Ők ezt így intézik

2013-03-25 18:54:09

Ma reggel rendkívüli együttes bizottsági ülésre került sor Veszprémben. Csütörtökön közgyűlés lesz és annak ellenére, hogy múlt héten annak rendje és módja szerint lezajlottak a csütörtöki testületi ülést előkészítő bizottsági ülések, akadt még egy olyan sürgős ügy, ami miatt rendkívüli bizottsági üléseket kellett mára összehívni.

A múlt heti bizottsági üléseken már szép számmal sikerült olyan ügyeket is megtárgyalni, amelyek sürgősséggel kerültek a bizottságok elé. Ezekkel az előterjesztésekkel általában az a baj, hogy viszonylag szűk az idő az áttanulmányozásukra és sokkal nagyobb így az esélye is annak, hogy a meghozott döntések előbb-utóbb újra visszakerülnek a bizottságok, illetve a testület elé, az újabb szükséges korrekciók elvégzése érdekében.

A mai rendkívüli és 5 (közjóléti, köznevelési, pénzügyi, tulajdonosi és a városstratégiai) bizottság együttes ülésének közös napirendje egy a szociális célú város rehabilitációs pályázat keretében készülő projektjavaslat benyújtásáról szólt. A sürgősségi tárgyalás kérését a pályázatkiíró hatóság által megszabott rövid határidővel indokolta az előterjesztő.

A Kossuth-teremben együtt összeülő 5 bizottság elnöke megegyezett abban, hogy a tulajdonosi bizottság elnöke, Czaun János vezesse le az ülést. Az ügyrend szerint ettől függetlenül az a feladata a jelen lévő elnököknek, hogy a határozatképességet bizottságonként ők állapítsák meg. Czaun miután megosztotta velünk, hogy Ő elnököl, megkérdezte, hogy a sürgősséggel megtárgyalandó napirendi pont esetében a sürgősség indoklásával kapcsolatosan van-e a jelenlévők közül bárkinek kifogása. Mivel a bizottsági elnökök még nem állapították meg a jegyzőkönyv számára, hogy az egyes jelenlévő bizottságok határozatképesek-e, szót kértem és tisztelettudóan megszólítva az elnök urat jeleztem a problémát. Minderre annyi jött válaszul foghegyről, éppen ezzel fogjuk folytatni.

Tudom, nincs az ilyesminek az életünkben akkora jelentősége. Éppen ezért is kérdem csak úgy magamtól, miért nem lehet ilyenkor csupán annyit mondani, „köszönöm a jelzést képviselő úr”.

Aki odafigyelt és ismeri az ügyrendet, egyértelmű volt a helyzet a számára. Elsőként a határozatképességét kell megállapítani a bizottságnak. Azt követi a sürgősséggel előterjesztett napirendi pontok megvizsgálása, hogy bekerülnek-e egyáltalán azok a bizottság napirendi pontjai közé. Itt a bizottságok együttes ülésének elnöklését végző Czaun János- miután az általa vezetett tulajdonosi bizottság határozatképességét megállapította- egyből a sürgősséggel beterjesztett napirend sürgősségi indoklásának vizsgálatára tért át. Ugyan mibe került volna neki elismerni, hogy tévedett? Az az érzésem, neki -illetve a párttársainak- sokba. Képtelenek elismerni, ha bármiben is hibáznak.

Sokkal jobb lenne pedig, ha végre inkább azzal foglalkoznának már, hogy stabilizálják ezt a kaotikusnak látszó és valójában is kaotikus helyzetet. Példa nélküli, hogy egy-egy közgyűlést ilyen sok rendkívüli bizottsági ülés és sürgősségi ügy tárgyalása előzzön meg. Mindez arra utal, hogy egyre nagyobb a zűrzavar a közigazgatásban.

Vissza...