Veszprémben némán tiltakoztak

2013-03-11 21:25:28

Némán, mécsesekkel tiltakoztak mintegy harmincan az alaptörvény negyedik módosításának elfogadása ellen Veszprémben hétfő este.

A közel harminc tiltakozó a mécseseket a Szabadság téren helyezte el az előtt az épület előtt, ahol a Fidesz veszprémi irodája található és így emlékeztek meg a szerintük 22 évet élt demokráciáról.

A résztvevők szerint azzal, hogy a Parlament  - a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére - 265 igen szavazattal elfogadta az alaptörvény negyedik módosítását, véget ért Magyarországon a demokrácia. Úgy vélték, aki erre igennel voksolt, az megfosztotta az országot a demokráciától.

Az MTI híradása szerint hétfőn elfogadta a tavalyi év eleje óta hatályos alaptörvény negyedik, eddigi legátfogóbb, 22 cikkből álló módosítását az Országgyűlés. A módosítás az alaptörvény részévé teszi az Alkotmánybíróság (Ab) által tavaly decemberben megsemmisített átmeneti rendelkezésék nagy részét, valamint több, korábban alkotmányellenesnek ítélt szabályt is.

Az alkotmány kibővítésére a kormánypártiak mellett igennel szavazott három korábban jobbikos, jelenleg független képviselő is. A Jobbik-frakció tagjai tartózkodtak, míg a parlament hétfői ülésétől tiltakozásul távol maradó MSZP és a Demokratikus Koalíció képviselői nem vettek részt a szavazásban. Nem szavaztak a Párbeszéd Magyarországért független képviselői sem, akik transzparensekkel tiltakoztak a voksolás közben, az LMP nemmel szavazó politikusai pedig vaníliás karikát vittek kormánypártiaknak, köztük Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A módosítás nagyméretű tiltakozást váltott ki a fővárosban és az Európai Unióban is. Az ellenzők elsősorban azokat a pontokat kifogásolják, melyek az alaptörvényben rögzíti a hallgatók röghöz kötését, a hajléktalanok büntethetőségét a közterületen élés miatt, valamint azt, hogy ezentúl politikai reklám csak ellenérték nélkül közölhető a televíziókban és a rádiókban, az országgyűlési és az EP-választások előtti kampányidőszakban pedig csak a közmédia sugározhatja a pártok hirdetéseit.

Forrás: veszpreminapilap.hu

Vissza...