Az ajtó bezárult!

2013-03-28 18:46:30

„Szilágyi Lackó festőművész 2007. február 3-ára virradó éjjel felakasztotta magát lakása padlásán egy angol zászlóval. Azonnal meghalt. Nélküle semmi sem lesz a régi már... Az ajtó bezárult...!” Ezeket a sorokat Szilágyi László özvegye, Szilágyi Zoé írta le a Facebookon.

6 év telt el Lackó halálának bekövetkezte óta. S egy 700 fős veszprémi közvélemény-kutatás szerint Szilágyi László a legismertebb, már nem élő veszprémi művészek egyike.

Jó 6 évvel ezelőtt, amikor még a Kossuth utcán fillérekért árulta képeit, hogy legalább ne éhezzen, nem igazán törődött vele senki. Aztán -miután végső elkeseredésében önkezével végett vetett az életének- a művészetét elkezdték érteni és értékelni. Tipikus művészsors?

Az özvegye-aki szintén művész- most ugyanígy nélkülöz és szenved és alig van, aki segítsen rajta. Lackó hagyatékának az ápolásából gyakorlatilag kizárták. 2007 októberében Varga Róbert Ki(é) volt Szilágyi László? címmel így ír a Naplóban a veszprémi művészről: „Utazó múzeumot szeretne az özvegy, nagy, az életművet bemutató, válogatott kiállítást a szakember. Mindenki a maga igazára esküszik, miközben a mai napig nem tudjuk pontosan, ki is volt Szilágyi László, a februárban tragikusan elhunyt veszprémi festőművész.” Érdemes az írást ide klikkelve elolvasni!

Ma a közgyűlés egyik napirendi pontja arról szólt, hogy a Jutasi utca-Budapest út kereszteződésében megépített körforgalom alatti aluljáró Szilágyi László nevét veszi fel. S ott olyan utcagaléria nyílik hamarosan, ahol Lackó művészetéből ízelítőt kaphatunk.

A közgyűlésen általam elmondottakról a Vehir.hu ezt írja: „Katanics Sándor emlékeztetett arra: ha szegény Lackó- aki 2007-ben fillérekért árulta a képeit Veszprém utcáin - tudta volna, mennyire elismert alkotó lesz, talán másként alakította volna sorsát. Az aluljáró az lesz a XXI. századi Veszprém számára, ami a XX. században a húszemeletes volt, utódaink majd ez alapján fognak minket megítélni. A veszprémiek nem szeretik, kerülik a létesítményt, ami nem képes egyszerre megfelelni a közlekedési felület és a kulturális tér funkciójának.”

A lényeget tekintve valóban ezt mondtam el. Megértem, hogy próbálja a mai városvezetés elfogadhatóbbá tenni, amit ennek a műtárgynak a megépíttetésével nagyon elrontott. Az alábbiakban két képet is ide illesztek a közgyűlési előterjesztésből! Önök szerint normális gondolat, hogy a mindkét oldalán csak féloldalasan akadálymentessé tett aluljáró kb. 20 méter hosszú rámpás le-és feljáróit esetenként divatbemutatók helyszínének, vagy borfesztiválok és iparművészeti vásárok helyszínévé is akarják tenni? Hogyan lehet egy alig 3 méter széles folyosón egyszerre kiállító teret, divatbemutatók kifutóját nézőtérrel együtt létrehozni és mindeközben a balesetmentes átközlekedést biztosítani? Kíváncsian várom, mi lesz majd mindebből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza...