20 éve történt

2010-10-25 18:44:51

20 évvel ezelőtt még a Cholnoky lakótelepen éltem a családommal. Éppen akkoriban megvettünk egy félkész házat Kádártán, amit felépítve 1991 nyara óta lakunk. A Simon 3/D. fszt. 1-ben éltem egy 1+3 félszobás lakásban 1990. október 25-én feleségemmel és kép picinyke leánygyermekemmel. Mint ifjú matematika-fizika szakos Lovassys tanár ezen az estén még nem is figyeltem fel a készülődő országos méretű balhéra.

Akkor döbbentem rá, hogy mekkora a baj, amikor a diákok az iskolába beérkezve egymás után kezdték mondogatni, a belvárosban a Hotel előtt keresztben állnak a taxisok. Alig pár óra leforgása alatt ez odáig fajult, hogy a belváros és a Budapest út teljes lezárása mellett a külső körgyűrű városból ki és bevezető pontjait is eltorlaszolták a fuvarozók tehergépjárműveivel is kiegészülve. Emlékeim szerint az utolsó órákról ijedtünkben már haza is küldtük a gyerekeket. Nem a sűrű hóesés, hanem a tömegközlekedés, majd a teljes gépjármű-közlekedés összeomlása volt ennek az oka. A vidékről naponta bejárók közül többen haza sem jutottak, barátoknál, ismerősöknél, kollégiumban kaptak szálláslehetőséget. Szinte beleborzongok még ma is az események felidézésébe.

A wikipédia így ír a történtekről:     

A taxisblokád 1990-ben a magyarországi benzinár-emelés elleni tüntetés volt, melynek során több ezer taxis és fuvarozó bénította meg három napra Budapestet és az ország több városát. A blokád ideje alatt csak a tűzoltók, a mentők, valamint az országból kivonuló szovjet csapatok közlekedhettek zavartalanul. Ez volt a demokratikus Magyarország első igazi nagy tömegtüntetése, a tüntetés során senki sem tudhatta, hogy fog reagálni az új államhatalom. A helyzet ugyan súlyos volt, de mind a rendőrség, mind a honvédség vezetői kijelentették, nem kívánnak erőszakhoz folyamodni. (Megjegyzem, ebben akkoriban azért egyáltalán nem voltunk annyira bizonyosak.) A taxisok kivonultak a Országház elé és kérték, hogy vonják vissza a döntést, mert így a megélhetésük kerül veszélybe. Siklós Csaba közlekedési miniszter azonban elutasította a követelésüket, mondván, nincs erre mód, az ország kényszerhelyzetben van. Erre a taxisok az utcára vonultak, és az ország több pontján megbénították a forgalmat.  A taxisblokád sikere nagyban köszönhető annak, hogy akkoriban Budapesten több taxis volt, mint New Yorkban: közel húszezren dolgoztak engedéllyel és legalább ötezren feketén, valamint annak, hogy olyan kommunikációs hálózatuk volt, amivel akkor csak a rendőrség, a mentőszolgálat és a hadsereg rendelkezett. Mobiltelefon híján a CB rádió biztosította azt a kommunikációs rendszert, amely lehetővé tette az országot megbénító demonstrációt. További részletek ide kattintva olvashatóak!

 Napokig tartott a blokád és így a patthelyzet a taxisok és a kormány között. A kíváncsiság kivitt engem és egyik-másik szomszédomat is a külső körgyűrűre. Gyalog mentünk. Végigsétáltunk az Almádi úti kereszteződéstől a Füredi úti forgalmi csomópontig. Minden nagyobb csomópontban ott álltak az autók tömegei, mindenki elől elzárva a továbbhaladás lehetőségét. Egy-egy romló árut szállító kamionosban el is szakadt a cérna és volt olyan, aki neki is hajtott az utat elzáró gépjárműveknek, némileg összetőrve azokat. Esténként a zsúfolásig megtelt kocsmában egy-egy pohár sör vagy fröccs mellett hallgattuk és vitattuk meg a tárgyalásokat élőben közvetítő műsorokban frissen hallottakat. Az MDF kormány valójában akkor bukott meg, de még "húzta" egészen 1994 tavaszáig.  

Vissza...