Halálhírét keltik...

2013-03-23 12:23:10

„Katanics Sándor képviselő úr régóta hiányolt egy közvélemény-kutatást Veszprém városában. A közgyűlés ülése előtt az interneten megjelent egy közvélemény-kutatás első nyilvános adata a www.vehir.hu portálon Veszprém város tekintetében. A veszprémiek 2013-ban úgy érzik, hogy az elmúlt 23 év legsikeresebb városvezetése a mostani.”

Ez a pár sor a 2013. február 28-i közgyűlés jegyzőkönyvéből került most ide. S mindezt Mihalovics Péter Fideszes frakcióvezető mondta, így próbálva elkenni azt a hónapok óta feltáratlan és szerintem igencsak botrányos ügyet, aminek még messze nem értünk a végére. Még 2012 októberében végeztek egy 700 fős mintán egy közvélemény-kutatást a városban, meglehetősen furcsa körülmények között. Hónapokon keresztül zajlott körülötte a titkolózás. Miután kiderült, ki is végezte el pontosan a felmérést, és sikerült rálelni azokra az információkra is, amelyek révén teljes bizonyosságot nyert, mennyire erős szálakkal kötődnek a jelenlegi hatalomhoz a kutatást végző alapítvány létrehozói, (kurátorai) a kutatást vezető személy levélben szólított fel arra, hogy az ő szellemi termékét a honlapomon ne szerepeltessem! Mindezzel szerintem véletlenül sem a „szellemi termék” védelme volt acél, sokkal inkább a feltett kérdések elrejtése a kíváncsi szemek elől. No, de nem csak a kérdéseket nem szerették volna, hogy megismerhesse minden kíváncsiskodó veszprémi! Azt is szeretnék elkerülni, hogy kiderüljön, ki a valódi megrendelője ennek a közvélemény-kutatásnak. Egyik napirend előtti kérdésemben a polgármester igen határozottan hárította le, hogy az önkormányzatnak bármi köze is lenne ehhez a kérdőívhez. Még most sem hiszem, hogy ez az állítás igaz. Arról tudakozódtak ugyanis a leginkább, hogy a mai veszprémi politikai elitről mi a válaszadók véleménye. Olyan kérdéseket is megkutattak, mint pl. hogy 2014-ben az önkormányzati választáson Porga Gyulánál alkalmasabb jelölt lenne-e a városunkban élő és országosan ismert ügyvédek egyike. Ez a kérdés csupán azért került bele a kérdőívbe, mert Gyurcsány Ferenc veszprémi látogatása után látták együtt nyilvános helyen a közíróként is tevékenykedő ügyvéd urat beszélgetni a volt miniszterelnökkel.

Közintézmények működéséről, a működésük elfogadottságáról is kérdezték a veszprémieket és mérték a városban működő média egyes szereplőit is. Azt is kérdezték, hogy a válaszadók kitől, mely hírcsatornákon keresztül szeretnének leginkább a belvárosi rehabilitációval kapcsolatos információkat megtudni. Aki nem tudná, jelentős nagyságú összeget, több millió Ft-ot költenek a belvárosi rehabilitációs munkálatok során arra, hogy erről a városvezetést is jó színben feltüntető híradások legyenek rendszeresen és ingyenesen hozzáférhető módon is olvashatóak.

Nos, visszatérve a frakcióvezető úr mondataira, szemtelenség azt állítani, hogy régóta hiányoltam „egy közvélemény-kutatást”. Még csak az sem igaz, hogy annak a konkrét eredményei olyan nagyon érdekeltek volna. Egyértelműen azt szorgalmaztam az első perctől kezdve, derüljön ki, legyen nyilvános, ki és mennyiből finanszírozta mindezt!

Mennyire vicces, hogy az elején ennek kiderítését egy olyan alapítvány is akadályozta, amelyet a nagyobb nyilvánosság biztosítása céljából hoztak létre közpénzek felhasználásával. Azért titkolta az általam kért információkat, mert ezt szerinte csak az őt fizető megbízójának van lehetősége nyilvánosságra hozni. Attól meg hiába kértem bármit is. Ügyvédet fogadott arra, hogy megtagadhassa a város képviselőjeként hozzá intézett kérdéseimre a válaszadást. A megbízást adó Balaton Bakony Média Kft. fontos partnere az önkormányzatnak. Számos projektben dől hozzájuk a pénz- milliós nagyságrendben- ahol a feladat ugyanaz. Tájékoztatni kell az általa üzemeltetett Vehir.hu-n keresztül Veszprém polgárait.

Hiába próbálja hülyének nézni a városban élőket a frakcióvezető úr! Kevesen hiszik el azt a dumát, hogy a közgyűlés napján azért kelt korábban, hogy átnézze szokásos sajtószemléje keretében a Vehir. hu-n írtakat. S a hajnali fél hatkor felrakott hírrel engem örvendeztessen meg elsőként a közgyűlés nyilvánossága előtt. Amit mondott, az sem felel meg sajnos a valóságnak. Ha elolvassák a hírt és megnézik a táblázatot itt, abból világosan kiderül, hogy hazug és szándékosan félrevezető az állítása. A kérdőívet kitöltők fele nem is ad választ, vagy megtagadja arra a kérdésre a válaszadást, hogy melyik önkormányzati ciklust ítéli a legsikeresebbnek. (Megj.:Jelenleg elérhetetlen a hír. Sejtésem szerint ez sem a véletlenek műve. Belinkeltem mégis, hátha visszateszik egyszer. :))

Ennek folytatásaként, hogy legyen neve a gyereknek és lehessen elszámolni majd valahol és valamikor ezzel a furcsa módon zajló és megkésett tájékoztatással, pár nappal ezelőtt újabb részleteket tártak a kutatás eredményeként a Vehiren az olvasók elé. Ebben már olyan hibákat is elkövetve, ami igazán botrányos!

Mást nem is emelek ki, csak azt, hogy Veszprém legismertebb, már nem elő személyiségei között említenek még élő- közös örömünkre még köztünk lévő- személyiségeket! Így például Veress D. Csaba hadtörténészt, Veszprém egyik valóban neves és közismert személyiségét!

Tessék csak megnézni a táblázatot! Még egy másik olyan veszprémi ismert ember nevét is megtalálhatják, aki él és tudomásom szerint jó egészségnek örvend. Mi ez, ha nem szarvashiba, durva blamázs?

Azt, hogy van akinek a nevét sem írják le helyesen-még ha nem is egy köztiszteletben álló személyiség volt-, ezek után már szót sem érdemel. (Papp János- helyesen Pap János.)

Bár mindezek szerint nem ér szinte semmit ez a fél évvel ezelőtt elkészített és mára igencsak értékét veszített közvélemény-kutatás, érdemes a még nyilvánosságra hozott pár másik táblázat tanulmányozásán is elidőzni egy kicsit. (Még egyszer leírom, a kutatás vélhetően leginkább azért készült- még mindig nem világos sajnos, hogy valójában kinek a pénzéből,- hogy kiderüljön, miként ítélik meg a megkérdezettek a városban működő politikai pártokat, hogyan vélekednek a város egyes politikusairól. Ennek maximum egy-két hónapig lehet meg az aktualitása. Ahhoz képest, hogy lassan fél év telt el a felmérés elvégzése óta, az már csak a megrendelőinek lehet érdekes. Most a nyilvánosság előtt pedig próbálják ilyen táblázatok közzétételével a valóban izgalmas kérdésekről elterelni a figyelmet. Nem fog menni!)

Olyasmikkel próbálnak meggyőzni minket, hogy Navracsics Tibor és Porga Gyula Veszprémben a legnagyobb sztár! (A válaszadóknak ugyanis mindenről ők jutnak az eszükbe!)

Ha a kérdezőbiztosok minden előzetes orientáció megadása nélkül olyasmiről kérdezgetik a választ még meg nem tagadó személyeket, hogy „kik Önök szerint Veszprém legismertebb, még élő személyiségei, akkor ebből igazán vicces dolgok is kijöhetnek. Pl. hogy nekem is akkora az ismertségem, mint az X faktoros Vastag testvéreknek, vagy Sub Bass Monsternek (azaz Máté Szabinak, a rátóti rappernek), esetleg az általam is igazán nagyra tartott MKB Veszprém kézilabda kapusának: Fazekas Nándinak. Iváncsik Tamás esetét már nem is igen ragozom. Remélem elnézik ezt nekem. Navracsics Tibor persze ugyanakkor még az egész kézilabda csapatot is kenterbe veri! :)

A felületes olvasó mondhatná akár azt is, hogy én bizony egy hálátlan disznó vagyok! A vélhetően minden irányítást mellőzve feltett kérdés eredményeként a 3. táblázatban megírt egyik eredményre akár büszke is lehetnék! Én vagyok ugyanis Veszprém 3. legismertebb tanára. :D Igaz ehhez 3 szavazat is elegendő volt.

Első helyen Dr. Brusznyai Árpád neve szerepel, aki az 56-os forradalom során mutatott emberségből példát mindannyiunknak, s ezért sajnos a legdrágábbal, az életével fizetett.

Második helyen holtversenyben a veszprémi egyetem egyik legnagyobb alakja, Polinszky Károly rektor úr neve szerepel, s akinek nevével rangos kitüntetést is alapítottak azóta. Akárcsak a vele a szavazatok alapján holtversenyben „szerepeltetett” Borsi Lőrinc tanár úr esetében. Bár a kérdőívből az sem derül ki igazán, hogy a Közgazdasági Szakközépiskolát egykor vezető apáról, vagy a Táncsics Szakközépiskolát nemrég még eredményesen igazgató fiáról szól-e az információ. Egy biztos, mindketten valóban kiváló pedagógusai voltak Veszprém városnak.

A közvélemény-kutatás meg egy olyan igazi, szemfényvesztő Fideszes mutatvány csupán!

Zárszóként mégegy apróság. A táblázatok, amit a Vehir.hu-ról vettem át és a "Veszprém jelképei: Brusznyai, Navracsics, Szilágyi" címmel szereplő írásban találhatóak is "segítik" a város gátlástalan vezetőit mások sikereinek az eltulajdonításában! Szegény Szilágyi Lackó mennyit szenvedett életében és mennyire nem értette a város sok lakója és persze a város politikusai sem, amíg élt! S amikor kétségbeesésésben önkezével vetett véget életének, egyszerre a város "szeretett gyermekévé" vált. Most az aluljárót is a nevével próbálják elfogadhatóbbá tenni! Szegény özvegyét, aki szintén művész, (s aki most keményen harcol a jogaiért Veszprémben) és nagyon nehéz körülmények között él a Csatár-hegyen, ugyanúgy nem veszik szinte semmibe ahogyan ezt Lackóval tették, még életében!

A táblázatokat lementettem a Vehir.hu-ról és beillesztem ide, mért félek, ez is eltűnik, mint az előző cikk. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza...