A 7 Nap és a Jobbik

2013-03-24 17:35:05

Mondhatják legyintve, hogy ez a téma már lerágott csont. Szerintem viszont egyáltalán nem az. S félek, sokaknak fogalmunk sincs arról, mekkora veszélyt hordoz ez a fajta együttműködés a Jobbikkal. Esetleg mindez csak nagyfokú dilettantizmusra, hozzá nem értésre utal? (Ha így van -bár én kétlem-, az sem vigasztaló.)

Február 15-én a Jobbik országgyűlési képviselőjét, Gyöngyösi Mártont közel 20 szervezet összefogásának eredményeként kb. 300 fős tiltakozó tömeg fogadta némán, kezében transzparensekkel, -s hátat is fordítva a rasszista ideológiát terjesztő politikusnak- a volt Bányász Székház előtt.

A Veszprémi 7 Nap (hetilap lévén) minderről-egy héttel később- február 22-én számolt be. A főszerkesztő tudósító, a cikk nagyobb részében a zsidók listázását indokoltnak tartó Jobbikos képviselők gyűlöletkeltő állításaival foglalkozott. A tiltakozóknak céljaik megismertetésére ugyanezen az íráson belül egy kisebb kép és mindössze 3 rövid mondatocska fért bele. Ebből egy mondat arról szólt- elsősorban a Világos Veszprémért Mozgalom hiteltelenítésének a szándékával-, hogy valójában hányan is voltak a demonstrálók. Arra már nem jutott hely, hogy a lap olvasói számára kiderülhessen az is, ami pedig a tiltakozók egyik legvilágosabb üzenete volt. Kegyeletsértőnek és felháborítónak tartották, hogy a Jobbik olyan helyszínen tartja ezt a fórumot, amely épület helyén, a volt zsinagógában 1944-ben a zsidókat gettóba zárták. A demonstrálók a tüntetés befejezéseként a volt Bányász Székház falán található emléktábla alatt helyezték el a megemlékezés virágait, s gyújtottak mécseseket.

Íme a cikk: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meggyőződésem, hogy ez a szárnyaszegett, elsősorban a Jobbikot pozicionáló tudósítás azért készült el így, mert a veszprémi Fidesz nem nézte ezt a tiltakozó megmozdulást jó szemmel. Nem szerette már a tavalyi szeptember 8-án zajló civil csoportosulások és ellenzéki pártok összefogásának eredményeként létrejött nagy, Jobbik ellenes fellépést, félpályás útlezárást sem. A polgármester -amint látjuk ezt az országos nagypolitikában- kerül mindenféle konfrontációt a Jobbikkal és szimpatizánsaival. Sajnos egyre inkább működik együtt a rasszistákkal! Lásd pl. rovásírásos táblák kihelyezése Veszprém határába történetet, vagy a székely zászló kitűzését a hivatal homlokzatára.

A 7 Nap főszerkesztője is ennek a ki sem mondott elvárásnak igyekszik megfelelni. A történéseket figyelve egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Veszprémben ellenzékként a leginkább őket, a Jobbikot hozza helyzetbe és szerepelteti. Más helyi média mértékkel számol be a veszprémi Jobbik által gyakorta kreált sajtóeseményekről. A 7 Nap meg szinte „keresi” őket. Igyekszik persze kenyéradóinak is megfelelni. Azok meg mintha elvakultságukban nem éreznék, hogyan nő, tornyosul föléjük is ez a sötét erőktől egyre dagadó veszély.

Megelégszenek azzal, ha olyan- a semmiről bőségesen szóló- tudósítások jelennek meg pl. a Fidelitasról, amilyen az ingyenes hetilapban március elején jelent meg.(Igazán furcsa és túlhangsúlyozott ellenpólusa ez annak a több száz fős tüntetésnek, ami a Jobbik rasszista magatartása miatt zajlott városunkban.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem hiszem, hogy csak én fogtam a hasam a nevetéstől, amikor elolvastam a tudósítást, amelyet egy jó nagy képpel sikerült illusztrálni a március eleji lapszámban, s a legjobb, a leginkább szem előtt lévő helyen. Elképzeltem milyen nehezen sikerült összevadászni azt az 5 fiatalt, aki nem túl nagy meggyőződéssel tartja a képen maga elé a transzparensét. A vezetőjüket és a szószóló Varga Tamást, mint a közoktatási bizottság külső "szakértőjét" személyesen ismerem. Az elmúlt jó egy évben, amióta ott ül a bizottságban, még nem hallottam annyit beszélni, mint amennyit a sajtótájékoztató keretében beszélhetett.

Bár a mai napig nem láttam a Societas „Elég volt!” című kiadványát, ami a fiatalokat tiltakozásra ösztönözte, ma a véletleneknek köszönhetően mégis megtekinthettem.

Nem szeretem az ilyen kiadványokat. S az ilyenféle leegyszerűsítő kinyilatkoztatásokat, ezeket az arctalan módszereket sem kedvelem, fogadom el. Meggyőződésem, hogy ez a fajta „véleményformálás” mindenkit (írót és olvasóját) egyformán tesz tartás-nélkülivé. Azt azért erős túlzásnak vélem, hogy a kiadvány gyűlöletkeltő lenne. Ha annak tekintjük mégis, akkor mit mondjunk a Fidesz által nyilván támogatott és nemrég lezajló plakáthadjáratról? Amit hivatalosan persze ők nem csak a békemeneteket szervező és a kormány mellett mindig kiálló CÖF vállalt magára. Nekem és vélhetően másoknak sem olyan rövid az emlékezetem, hogy elfelejtsék milyen kiadványokkal próbálkozott előző ciklusokban maga a Fidesz. Sőt! Nekem van arról személyes tapasztalatom is, mit jelent ha félnek valakitől a politikai ellenfelei. 2006 októberében az időközi országgyűlési választáson egyértelművé vált, hogy a rólam készült és engem lejáratni szándékozó és fél Veszprémet beterítő (még a Tesco-s kosarakba is jutó) kiadvány kikhez köthető.

A legutóbbi közoktatási bizottsági ülésen, mivel éppen a Fidelitasos Varga Tamás mellé ültem-talán nem is véletlenül-, nem bírtam azért az újságban látottakat szó nélkül hagyni.

Arra kértem az ifjú politikust, legyen olyan kedves megszervezni egy újabb sajtótájékoztatót. Mikor kérdőn nézett rám, gyorsan tovább is mondtam. Ha még nem látta volna, megjelent egy másik és igencsak gyűlölködő kiadvány is "Hazai pálya" néven. Az újságban az impresszumhoz lapozva könnyen megállapítható, hogy a kiadó nem más, mint a Jobbik Magyarországért Mozgalom Országgyűlési Képviselőcsoportja. (Nem lehetünk boldogok a ténytől, hogy ilyesmire költik az adófizetők pénzét!) Őszintén meglepett, hogy a nyomtatást a Pannon Lapok Társasága vállalta és az „újság” itt Veszprémben készül. Ebből is kiderül, a pénznek tényleg nincs szaga. A lelkiismeret meg úgy tűnik egyre kevesebbekben szólal meg.

Ebből a kiadványból még kedden jutottam egy példányhoz, egyáltalán nem véletlenül. Egy barátom juttatta el hozzám, mert én Kádártán hála a jó Istennek, ilyesmiket nem kapok. Mégis meg kellett nézzem, mert állítása szerint nem csak őt, hanem sokakat háborít fel annak gusztustalan tartalma. Ezért is kértem tehát arra a gyűlölet ellen legutóbb is szót emelő Fidelitasos Varga Tamást, legyen olyan kedves emiatt is a másik 4 társával együtt egy demonstrációt, illetve egy olyan transzparens felmutatós sajtótájékoztatót tartani. Egy ideig emiatt némileg talán kíváncsian várom a 7 Nap számait. Nem is értem miért van bennem azért egy kis kétkedés, s némi félelem is, hogy ezúttal nem fog történni semmi.

Senki sem fog tudósítani arról, hogy a nemrég még kokárdát osztogató (erről is beszámolt a 7 Nap) veszprémi Jobbikos ifjúsági tagozat a lakótelepeken kevéske szabadidejében milyen tartalmú kiadványokat osztogat. S nem olvashatjuk majd a Fidelitasosok határozott tiltakozását sem arról: „Elég volt, elég legyen már a rasszizmusból!”, s ebből a valóban durva, ingyenes (de mégiscsak az adófizetők pénzéből gyártott) lapok által közvetített ocsmányságból és gyűlöletkampányból!

Vissza...