Európa pimasz kölyke

2013-03-24 08:09:31

A demokrácia leépítése – Orbán alatt Magyarország az EU pimasz kölyke lett. Ezzel a címmel elemzi a magyar helyzetet a Die Welt, amely azt is megkérdezi, hogy netán most már az ország putyinizálása folyik?

Orbán Viktor ugyanis olyan államot ácsol, amelyben a kormány csaknem akadálytalanul keresztül tudja vinni a nemzeti forradalomra vonatkozó elképzeléseit. A szerzőt a magyarok viselkedése egy serdülőre emlékezteti, a határok módszeres feszegetésével, a szabályok tudatos megszegésével, majd a megjátszott bűnbánattal, vagy annak hangoztatásával, hogy félreértés történt.

Súlyosabb a helyzet, ha ezt a taktikát egy kormány választja, amely kezdettől fogva mindent megtesz azért, hogy az államot szilárdan a hatalmában tartsa és ezért kész még a demokráciát is kiiktatni. Orbán Viktor és a Fidesz 2010 óta nem csupán azon dolgozik, hogy saját eszméinek megfelelően átalakítsa a társadalmat és megszabaduljon azoktól az intézményektől, amelyek vezetői más véleményen vannak, hanem hogy oly mértékben megváltoztassa az alkotmányos valóságot, hogy kabinet szinte korlátlan hatalommal mindent megtehessen, ami szerint megfelel a nemzeti forradalomnak. Orbán Magyarországon harciasan lép fel a hatalom birtokában: két éve kijelentette, hogy a következő 10 évre meg kívánja kötni a kormányok kezét. Külföldön viszont arra játszik, hogy az európaiak nehezen boldogulnak a magyar nyelvvel, a politikus angolul a földrész baloldali összeesküvésére panaszkodik, azt állítja, hogy az ellene irányuló bírálattal az egész országot támadják és ha kérdőre vonják, félreértésről papol – lásd a pubertást.

Amikor Brüsszel kiigazítást követel, rugalmasnak mutatkozik, hogy azután a terveit taktikai horogütésekkel pontosan úgy érvényesítse, ahogy azokat kitervelte. Beszédes példa erre az alkotmányreform, amely kezdettől fogva az Alkotmánybíróság jogainak megnyirbálására irányult. A brüsszeli, berlini, bécsi és washingtoni tiltakozásra Budapest a szokásos módon válaszolt: félreértésről beszélt, és esküdözött, hogy felülvizsgálja az eljárást. A szándékát azonban egyáltalán nem változtatta meg, és maradtak az új szabályok, sőt még egy lépéssel tovább is ment a hatalom. A testület a jogszabályokat immár csak formai oldalról értékelheti. Ily módon meggyengül az alap- és emberi jogok védelme is.

Ezen túlmenően Orbán és a Fidesz támadja a demokráciában Montesquieu óta bevett hatalommegosztást is. A jövőben az igazságszolgáltatásnak alig lesz lehetősége ellenőrizni a végrehajtó hatalmat. A parlament pedig már régen a kormánypárt markában van. És ez még mindig nem elég: Orbán a szólásszabadságot is korlátozza, éspedig a nemzet méltósága nevében, bármit is jelentsen az.

Ungváry Rudolf azt írta, hogy Magyarország az illiberális demokrácia felé tart. Orbán legújabb döntéseinek ismeretében ez még túl enyhe kifejezés. Az ember csaknem hajlik arra, hogy az ország putyinizálódásáról beszéljen. Orbán szavai ugyan másként hangzanak, de tervei nem kevésbé aggasztóak.

A miniszterelnök „a lét magyar minőségének megőrzésére“ olyan rendszert épít, amelyben az ellenfelei alapvetően idegennek számítanak. Olyan államot akar, amelyben a lakosság az etnonacionalizmus elvei szerint él, a kormány pedig akkora hatalommal rendelkezik, amely csillapítja félelmeit a bukás lehetőségét illetően. Lehet, hogy a magyarok többsége támogatja ezt az átalakítást, még ha az ország mélyen megosztott is.

Tudnivaló, hogy a demokrácia csak belülről jöhet, kívülről nem. Mégis az EU-n belül nem lehet tudomásul venni, ha szakítanak a nyugati alkotmányos tradíciókkal. Brüsszel és a többi főváros túl sokáig vette félvállról az orbáni szeszélyeket, tekintettel a magyarok Trianonban szerzett lelki sebeire és a két diktatúrában átélt sorvadásra. Egy tényt azonban figyelmen kívül hagytak: ha Magyarország Orbán irányításával ma szeretne bekerülni az unióba, elutasítanák. Az az állam, amelyben elsőként omlott le a Vasfüggöny, már rég nem teljesíti a felvételi követelményeket.

Vissza...