A helyzet fokozĂłdik

2013-03-20 20:38:50

Ma bizottsági ülésen voltam. Tegnap késő délután e-mailben kaptam az értesítést, hogy a tervezetteken felül két napirendet is sürgősséggel kíván tárgyalni a bizottság. A sürgősségi indítványokat megnézve voltam kénytelen megállapítani, mára a hivatal is igencsak szétesett állapotában van.

Pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy ilyen összecsapott munka „eredményeként” megszületett levelet küldjenek ki a képviselőknek. Most meg jött csak úgy, simán. Nem is csak egy, hanem mindjárt két sürgősségi indítvány esetében.

Brányi Mária alpolgármester asszony aláírásával érkezett az alábbi levél:

Veszprém Megyei Jogú Város

Alpolgármestere

Tárgy: sürgősségi indítvány a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság 2013. március 20-i ülésére

Forgóné Kelemen Judit

Bizottsági Alelnök Asszony

H e l y b e n

Tisztelt Forgóné Kelemen Judit!

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottságának Ügyrendje 2/2013. (II.20.) II. fejezet 4. pontjában adott felhatalmazás alapján sürgősségi indítvánnyal kívánok élni és kérem, hogy a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság 2013. március 20. napján tartandó ülésén az alábbi előterjesztést tűzze napirendre:

„Döntés Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint Kedvezményezett oktatási célú pályázati projektjeihez kapcsolódó szerződések jóváhagyásáról”

I n d o k l á s:

A VMJV Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ között megkötendő Konzorciumi szerződések adatainak véglegesítése az előterjesztés sürgősséggel való tárgyalását teszi szükségessé.

Az idő előrehaladta miatt terjesztem most sürgősséggel az előterjesztést a T. Bizottság elé és kérem, hogy a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság 2013. március 20. napján megtartandó ülésén napirendjére tűzze és megtárgyalja az előterjesztést.

Veszprém, 2013. március 18.

Tisztelettel:

Brányi Mária alpolgármester

Ilyen kérdésekben gyakorlatlan személy észre sem veszi, hogy a levelet nem a bizottság elnökének címezték. Elárulom miért, bár ez nekem is csak az ülés megkezdésekor lett világos. Az elnök – Halmay György (Fidesz) – az ülésen egyéb irányú elfoglaltsága miatt nem vett részt. Ezt a bizottsági ülésre kiküldött meghívóban ugyan nem jelezték, de belső körökben nyilván előzetesen egyeztették. Mindezek ellenére írom -még ha előre tudott is, hogy az elnököt ezúttal épp helyettesíteni fogják- sem illik a levelet az ülést levelező személy helyettesítőjének címezni. Ezen az alapon a meghívót sem Halmay elnök úrnak, hanem az alelnöknek az aláírásával kellett volna kiküldeni.

(Azt csak zárójelben jegyzem meg, a Fideszt egyáltalán nem zavarja, hogy a Jobbik képviselője a köznevelési bizottság alelnöke.)

Az ügyrendi kérdésekben gyakorlatlanoknak vélhetően az sem tűnik fel, hogy a levélben az érintett bizottság ügyrendjében foglalt „felhatalmazásra” hivatkozik az alpolgármester asszony. Elég sutácska ez a szóhasználat, hisz szó sincs felhatalmazásról, csupán az ügyrendnek egy olyan pontjáról, ami arról rendelkezik, milyen módon lehet sürgősséggel napirendet bizottsági ülésre beterjeszteni.

Annál érdekesebb viszont, hogy a köznevelési bizottság alelnökét az alpolgármester asszony arra kérik fel, hogy a sürgősségi indítvánnyal tárgyalni kívánt napirendet a pénzügyi bizottság ülésén terjessze elő. Ez már több mint vicces.

 A sürgősséget indokolni is kell. Alpolgármester asszony fantáziája meglehetősen szegényes az indokok felsorakoztatását illetően. Úgy gondolta „hathatós” érvként bőven elég annyit megfogalmazni, hogy „az idő előrehaladta miatt terjeszti elő” sürgősséggel. Mit lehet erre mondani? Ha időben készítették volna elő a beadványt, talán nem haladt volna annyira előre az idő. :)

A Fidesz által delegált, kétharmados többséget adó és soha semmihez hozzá szólni nem akaró és tudó bizottsági tagoknak mindez persze a napirendre vételhez bőségesen elegendő indok volt. Na, és a határozat megszavazásához is.

Vissza...