A Szabad Sajtó Napja elé

2013-03-08 20:34:33

Itt van épp egy meghívó az önkormányzattól a kezemben. Azt olvasom rajta tágra nyílt szemekkel, hogy március 15-én Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepi rendezvény keretében „Szabad Sajtó” díjat adományoz.

Bevallom nagyon kíváncsian várom, ezúttal kinek.

Lehet, hogy naivitás, de abban reménykedem, most majd olyan újságírónak ítélik oda a díjat, aki ad magára valamit, s azt ettől a torzult gondolkodású hatalomtól nem veszi majd át. A jelenlegi helyzetben azt nem várom el, hogy az ünnepségen vágja a képükbe az elismerésül kapott oklevelet, de azt bizony el tudnám képzelni, hogy a "kitüntető" címet valamilyen okos indokkal magától mégis elhárítsa. Előbb-utóbb (szerintem hamarosan), szégyen lesz ugyanis a mai helyi hatalom elismerésének tulajdonosává válni.

Miért gondolom ezt?

Tegnap a polgármesteri hivatal bejárata előtt tartottam egy sajtótájékoztatót. Annak rendje és módja szerint küldtem el a sajtómeghívót a helyi média minden illetékesének.

Ott is voltak az Óváros téren délután háromkor mondandóm meghallgatni szinte mindannyian. Az esti TV híradásból viszont már az is nyilvánvalóvá vált, közvetlenül az én sajtótájékoztatóm után, azonnal volt egy másik is. A lepergő kockákon látottak szerint a Veszprémi TV, a Veszprémi 7 Nap, a Napló és a Vehír tudósítója a Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője mellett ülő Némedi Lajos alpolgármester válaszát hallgatta nagy figyelemmel, jegyzetelve.

Feltették már maguknak a kérdést, miként lehetséges az, hogy egy ellenzéki képviselő sajtótájékoztatója manapság általában mindig a Fidesz sajtótájékoztatójával zárul?

Elmondom, szerintem mindez ma hogyan működik. S egészen biztos, hogy közel járok az igazsághoz.

A Fidesznek elkötelezett sajtómunkatársak valamelyike (van tippem :-)) jelenti, ha ellenzéki képviselőtől sajtómeghívó érkezik a szerkesztőségükbe. S mivel a meghívón egy korrekt politikus megjelöli, miről is akar majd tájékoztatást adni, rendszerint már a megjelölt témát is előre tudják közölni. Meg is teszik. S ekkor beindul a gépezet. Közpénzen jól fizetett sajtószóvivő veszi a telefont és közli, a függetlennek már régóta nem tekinthető helyi média munkatársai közül kik azok, akik feltétlenül el kell, hogy menjenek a viszontválaszt meghallgatni közvetlenül az ellenzéki sajtótájékoztató után.

Elszomorító, hogy ezek között a sajtóorgánumok között ott van a megyei napilap. Azon nem igazán van meglepődni való, hogy a közpénzekből legálisan, vagy trükkök millióin át relatíve jól tartott hetilap, helyi Tv és jobboldali hírportál munkatársa miért is van ott. A megyei napilap valójában az egyetlen kakukktojás. Miközben jobboldali körökben balos médiaként emlegetik változatlanul, főszerkesztője úgy tűnik mindent megtesz azért, hogy a helyi hatalmat az igényeinek megfelelően szolgálja ki.

Fontos megemlíteni, voltak az engem meghallgatók között olyan média képviselői is jelen, akik nem voltak a városházi azonnali válasz tervébe beavatva. Lehangolóan hatott, ahogy az újságírók egy része (mondandóm meghallgatása után) a hivatal bejáratának vette az irányt. A többiek a helyszínről pedig szinte velem együtt sétáltak el, hogy munkájukat annak rendje módja szerint végezzék tovább.

Ennek ismeretében mondható-e még, hogy Veszprémben szabad a sajtó? S a polgármestertől március 15-én veheti-e át a "Szabad Sajtó díjat" a helyi média tisztességes munkatársainak bármelyike anélkül, hogy az önkény sötét árnyéka ne vetüljön reá?

Félreértés ne essék, azzal nincs bajom, ha állításaim ellenőrizendő a tudósítást gondosan megírni akaró munkatársak a másik féltől is szeretnének némi információt. Ebben a történetben viszont messze nem erről van szó. Normális esetben ha a politikus mond a sajtó előtt valamit, ami tudósításokban is megjelenik, a másik fél is sajtótájékoztatót hív össze, ha arra valamilyen oknál fogva reagálni kíván. Veszprémben viszont egyáltalán nem ez történik már. Még el sem hangzik a többség munkáját bíráló kritika, amikor a Fidesz már valójában arra is jogot formált, hogy az ő reakciói egyfajta végszóként válaszul a cikk végén megjelenjenek

Elég nagy szégyen ez pár nappal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165 évfordulója előtt. Akkor még okkal hihették azt, egy élhetőbb világ megteremtése érdekében a Szabad Sajtót kiharcolni talán mindennél fontosabb.

Vissza...