Visszagördülő sztrájk

2013-03-21 19:15:04

Úgy volt, hogy ezen a héten a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felhívására sztrájkolni fognak a pedagógusok. Most már nincs úgy. Nem fognak. Az új, ebben a ciklusban elfogadott sztrájktörvény ugyanis megegyezésre kötelezi a munkavállalót és a munkaadót a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásokról.

Az oktatási államtitkárság elvárásai alapján a pedagógusoknak gyakorlatilag úgy kellene sztrájkolniuk, hogy azt nem veszi észre senki, tanóra ugyanis nem maradhat el, minden iskolában meg kell tartani a tanítást sztrájk közben is. Magyarul: úgy sztrájkoljanak, mintha nem sztrájkolnának. Azért természetesen volna különbség a kettő között: a sztrájk napjai után a részvevők nem kapnának bért. Nagyjából ennyi. A nemzeti együttműködés rendszeréhez illő nagyvonalú ajánlat. A szakszervezet vezetői nem így gondolták, nagyon másképp értelmezték az érdekérvényesítés határait, ezért bírósághoz fordultak, ott viszont elutasították a kérelmüket, mert nem jelölték meg a sztrájk konkrét időpontját, helyszínét és célját.

Utóbbi feltételekről nyilván sokaknak eszébe jut Gaskó István csodálatos találmánya, a gördülő sztrájk, amelynek az volt a lényege, hogy a nagyobb hatás érdekében előzetes tájékoztatás nélkül bármikor megbéníthatták a vasútforgalmat az országban. A Fidesz ellenzékben lelkesen támogatta ezt a módszert. Akkor nem volt szempont, hogy a sztrájkot ne lehessen észrevenni, ne zavarjon senkit. Az elégséges szolgáltatásról sem kellett megegyezni. Éppen ellenkezőleg: az volt a fontos, hogy minél nagyobbat szóljon, minél több embert érintsen, minél többen szidják a kormányt. A karácsonyi időzítés például bomba jó ötletnek bizonyult.

A Fidesz és a Liga barátsága azóta is töretlen, viszont Orbán Viktor kissé átértékelte a sztrájkokhoz való viszonyát. Őt az emberek hatalmazták fel a kormányzásra, tehát aki sztrájkol, az valójában az emberek ellen sztrájkol. Azelőtt fordítva volt. Aki az elmúlt nyolc évben sztrájkolt, az kifejezte jogos elégedetlenségét az illegitim, szemkilövető bankárkormánnyal szemben. Éppen ezért ellenzékből az iskolai munkabeszüntetést is helyeselték. Kormányon nem. Hoffmann Rózsa egyenesen azt mondja, hogy „az oktatás világában a sztrájk nem helyes út, hiszen az oktatás alapvetően a gyerekekért van”. Ezek szerint a 2009-es sztrájk gyerekellenes volt. „Az előzetes adatok alapján legalább hatezren csatlakoztak a közoktatásban a Liga pénteki országos sztrájkjához” – közölte elégedetten Kerpen Gábor, a PDSZ akkori elnöke, aki ma Hoffmann csapatát erősíti. Akkoriban gyakran tévedtek le a helyes útról a pedagógus-szakszervezetek. 2007-ben például az egészségbiztosítási reform (!) ellen tiltakoztak. Az a sztrájk is gyerekellenes volt nyilván.

Ma minden sokkal jobban működik szerencsére. Már nincs miért sztrájkolni. Igaz, nem is lehet.

Ónody Molnár Dóra

Forrás: Nol.hu

Vissza...