Véget vetnek a lomizásnak

2013-03-29 09:37:15

Gondolom, most sokan mondják, hogy ez jó! Én meg eléggé el nem ítélhető módon hozzáteszem: mindig is sajnáltam azokat az embereket, akik Veszprém városrészeiben a házaik elé, közterületre kitett és a tulajdonosaik által már használhatatlannak vélt lomokat átturkál(hat)ták.

Sajnáltam őket, mert ilyen nehéz és lenézett munkából kellett megszerezniük a mindennapi betevőt. Most még jobban sajnálom őket, mert ezután nézhetnek más lehetőség után! Sokszor messziről jöttek és tudom, voltak közöttük, akik ebből komoly „üzletet” építettek ki önmaguk számára. (A lomizóknak is vannak „főnökei”, akik csak irányították a gyűjtést és lefölözték a hasznot, míg mások fillérekért harcoltak egymással.)

Veszprém közgyűlése tegnap elfogadott egy olyan rendeletet, amely rendelet alapján egészen más formában segíti az önkormányzat ezután abban az itt élőket, hogy feleslegesnek ítélt holmijaiktól megváljanak. A rendelet máshol már bevezetett mintát követ. S egészen biztos, hogy olcsóbb lesz ennek a rendszernek a működtetése. A VKSZ Zrt. aki koordinálja ezt az alpolgármester által kulturáltnak nevezett formát, az alábbi módon fogja szervezni a lomtalanítást. Részlet az előterjesztésből:

  1. A szolgáltató ingyenesen hívható zöld számán évente egy alkalommal előre igényelhető az elszállítás időpontja.

  2. A telefonos egyeztetés során pontos tájékoztatást kapnak a lakosok az elszállítás részleteiről.

  3. Az elszállítás időpontját rugalmasan vehetik igénybe a lakosok az alábbiak szerint:

    • Páros hĂ©t: HĂ©tfĹ‘ - pĂ©ntek 9:00 - 17:00

    • Páratlan hĂ©t: Kedd – szombat 9:00 - 17:00

  4. A hulladék csak kézből kézbe adható át, így kiszűrhető a LOMtól eltérő hulladék közterületen történő illegális elhelyezése. A „lomizóknak” így nem lesz lehetőségük a hulladékok széttúrására, átválogatására. A szél sem fogja szétszórni a kis darabos hulladékokat. 

Mitől lesz olcsóbb? Attól, hogy egyrészt az eddigi évenkénti két alkalmat egy alkalomra szűkítik. Számítógépen könnyű lesz nyilvántartani, ki élt már ezzel a lehetőséggel. Másrészt, ahogyan az a vezérigazgató úr által a közgyűlésen elmondottakból is kiderült, nem fognak hipp-hopp ugrani minden igény bejelentése után. Biztos vagyok abban, hogy jó néhány jelzést kell majd összevárni annak, aki szabadulni akar az otthonában feleslegessé vált tárgyaitól. Az nem világos a számomra csupán, mi lesz ha megunja az illető a várakozást. Félek az, ami eddig. Egy jó része a lomoknak kikerül a település széli erdőkbe. Lakótelepeken talán lehet majd a sok lakásos épületekben okosabban koordinálni a folyamatot. A közös képviselő egy lakóközgyűlésen megegyezve az ott jelenlévőkkel kiírja a hirdetőfelületre, hogy mikorra tervezik a lakóházban a lomtananitást és a zöld számon a lakókkal egyeztetett módon jelenti be azt.

Amint már írtam Némedi Lajos alpolgármester a közgyűlésen indoklásként elmondta, "nemcsak módszert változtatnak a hulladékkezelésben, hanem új kultúrát is vezetnek be. A változás nem okoz igazságtalanságot, hozzájárul Veszprém kulturált jövőjéhez."

Az, hogy kulturáltabb lesz a gyűjtés, az egészen bizonyos. Az, hogy az önkormányzat ezzel az eljárással jelentősen spórol a befizetett adóinkból az is biztos. (Van bőven még egyéb hely annak elköltésére.) Az is világos, hogy akik ebből éltek-számukra szűkül a piac-, s előbb-utóbb más megélhetési forrás után kell nézzenek! Abban már nem vagyok ennyire biztos, hogy az új eljárás bevezetése miatt az erdők és a településünk környéke nem lesz az eddigieknél is jobban szennyezett. Félek sok illegális lerakóhely fog újra kialakulni. S akkor a kulturált gyűjtési forma mégis megbukik. Úgy, ahogyan a belvárosban a konténeres hulladékgyűjtés körül kialakult problémák évek óta ígért rendezése. Alpolgármester úr egyéni választókerülete a belváros. A Lordok épülete mögötti konténerek környéke és a Cserhát lakótelepi állapotok mindennél jobban mutatják a kudarc fokát!

Balkáni állapotok a város közepén!

Vissza...