Nyomtalanul eltűnt a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság?

2013-03-15 14:35:15

Talán emlékeznek még arra, hogy január 17-én volt legutóbb hóhelyzet Veszprém megyében. Akkor a Védelmi Bizottság viszonylag gyorsan a nyilvánosság elé állt, de pár órán belül kiderült, intézkedésével inkább csak zavart okozott. Meglehetősen suta módon álltak hozzá a szervezet vezetői egy gyors és szakszerű beavatkozást igénylő időjárási helyzetben a kialakult problémák kezeléséhez.

Azóta szerencsére nem akadt feladatuk. Most meg, hogy az elmúlt 24 órában egy ennyire ijesztő állapot, rendkívüli helyzet alakult ki, sajnos a nyomukat sem igazán látjuk.

Nézegettem a Megyei Kormányhivatal oldalát, sehol semmi érdemleges. S a Katasztrófavédelem honlapján is csak azoknak az információknak van nyoma, amiket az internetes portálokon már tegnap este és ma hajnalban is tudni lehetett. Az, hogy milyen utasításokat adott ki a Védelmi Bizottság, tett-e egyáltalán bármiféle intézkedést, arról nem tudni. Egészen pontosan egyről igen, de erre majd mindjárt visszatérek.

Szerencsére a beosztottak még a helyükön vannak. S a rendőrök, a tűzoltók, a mentősök, a katasztrófavédelem egyszerű, beosztott dolgozói, a szolgáltatók munkatársai teszik a dolgukat. S ha ezt a szörnyű és már napokkal ezelőtt beharangozott- jó előre láthatóan kemény- téli időjárási helyzetet sikerül áldozatok nélkül megúsznunk, az egyáltalán nem a teljesen fejét vesztett vezetésnek, sokkal inkább a még helyükön lévő és ösztönösen is jól cselekvő beosztottaknak és a segítőkész állampolgároknak köszönhető.

Az utakon meg azért kerültek sokkal többen bajba az emberek közül, mert éppen azok az utasítások nem hangzottak el, amit egy a helyén lévő Védelmi Bizottság tudott volna csak szerepkörének megfelelően határozatként megfogalmazni.

Miként lehetséges az, hogy a tegnap délután, este munkahelyükön dolgozók közül a munkáltatók nem küldték időben haza a "bejárókat"? Nem engedték haza a munkahelyeikről időben mindazokat a munkavállakókat, akik nem az adott településeken laknak. Akkor indulhattak csak útnak, amikor az utak már teljesen járhatatlanok voltak az orkánerejű széllökések miatt. A Védelmi Bizottság kiadott egy szinte súlytalan és sajtóvisszhangot sem igazán kiváltó közleményt, amiben tessék megkapaszkodni, szépen kérte, ahelyett, hogy a katasztrófahelyzetre hivatkozva utasította volna a cég- és intézményvezetőket. Arra kérte őket, hogy ha van erre lehetőségük, a már hazautazni képtelen munkavállalóikat helyezzék el. Ez persze teljesen életszerűtlen. (Veszprémben a polgármester csak ma reggel jutott el addig a felismerésig, hogy tragikusan rossz a helyzet. Az ünnepi megemlékezés mai első rendezvényét csak két órával annak megkezdése előtt fújta le.) Arról vélhetően fogalma sincsen, hogy a város intézményeiben (pl. ISZSZ) sem gondoskodtak semmiféle módon a Veszprémben ragadt munkatársakról. A frissen kinevezett első számú vezetők remélem azért időben hazaindultak munkahelyeikről.)

A belügyminiszter is vagy 20 órával a kialakult vészhelyzet után hívta csak össze a védelmi bizottságot. S volt "bátorsága" ahhoz, hogy az időjárást és az úton ragadt embereket okolja a kialakult helyzetért. Szerinte mindent megtettek, csak a felelőtlenül közlekedők az okai ennek a mára drámaivá vált helyzetnek.

S hogy mennyire drámai valóban a helyzet? Hiába próbálták eltitkolni, az M1-es Tatabánya környéki szakaszánál még mindig ezrek vannak a hóval befedett autóikban és az üzemanyaguk mostanra már biztosan elfogyott. A Facebookon terjed egy hír. Vannak, akik fényképet is raktak fel a mobiljukra érkezett, elképesztő mértékű dilettantizmusra és fejetlenségre utaló üzenetről. Ha hinni lehet mindennek, akkor a „Belügyminisztérium” ebben azt üzenete, hogy „Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!” Mindezt persze ezerszámra küldték a Facén írogatók szerint olyanok mobiljára, akik egyáltalán nincsenek veszélyhelyzetben!

S ami még szomorúbb, a Hír TV is most erősítette meg azt az értesülést, mely szerint ezen az éjszakán is várhatóan sokan fogják autóikban és a hó fogságában tölteni az éjszakát. Ha bekövetkeznek a halálos kimenetelű tragédiák, ki lesz majd azokért felelős?

A Fideszes kormánytagoknak (akik közül sokan ezen a drámai napon határainkon kívül tartózkodnak) hűségesküt tévő vezetők egészen biztosan nem. S a tenyerükből őket etető hatalmasságok sem. ("Orbán Brüsszelben, helyettese Semjén lóháton vonulgat Kézdivásárhelyen, Hende Szlovákiában, Bakondi elérhetetlen, nem tudni hol van..." )

Vissza...