A szombathelyi polgármester kiáll Gyöngyösi ellen!

2013-03-01 18:03:44

Szép kis lecke ez a veszprémi Fidesznek és Porga Gyula polgármesternek! (S nem kevésbé Navracsics Tibornak és Mihalovics Péternek is!) Holnap Szombathelyen jelentős civil megmozdulásra számíthatunk. A szombathelyi Jobbik holnap estére várja fórumra Gyöngyösi Mártont, aki a Jobbikkal egyetértésben listázni szeretné a zsidó honfitársainkat.

Február 15-én Veszprémben a Világos Veszprémért Mozgalom szervezésében, közel 20 civil szervezet és politikai párt támogatásával zajlott tiltakozó demonstráció Gyöngyösi látogatása ellen. A helyi média nagyon visszafogottan számolt be erről, talán azért is, mert a veszprémi polgármester és a veszprémi Fidesz nem akart csatlakozni a demonstrálókhoz. Szombathelyen ez másként történik! A szombathelyi polgármester és a Fidelitas országos elnöke, Ágh Péter is jelezte, részt vesz a tiltakozó megmozduláson.

A Világos Veszprémért Mozgalom üdvözli a (szombathelyi) Riadólánc Mozgalom akcióját és mindazokat, akik támogatják a fellépést a Jobbik rasszista és antiszemita megnyilvánulásai ellen.

Örömünkre szolgál, hogy a veszprémi felhívást használva hívják tüntetésre a jóérzésű Szombathelyen élő polgárokat!

Tegnap a közgyűlésen erről kérdeztem Veszprém polgármesterét. Íme a Vehir.hu tudósítása:

Katanics Sándor (DK) a polgármesterhez intézett kérdésében Gyöngyösi Márton Jobbikos parlamenti képviselő veszprémi fórumával, és az ellene tiltakozó Világos Veszprémért Mozgalom demonstrációjával foglalkozott. Azt kérdezte, a polgármester helyesnek tartja-e, hogy a Jobbik ezt a fórumot azon a helyszínen tartotta, amely helyen egykor a veszprémi zsinagóga állt és ahol 1944-ben gettóba zárták a Veszprémben és a város környékén élő zsidóságot, majd onnan a vasútállomásra terelve vagonokba zsúfolták és a megsemmisítésükre létrehozott haláltáborokba szállították?

Porga Gyula (Fidesz) polgármester elmondta, hogy a képviselőknek feladata, hogy megvédjenek mindenkit, akit valamilyen attrocitás érhet, nem lehet konfliktus korosztályok és nemek között, nem érhet senkit hátrányos megkülönböztetés vallási vagy nemzeti hovatartozása miatt. A polgármester meggyőződése, hogy ebben a városban ezt meg is tudják tartani. Arra kéri a képviselőt, hogy ne próbálja meg úgy beállítani a helyzetet, mintha Veszprém nem egy befogadó és toleráns város lenne.

Puff neki, teszem én hozzá. Leforrázott, hogy még utólag is képtelen volt elhatárolódni a rasszista módon gondolkodóktól és nem zavarta, hogy a Jobbik kegyeletsértő módon viselkedett, amikor fórumához a helyszínt kiválasztotta.

Nem is fogadtam el a választ és elmondtam, szomorú, hogy Ő nem volt jelen. Eljött velünk demonstrálni Debreczenyi János (Fidesz-KDNP) és Dióssy László (SZDSZ-MSZP) Veszprém volt polgármestere is. S Pálffy István a KDNP nevében biztosította támogatásáról a tiltakozókat.

Részlet a nyugat.hu oldaláról (a szombathelyi közgyűlésen történtekről számolnak be)

Puskás Tivadar: Megemlíti, hogy szombaton néma tiltakozás lesz egy "nem közénk való fiatalember" látogatása miatt. (Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselőről van szó, aki a zsidók összeírásáról beszélt.) Czeglédy azt mondja, pont abba a városba jön, ahonnan közel ötezer embert hurcoltak el a származása miatt. És szégyelli magát Balassa Péter helyett is.

Ágh Péter (Fidesz) bejelenti, a Fidesz is ott lesz, hiszen a kormány és a párt is elhatárolódott a kijelentésektől.

A Riadólánc felhívása!

2012 novemberében Gyöngyösi Márton a Jobbik országgyűlési képviselője parlamenti felszólalása során annak felmérését szorgalmazta, hogy hány olyan zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

„Úgy gondolom, pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) hány olyan zsidó származású ember va...n, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. (Az elnök ismét csenget.) Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak. (Taps a Jobbik soraiban.)” Részlet a 2012. november 26 –i parlamenti jegyzőkönyvből.

Annak ellenére, hogy országos felháborodás követte ezt a kijelentést, úgy tűnik a Jobbik egyáltalán nem mondott le listázási szándékáról. Gyöngyösi Márton országjáró körútra indult és az MTI-nek adott nyilatkozatán keresztül is azt üzente „folytatja azon kampányát, amelynek révén a kettős állampolgársággal rendelkező országgyűlési képviselők és kormánytagok által potenciálisan okozott, nemzeti szuverenitásunkra is kihatással bíró kockázatokra hívja fel a figyelmet.” Mindez nyilván nem egy országgyűlési képviselő, Gyöngyösi Márton akarata, sokkal inkább a Jobbik Magyarországért Mozgalom felháborító szándéka.

2013. március 2-án (szombaton) a Jobbik képviselője 18.30-tól a Savaria Moziban tart előadást.

Mi, a Riadólánc Mozgalom tagjai, hozzánk társuló civil és politikai szervezetek, magánemberek, nem hagyhatjuk, hogy a szólás szabadságával visszaélve, rasszista eszméket, antiszemita gondolatokat terjesszenek a holokauszttal saját állításuk szerint már torkig lévő Jobbik tagok és szimpatizánsok.

Néma tüntetéssel tiltakozunk ezen a napon –nem a Jobbik egyik képviselője, hanem a Jobbik, mint radikális párt rasszista és antiszemita megnyilvánulásai ellen a Savaria Mozi előtt 17:45-től.
Várunk mindenkit, aki egyetért céljainkkal, aki felháborítónak tartja a Jobbik listázási szándékát és elfogadhatatlannak tartja ezeknek a gyűlöletkeltő gondolatoknak a terjesztését! Egy néma demonstrációra várunk mindenkit, aki nem kér ebből az országunkat érő gyalázatból!
Védjük meg együtt Szombathelyt a sötétségtől!

Riadólánc Mozgalom

Vissza...