Kulisszatitkok a közgyűlésről

2010-10-25 16:53:27

Még két hét sem telt el az alakuló ülés óta és máris rendkívüli közgyűlést hívott össze a polgármester. Egyetlen napirendi pont szerepelt a meghívóban. Mindezt hétfőn délelőtt 9 órakor, a legnagyobb dologidőben tervezte megtárgyalni Porga Gyula. Valamivel 9 előtt érkeztem és akkor még a testület alig egy-két tagja volt csak jelen az ülésteremben. Szinte biztos voltam abban, hogy rajtam kívül megszólalni sem akar szinte senki és így várhatóan 5 perc alatt vége is lesz az ülésnek.

S valóban, ha nem kérek szót, akkor csak a szavazást felvezető pár mondat hangzik el a polgármestertől és a megválasztott Baumgartner Lajos bizalmat köszönő mondatai kerültek volna be a jegyzőkönyvbe. Bár nagyon mérges voltam azért, hogy nekem is ott kellett hagynom a tanítványaimat egy tanóra erejéig, mégis fontosnak tartottam elmenni és elmondani, mi a zúgolódásom oka. A Vehír tudósítója a történtekről az alábbi információkat osztotta meg a hírportál olvasóival.  

Ide kattintva olvashatja el a Vehír tudósítását.

Nos a lényeget kétségtelenül leírta a tudósító. S remélem a sorok között olvasni képes honlaplátogató megérti, a testület még jószerével meg sem kezdte a munkáját, máris mulasztott. S ez a mulasztás számon is kérhető valakin. Kíváncsi vagyok, a polgármesteri ígéret megvalósul-e. Mert ha igen, akkor meg kell nevezni, kinek köszönhető, hogy nem október 13-án került sor erre a formális határozathozatalra. A tudósító a kritika élét rendesen igyekezett tompítani. A közgyűlésen ugyanis jeleztem, ha már összejöttünk, akkor a szennyvízkezelési projekt megvalósítása állásáról viszont lehetett volna tájékoztatni a testületet. Erről viszont még mindig mélyen hallgat a többség. Az áldatlan állapotokat minden Veszprémben közlekedő naponta "élvezheti". Lassan ráesik a hó a kátyúkra, de még mindig nincs vége ennek a kínos ostromállapotnak. S a Füred felől érkezőket változatlanul siktahelyek látványa fogadja. Engem nem nyugtat meg, hogy a polgármester szerdán újra tárgyal a kivitelezővel. Engem az izgat, hogy mennyi kötbért fizetnek majd és miként kárpótolják a város útjait használókat az elmúlt hónapok megpróbáltatásaiért. Szóba hoztam, hogy a gépjárműadók befizetését akkor jogszerű kérni a gépjárművek tulajdonosaitól, ha az út kezelője, azaz a város nem tartósan tűr el olyan állapotokat, amivel károkat is okoz az autóinkban. S kevés vigasz számomra az, hogy a polgármester egyet is értett az általam felvetettekkel és elmondottakkal.

Az ülés végén egy kis magánbeszélgetésben arra is rákérdeztem Porga Gyulától, mégis miként gondolja azt, amit egy a napokban terjesztett szórólapon osztott meg a választókkal. (Tegnap már írtam erről itt. ) Nagy csalódást okozott rögtönzött válaszával. Azt hittem érti a polgármester is, hogy nem mindegy, mekkora résztvevői körnek a hány százaléka szavazott rá október 3-án. S megérti, ebből, egy korrekt ember számára az semmiképp nem vonható le, hogy " veszprémi polgármester az elmúlt 20 esztendő során még nem kapott ilyen erős felhatalmazást" . A rövid beszélgetésünk meggyőzött arról, hogy Porga Gyula amit leírt, azt nagyon is komolyan gondolja. Egyrészt meg kívánt győzni arról, hogy az a 62% veszprémi választó, aki nem jelent meg a szavazáson, tulajdonképpen az is rájuk szavazott.  Másrészt úgy vélte, a népszerűség egyedüli fokmérője az, hogy hány százalékos a támogatottsága egy adott jelöltnek. Függetlenül attól, mekkora is volt a részvételi arány. Nos, tudtam, hogy nem egy reálos műveltségű emberrel beszélgetek, de ennyire lapos érvelésre bevallom azért nem számítottam.

A veszprémi tv híradása ide kattintva nézhető meg.

Vissza...