Nyílt levél az IPU-nak

2013-03-03 15:21:20

Nyílt levél az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportja elnökének és tagjainak

A Világos Veszprémért Mozgalom elfogadhatatlannak tartja, hogy Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő is tagja lehet annak a delegációnak, amely hamarosan Ecuadorba utazik, hogy részt vegyen az Interparlamentáris Unió tanácskozásán.

Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt és felháborítónak tartjuk, hogy a Magyar Országgyűlés és az IPU Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke ezt a szégyent nem igyekszik határozott intézkedésekkel megakadályozni.

Egyetértünk Hárs Gábornak, az Interparlamentáris Unió (IPU) Magyar Nemzeti Csoportja korábbi elnökének a véleményével, mely szerint: “Nem az utazás tényével van ugyanis a probléma, hiszen azon csak sajnálkozni lehet, hogy erre a nem kis költséggel járó útra az adófizetők (és nem az IPU!) pénzéből kerül sor. A probléma alapvetően azzal van, hogy ez a listázó hogyan lehet még mindig parlamenti képviselő, de ha már az, hogyan lehet még mindig az IPU Magyar Nemzeti Csoportjának (MNCs) és az OGY külügyi bizottságának alelnöke”

Számunkra érthetetlen és elfogadhatatlan, miként lehetséges az, hogy a 2012. november 26-án a parlamentben zsidó származású honfitársaink listázását javasoló képviselő, Gyöngyösi Márton hazánkat képviselve részt vehet még mindig a külügyi bizottság munkájában, annak alelnökeként tevékenykedhet és képviselheti hazánkat például ezen a Dél Amerikai utazáson.

Megdöbbenésünknek adunk hangot akkor, amikor azt tapasztaljuk, sem a delegáció tagjaként utazó többi képviselő, sem a parlamentben tevékenykedő politikai pártok vezetői nem emelnek határozottabban szót ez ellen az elképzelés ellen, s nem találják meg annak a módját, hogy az országunkra szégyent hozó képviselőt végleg politikai karanténba zárják.

Elismerésünket fejezzük ki ugyanakkor a Riadólánc Mozgalom mindazon tagjai számára, akik a tegnapi (március 1.) nap folyamán Szombathelyen a Jobbik által szervezett Gyöngyösi Márton részvételével zajló fórum elleni tiltakozást a mi veszprémi, a Világos Veszprémért Mozgalom által szervezett (és február 15-én megtartott) tiltakozó demonstrációnkhoz hasonlóan megszervezték. Köszönjük mindazok bátor kiállását, akik személyes jelenlétükkel segítették, hogy a tiltakozás sikeres legyen.

A MEASZ közleményével egyetértve elítéljük az MTI Jobbikot segítő, a híradásával a szélsőjobboldali párt fórumára mozgósító magatartását.

A Világos Veszprémért Mozgalom nevében:

Nagy Imre szóvivő (sk)

A MEASZ közleménye: A szélsőjobbot erősíti a Magyar Távirati Iroda (MTI), amikor saját szabályát megsértve március 1-jén közreadta a Jobbik parlamenti frakciójának közleményét. Abban a szélsőjobboldali párt lakossági fórumára mozgósít, amelyen a náci szellemiséget idéző Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő vesz részt. Ezzel az MTI a humanista polgárok ellen súlyos vétséget követett el. Az MTI Országos Sajtószolgálatának működési alapszabályzata mellesleg tiltja olyan közlemények kiadhatóságát, amelyek nyilvános rendezvényre mozgósítanak. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) a legkeményebben elítéli az eset kapcsán megmutatkozó MTI-s sajtópolitikát és a haza humanista önvédelme érdekében véleményét a hazai és a nemzetközi nyilvánosság elé tárja. Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke

Vissza...