Létszámleépítés az átszervezés miatt

2013-03-07 19:13:54

Csak annyit a hír elé: Egy hete kérdeztem erre rá a közgyűlésen és nem voltak hajlandóak a városvezetők még a képviselőknek sem információt adni. Mi az, hogy "csak tizenötnek" sérül az egzisztenciája?Veszprém város nem védi az önkormányzati dolgozókat, hanem szélnek ereszti őket, kedden harminc embert bocsájtottak el, mondta Katanics Sándor önkormányzati képviselő. Némedi Lajos alpolgármester reagált: az átszervezés miatti létszámleépítés hetvenkét embert érint, de csak tizenötnek az egzisztenciája sérül.

Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció) sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzat intézményeit működtető Intézményi Szolgáltató Szervezet (ISZSZ) hetvenkét álláshelyet szüntet meg. Kedden megkezdődtek az elbocsájtások, információi szerint közel harminc embert bocsájtottak el első körben és ezeket továbbiak követik. A dolgozókat átvették eddigi munkáltatóiktól, az intézmények igazgatóitól, átkerültek az ISZSZ-hez, illetve a VKSz ZRt-hez. Vannak, akik azzal szembesülnek, hogy a felmondásukat kell átvenniük, köztük gyermekét egyedül nevelő hölgy, mozgáskorlátozott. 2011 szeptemberében az önkormányzat, mikor az átszervezést kezdte, azt ígérte, mindenkinek a sorsát rendezi, a megtakarítás nem a munkahelyek megszűnését jelenti. Most bebizonyosodott, a megtakarítás ezt jelenti, fogalmazott a képviselő. Ugyanazt a feladatot kevesebb embernek kell ellátni, ugyanazért a munkabérért több munkát végeztetnek a dolgozókkal. Véleménye szerint ez nem a megújulás, hanem sokaknak a reményvesztettség költségvetése. Meggyőződése, hogy ősszel a pedagógusokat érintő lépések következnek.

Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere elmondta: a közgyűlés tavaly döntött arról, hogy intézményeinek működtetését racionalizálási szándékkal átszervezi. Célja, hogy a városi költségvetésben megtakarítást érjen el, tudva, hogy ez létszámcsökkentéssel is jár. Az átszervezés a feladatok különböző szervezetekhez való átcsoportosítását jelenti: a VKSZ-hez kerültek a karbantartással, energiaellátással, portaszolgálattal kapcsolatos feladatok. A közgyűlés által létrehozott ISzSz látja el a takarítói, pénzügyi, költségvetési, gazdálkodási, szolgáltatói  feladatokat. A közgyűlés az ISzSz létszámát 134-ben határozta meg, de felelőtlenség volna azt állítani, hogy hetvenkét embert elküldtek volna. Az átszervezés miatti létszámleépítés hetvenkét embert érint, csak tizenöten vannak, akik olyan értesítést kaptak, hogy az önkormányzat a továbbiakban nem tudja őket foglalkoztatni. A felmentési idő alapján a dolgozók nagy része június, júliusban lesz munkanélküli, mindenki megkapja a végkielégítést. Ötvenhét ember úgy válik meg a munkájától, hogy az tényleges törést nem okoz: vagy korábban határozott időre szóló alkalmazásban voltak, vagy a közeljövőben elérik a nyugdíjkorhatárt vagy már nyugdíj korúak. Ez a létszámcsökkentés a város költségvetésének évente közel 150 millió forintos megtakarítást jelent.

Balla Emőke

Forrás: Napló-online

Vissza...