Kékcédulás választások várhatók a DK szerint

2013-03-19 18:21:21

A Demokratikus Koalíciós (DK) szerint felveti a "kékcédulás választási csalás gyanúját", ha a parlament úgy dönt, "titokban lehet tartani" az újonnan állampolgárságot szerzett határon túli magyar szavazók statisztikai adatait.

A fideszes Potápi Árpád parlament által tárgyalt javaslata szerint – nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelme érdekében – az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése megtagadható lenne.

Molnár Csaba DK-alelnök, független képviselő szerint a javaslat ütközik a választási eljárásról szóló törvény előírásaival. Utóbbi ugyanis kimondja, hogy a választások előtt öt nappal közzé kell tenni a választói névjegyzéket.

Ha nem hozzák nyilvánosságra a választói névjegyzékeket, az a választási csalás melegágya – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ha nem derül ki előre, hogy hányan szavazhatnak, akkor "a Fidesz bármikor elintézheti, hogy 3-400 ezer szavazat úgy kerüljön bele az urnákba, hogy azokat senki nem adta le".

Forrás: HVG.hu

 

Vissza...