Kihozták a maximumot?

2013-03-02 09:33:05

A veszprémi költségvetésről

Azt írja a (2013. évi veszprémi költségvetési rendelet részeként 25 millió Ft közpénzzel a városi hetilapot támogató) Fideszes önkormányzatról a Veszprémi 7 Nap felelős főszerkesztője, hogy a lehetőségekből „kihozták a maximumot”. Mindezt a szabad véleménynyilvánítás részeként teszi a főszerkesztő.

Aki mellesleg "a" tudósító és "a" fotóriporter is, hiszen ő ült ott a Kossuth teremben és kattintgatott néha, és hallgatta végig a veszprémi képviselők vitáját a költségvetés tervezetéről. S úgy tűnik egy cseppet sem zavarta és zavarja, hogy a 3. oldalon az arcképével megjelenő és a Fideszes várospolitika mellett hitet tevő írása után a 6. és 7. oldalon éppen az ő tudósításának eredményeként kaphatna (de nem kap) a városban élők sokasága arról tájékoztatást, miként is vélekedtek a tervezetről az ellenzéki képviselők. A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Lehet Más a Politika és a Magyar Szocialista Párt képviselőjének költségvetéssel kapcsolatos kritikájáról az érveléseket elhallgatva írt tudósítást a lap pénteki számában a közgyűlésen történtekről.

Az írja „úgy tűnik, végre eljött a mi időnk!” Most minden körülmény biztatónak tűnik, hogy Veszprém hosszú időre a régió és az ország egyik kiemelkedő településévé válhasson...

Ezt a meglátását azzal kívánja alátámasztani, hogy leírja Porga Gyula napokban sokszor és sok helyen elismételt mondatát, „ a város hétmilliárd forintos adósságállományából mintegy ötmilliárd forintot vállalt át az állam. Ez nem kevesebb, mint 70 %, azaz a lehetőségekhez képest a legmagasabb mértékű átvállalás, amit a megyei jogú városok kaphatnak.” Vélhetően a polgármester és a felelős főszerkesztő is tudja, hogy ez az állítás nem felel meg a valóságnak. Ha figyelt egy kicsit a közgyűlésen, pont én hoztam elő, elfeledkezett a polgármester arról, hogy az adósságállomány nem 7 milliárd forint, hanem ennél jóval több, bőven tízmilliárd fölötti. Kínosan titkolják, hogy az önkormányzati cégek -pl. a VKSZ Zrt. az Aréna beruházásával és sok egyéb meglévő terhével együtt- összesen mennyi adóssággal rendelkezik. A Fideszes várospolitika sikerének bizonygatására írja le a felelős főszerkesztő, azt a másik nyilvánvaló hazugságot is igazságnak feltüntetve, hogy „lám az elmúlt évben önerőből sikerült egymilliárddal csökkenteni a hiteltartozásunkat.”

Ugyan, kérem! Erről is beszéltem a közgyűlésen is csak azok nem értik, akik felkészületlenek, hogy ez semmi egyéb, mint egy szemfényvesztő trükk (papíron) a számokkal!

Csütörtökön -2013. február 28-án- második napirendként tárgyaltuk Veszprém 2012. évi költségvetésének módosítását. Ha megnézzük alaposabban a költségvetési rendelet mellékleteként mindenki számára hozzáférhető táblázat 10. fülecskéjénél Veszprém hitelállományát, ott a 2012. dec.31-i állapot szerint még 8 milliárd 267 millió Ft szerepel. No, de akkor miért is mondott, mondhatott ehelyett 7 milliárdot a polgármester? Megmondom én. Ha ugyanezen a közgyűlésen öt perccel később megtárgyalásra kerülő  harmadik napirendi pont témáját, a 2013. évi költségvetést és annak táblázatos mellékletét tanulmányozzuk egy kicsit, abból már az derül ki, csupán 7 milliárd 124 millió a hitelállomány 2012. december 31-én. Tetszenek érteni? A második napirendi pont szerint még több mint 8 milliárd volt az, ami a 3 napirend tárgyalásakor már 7 milliárd csupán. Ezek szerint 5 perc is elég volt ennek a remek többségnek egy milliárd Ft megtakarításához. (Azért, ha már megnézik a mellékleteket, ajánlom pillantsanak rá pl. arra is, hogy az állami támogatással csökkentett önkormányzati hiteltörlesztésre 2017-től 2 milliárd 124 millió Ft -nyi összeg került betervezésve. Szép kilátások ezek a következő önkormányzati többség "lehetőségeire" nézve.)

Most akkor essünk hasra attól, hogy papíron 5 milliárddal kisegít minket az állam, miközben cserében kiskorúsít és megfoszt minket minden önállóságunktól? Fogalma sincs még senkinek arról, miként történik majd meg ez a tranzakció. Vélhetően annyi változás lesz csupán, hogy az önkormányzattól a pénzintézettel szemben az állam veszi át a tartozást. S veszprémi polgárként, majd nem helyi adókban, hanem mindenféle nem megszorításnak nevezett állami sarcokon keresztül szedik ki belőlünk forintról forintra mindezeket az összegeket. Ne legyen senki annyira naiv, hogy elhiggye, ezután a teher már nem ránk nehezedik. Azt elhiszem, hogy a városvezetés most egy kicsit fellélegezhetett. S örül, hogy nem vizsgálja senki, mekkora a felelősségük ezeknek az adósságterheknek a felhalmozásában. 2006 őszétől Fideszes többségű Veszprém városvezetése. S úgy harcoltak a "csúnya" MSZP-SZDSZ-es többségű kormány ellen, hogy nyakra-főre vettek fel olyan fejlesztésekre hiteleket, amely beruházások látványosak lehettek ugyan, de valódi forrásokhoz a várost nem juttatták, annál több kiadáshoz.. Az aluljárók építési költsége vagy a Hangvilla tulajdonunkba kerüléséhez szükséges 1400 millió elköltése sem térül majd meg várhatóan soha. Erről kell olyat mondani, hogy végre eljött a mi időnk? A felelőtlen cselekvések sorozatát bölcs döntésekként kommunikálni egyáltalán nem tekinthető „korrekt véleménynyilvánításnak”. Mindez sokkal inkább a gondolkodás, a felelős újságírói munka, a hivatástudat feladására vall. Az okkal megvethető, többséghez tartozástól remélt anyagi biztonság utáni szánalmas vágyakozásnak tűnik csupán.

Ha egy újságíró felkészülten állna hozzá a kérdéshez és cikkein keresztül nem csak lelkes fegyverhordozónak jelentkezne be írását tárgyilagos vélemény közlésnek álcázva, olyasminek is utána kellene járnia, miközben az adósságállomány hetven százalékáról ír, hogy mi ennek az állítólagos sikertörténetnek az előélete.

Navracsics Tibor nyilatkozataként írja, még 2012. decemberében az Index a települések adósságállományainak átvállalásával kapcsolatosan az alábbiakat: „Az ötezer fősnél nagyobb települések esetében a kormány súlyozott számítás alapján az adósságaik negyven és hetven százalék közötti részét veszi át. A település „adottságait, kitörési lehetőségeit, eddigi gazdálkodását, az ott élők adóerejét és a települése adóerejét felmérve” az erősebb helyi gazdasággal rendelkezőknél 40, a kevésbé szerencsés adottságúaknak 70 százalékos mértékig veszi át az adósságait az állam.”

Eddig a polgármester mindig arra volt büszke, a mi adósságállományunk alacsony, a város versenyképessége és adóereje a megyei jogú városok körében is kimagaslóan jó. Navracsics Tibor meg azt mondta, a kevésbé szerencsés adottságúaknak veszik csak át az adósságállománya 70%-át. Most akkor mi van? A szavazatgyűjtési céllal megfogalmazott hazugságaikat kimondásuk előtt igazán összehangolhatták volna!

Vissza...