Pintér 20 és fél órát tévedett a katasztrófahelyzettel

2013-03-18 16:10:03

A március 14-i hóvihar miatt az autópályákon rekedt autósok számára meglepő állításokat tett Pintér Sándor. A belügyminiszter a katasztrófavédelem és a rendőrség munkájáról tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a hatóságok gyorsan, szinte a vészhelyzet kialakulásával egyidőben lezárták az autópályákat.

Pintér szerint a rendőrség csütörtök délután „14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat”, és „14 óra 54 perckor a katasztrófahelyzet kihirdetésre került".

A miniszter azt is hozzátette, hogy a katasztrófavédelem ezek után egy órával, 15 óra 32-kor a felhívta a lakosság figyelmét, hogy senki ne induljon útnak.

Az autósok és a sajtó számára azért voltak meglepőek Pintér szavai, mert a csütörtöki, egyre rosszabbodó közlekedési helyzet eseményeit, és az arról szóló híradásokat visszanézve, nincs nyoma annak, hogy március 14-én bárki bármilyen nyilvános fórumon katasztrófahelyzetet hirdetett volna.

A katasztrófavédelem honlapján március 14-én összesen öt hírt tettek közzé. A legelső is jóval a Pintér által említett időpont után, 17 óra 30-kor jelent meg az oldalon „Egy éve égett az Ősborókás – erdőtűzvédelmi konferencia Kecskeméten” címmel, a nap folyamán később kiadottak pedig szinte kizárólag a nemzeti ünneppel kapcsolatos elismerésekről szóltak.

Katasztrófahelyzetről hivatalosan először másnap, március 15-én délelőtt lehetett hallani, amikor éppen maga Pintér Sándor bejelentette, hogy „a rendkívüli időjárási körülmények miatt az országban katasztrófahelyzet alakult ki, emiatt péntek délelőtt riadót rendelt el”. Ezt a hírt mintegy 20 és fél órával később adta ki az MTI, mint ahogy arra Pintér emlékszik.

Sokan furcsállták olvasóink közül azt is, hogy miért álltja utólag a belügyminiszter azt, hogy csütörtökön kora délután lezárták a nyugat-dunántúli autópályákat.

Az Index percről percre hírfolyamából kitűnik, hogy csütörtök 14 óra és 22 óra között néha tényleg érkezett olyan hír, hogy lezárták valamelyik útszakaszt, de az kizárólag a hó és a síkos útviszonyok miatt bekövetkezett balesetek miatt történt.

Az M7-es autópálya forgalmát már kora délután korlátozni kellett a 203-as és 206-os kilométerek között történt sorozatbaleset után, amikor először tizenegy, majd további harminc autó csapódott egymásnak. Az M1-es autópályán is 14 óra körül történt egy nagyobb baleset a Győr felé vezető oldalon, a 77-es kilométernél, ezért a forgalom egy sávra szűkült, 5 kilométeres lett a sor. Ezt a hírt a police.hu adta ki, később pedig még sok hasonlót is közzé tett, de arról, hogy mindkét sztrádán egyre reménytelenebb a helyzet, szinte csak olvasóink jelzéseiből értesült az Index is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 óra után adta ki a legmagasabb szintű, piros riasztást Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megyében. A rendőrség viszont csak egy órával később „kérte” közleményben a lakosságot, hogy gépkocsival ne induljanak útnak a rossz időjárásra való tekintettel. „Különösen érvényes ez” – tették hozzá - azokban a megyékben, ahol korábban piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI csak éjjel 22 órakor jelezte az ORFK tájékoztatására hivatkozva, hogy lezárták M1-M7 fővárosból kivezető közös szakaszát. Az Indexhez számos olvasói levél érkezett csütörtökön este, amelyekben arról panaszkodtak az autópályán rekedt autósok, hogy késő délután - tehát jóval a Pintér által emlegetett időpont után - hajtottak rá az autópályákra, miután egyetlen hivatalos helyen sem tudtak konkrét információt szerezni az egyes pályaszakaszokon uralkodó helyzetről.

Pintér valójában nem is riaszthatta volna a lakosságot, állítja BM

A BM szerint csak a sajtótájékoztató élő szavas helyzete miatt maradt ki a március 15-i miniszteri bejelentésből, hogy a riadó elrendelése ez előző nap, csütörtökön késő délután következett be.

Mester Dávid, a BM sajtófőnök-helyettese az Indexnek küldött levelében azt állítja, hogy az alaptörvény különleges jogrendre vonatkozó részeiben szereplő lehetőségek között (pl. megelőző védelmi helyzet, szükségállapot, stb.) nem szerepel olyan, ami az állampolgárok „riasztására” hatalmazná fel a belügyminisztert. „Így a hatályos jogszabályokat tisztelő Miniszter nem is beszélhetett másról, mint az irányítása alá tartozó szervek készültségi fokának emeléséről, riadóztatásáról.”

A sajtófőnök-helyettes szerint a miniszter ezt csak közvetve, a szervek élén álló vezetőkön keresztül teheti meg. A BM magyarázata szerint Pintér tehát nem az állampolgárokat „riasztotta”, hanem arról számolt be, hogy a rendvédelmi szerveknél emelték a készültségi szintet csütörtök este.

Forrás: Index.hu

Vissza...