Jó, de nem elég jó, finom, de nem elég durva

2013-02-22 20:02:50

OrbĂĄn Viktor szerint az elmĂșlt Ă©v nem is volt, legalĂĄbbis nem nagyon tĂ©rt ki Ă©vĂ©rtĂ©kelƑ beszĂ©dĂ©ben a mögöttĂŒnk hagyott esztendƑ fontos esemĂ©nyeire, ami nem baj, nem kötelezƑ egy politikusnak idƑrƑl idƑre mĂ©rleget kĂ©szĂ­tenie, csak akkor föllĂ©pĂ©sĂ©t miĂ©rt hĂ­vjĂĄk Ă©vĂ©rtĂ©kelƑnek?

OrbĂĄn sok mindennek akart megfelelni, Ă©s tĂșl sok mindent akart megĂșszni, a vĂ©geredmĂ©ny azonban az lett, hogy ez a beszĂ©d egyszerre valĂłtlan, tartalmatlan, de veszĂ©lyes.

Ha az ember hallgatja, Ășgy tetszik, szĂĄzszor is hallotta mĂĄr, de ha vĂ©ge van, mintha sohasem hallotta volna – a kĂŒlönfĂ©le nĂ©pies Ă­zƱ bölcsessĂ©gek helyett ezzel a bonmot-val ajĂĄndĂ©koznĂĄm meg OrbĂĄn Viktor beszĂ©dĂ­rĂłit, igaz, nem tƑlem szĂĄrmazik, hanem Arany JĂĄnostĂłl, Ă©s eredetileg olvasĂĄs szerepelt benne, viszont tökĂ©letesen jellemzi a miniszterelnök mai produkciĂłjĂĄt. Az Ă©vĂ©rtĂ©kelƑbƑl nehĂ©z egyetlen megjegyezhetƑ momentumot is fölidĂ©zni, leszĂĄmĂ­tva az „aki fĂ©l, azt megharapja a kutya” kiszĂłlĂĄst, de ennek meg Ă©rtelme nincs.

A diĂĄktĂŒntetĂ©sek, a köztĂĄrsasĂĄgi elnök bukĂĄsa, az immĂĄr hivatalosan is elismert recessziĂł, a kĂŒlönadĂłk, a MALÉV-csƑd, a NyirƑ-botrĂĄny, a vĂĄlasztĂĄsi törvĂ©ny körĂŒli hajcihƑ, az IMF-huzavona, a folyamatos kĂŒzdelem az UniĂł kĂŒlönbözƑ szerveivel, a baltĂĄs gyilkos ĂŒgye, a mĂ©diahelyzetet illetƑ kritikĂĄk, Fekete György Ă©s az MMA, a szĂ­nhĂĄzĂŒgyek, a bĂ­rĂĄk nyugdĂ­jazĂĄsa Ă©s visszahelyezĂ©se, a kormĂĄny elleni Ă©s melletti demonstrĂĄciĂłk.

OrbĂĄn Viktor szerint mindez az elmĂșlt Ă©vben nem volt. OrbĂĄn Viktor szerint az elmĂșlt Ă©v sem volt. BeszĂ©dĂ©ben legalĂĄbbis nem nagyon tĂ©rt ki a mögöttĂŒnk hagyott esztendƑ fontos esemĂ©nyeire, ami nem baj, nem kötelezƑ egy politikusnak idƑrƑl idƑre mĂ©rleget kĂ©szĂ­tenie, csak akkor föllĂ©pĂ©sĂ©t miĂ©rt hĂ­vjĂĄk Ă©vĂ©rtĂ©kelƑnek?

AzĂ©rt, mert Ășgy maradt. Mert Ășgy maradtak.

Tizenöt Ă©ve Wermer AndrĂĄs kitalĂĄlt ezt-azt, azĂłta ezekbƑl Ă©l az összes politikai marketingguru Habony ÁrpĂĄdtĂłl SzigetvĂĄri Viktorig. IgazĂĄbĂłl persze egymĂĄs hibĂĄibĂłl Ă©lnek, a többiek meg rutinbĂłl eljĂĄtsszĂĄk a rĂĄjuk osztott szerepet, az elƑadĂĄssorozatot meg viszi elƑre a megszokĂĄs.

A MillenĂĄris közönsĂ©gĂ©n vĂ©gigpĂĄsztĂĄzva leginkĂĄbb az tƱnik föl, hogy a közönsĂ©g törzse mennyire ugyanaz, mint volt a kilencvenes Ă©vekben, amikor a Fidesz megkezdte nagy menetelĂ©sĂ©t a polgĂĄri tĂ©rfĂ©len, csak az egĂ©szre rĂĄtelepedett nĂ©mi por, s egyre több közĂ©pfajsĂșlyĂș vagy egyenesen kĂ­nos hĂ­ressĂ©g mutatja meg magĂĄt. A budai Ășrasszonyok rĂ©gi ismerƑskĂ©nt köszöntik egymĂĄst, szĂĄmukra ez nem több mint tĂĄrsasĂĄgi esemĂ©ny, hasonlĂłan a vilĂĄgtĂłl tisztes tĂĄvolsĂĄgot tartĂł konzervatĂ­v professzorokhoz – Ƒk aligha vĂĄgynak bĂĄrmi eredetire, s ĂșjdonsĂĄgot, vagy legalĂĄbb valami konkrĂ©tumot a hivatĂĄsos politikusok sem fognak kikĂ©nyszerĂ­teni, Ƒk beleöregedtek ebbe a szervezetbe: megannyi pĂĄlfordulĂĄs kiĂ©gett tĂșlĂ©lƑi. ValĂłszĂ­nƱleg az is jĂł elƑre be van kalkulĂĄlva, hogy OrbĂĄn Viktor bƱvkörĂ©n, vagy Simicska Lajos szponzorĂĄciĂłjĂĄn kĂ­vĂŒl esƑk fanyalogni fognak.

Pedig nem fanyalogni szeretnĂ©k, hanem egykedvƱen megĂĄllapĂ­tani: mennyire mĂĄs vilĂĄgban Ă©lĂŒnk.

A teremben tartĂłzkodĂłknak Ă©s a tĂ©vĂ© elƑtt ĂĄhĂ­tattal helyet foglalĂłknak a valĂłsĂĄg az, amit a miniszterelnök mond; a gazdasĂĄgi teljesĂ­tmĂ©ny nem csökken, hanem nƑ, a fiatalok nem elvĂĄndorolnak, hanem visszajönnek, az oktatĂĄs szĂ­nvonala nem hanyatlik, hanem emelkedik. Ebben a körben senkinek nem tƱnnek föl az ordĂ­tĂł ellentmondĂĄsok, ha „a piros alsĂłnemƱjĂŒket vörösre cserĂ©lƑkrƑl” esik szĂł, akkor itt nem nĂ©znek Martonyi professzorra, de Csintalan SĂĄndorra sem; ha „a gyƱlöletkeltƑkrƑl”, akkor nem tekintenek az OrszĂĄggyƱlĂ©s hĂĄznagyĂĄval kedĂ©lyesen csevegƑ Bayer Zsoltra, ha „a vĂĄrosainkat eladĂłsĂ­tĂłkrĂłl”, akkor nem sandĂ­tanak LĂĄzĂĄr JĂĄnosra; ha pedig arrĂłl, hogy ez a kormĂĄny azokra szĂĄmĂ­t, akik „amikor fölkelnek megkeresik maguknak, amire szĂŒksĂ©gĂŒk van, Ă©s ha nem talĂĄljĂĄk, megteremtik maguknak”, akkor nem tekintenek körbe a rengeteg helyzetbe hozotton, a kistehetsĂ©gƱ szĂ­nhĂĄzigazgatĂłktĂłl az ĂĄllamtitkĂĄri karig. És itt akkor is tapsolni fognak, ha valĂłjĂĄban nem mondanak nekik semmit.

OrbĂĄn Viktor tĂșl sok mindennek akart megfelelni, Ă©s tĂșl sok mindent akart megĂșszni, a vĂ©geredmĂ©ny azonban az lett, hogy ez a beszĂ©d egyszerre valĂłtlan, tartalmatlan, de veszĂ©lyes.

Az egyre borĂșsabb közhangulatot nem provokĂĄlĂł mĂłdon kĂ­vĂĄnt övĂ©inek elƑtĂĄrni egy szolid sikerpropagandĂĄt, amelyben inkĂĄbb intĂ©zkedĂ©seket sorolt, mint eredmĂ©nyeket, de lĂĄtvĂĄnyosan nagyvonalĂșan bĂĄnt az adatokkal, a statisztikĂĄkkal Ă©s a kritikĂĄkkal. Ezt szolgĂĄlta a rogyĂĄsig ismĂ©telt „jobban teljesĂ­tĂŒnk, de mĂ©g nem elĂ©g jĂłl”. VĂĄci MihĂĄly lelke lebegett a MillenĂĄris fölött. MĂ©g nem elĂ©g!

HelyenkĂ©nt prĂłbĂĄlt nagyvonalĂș Ă©s tapintatos lenni ellenzĂ©kĂ©vel, többnyire finoman szurkĂĄlt csak irĂĄnyukba, nem vitatva szĂĄndĂ©kaik ƑszintesĂ©gĂ©t, miközben jelentƑs mennyisĂ©gƱ elmĂșlt nyolc Ă©vezĂ©s Ă©s elmĂșlt hĂșsz Ă©vezĂ©s is belefĂ©rt, sƑt, mĂ©g a BĂ©kemenet lejĂĄratĂł szlogenjĂ©t is nevĂ©re vette. EgyĂŒtt tettĂ©k tönkre az orszĂĄgot.

VĂ©gĂŒl pedig, ami minden politikai beszĂ©d legfontosabb rĂ©szĂ©t illeti, tehĂĄt azt, hogy „kik vagyunk, Ă©s mit akarunk, miben kĂŒlönböznek cĂ©ljaink a többiekĂ©tƑl”, nos, ennek sorĂĄn megint nem futotta mĂĄsra, minthogy magyarnak lenni bĂŒszkesĂ©g, rengeteg mindent adtunk a vilĂĄgnak, Ă©s ne szĂłljanak bele a dolgainkba, fƑleg ne akarjĂĄk kĂ­vĂŒlrƑl a nyakunkba ĂŒltetni Ășjra Ƒket. A problĂ©ma az, hogy mindenfĂ©le többlet nĂ©lkĂŒl ez a szöveg a JobbikĂ©. Azzal hosszĂștĂĄvon nem lehet megĂ©lni, hogy mi vagyunk a decens Jobbik. Valamit elƑbb-utĂłbb mondani kĂ©ne, ha nem akarjĂĄk ĂĄtadni helyĂŒket a szĂ©lsƑjobbnak, vagy fordĂ­tva: ĂĄtvenni a szĂ©lsƑjobb helyĂ©t.

Baj lesz ebbƑl, mĂ©g ennĂ©l is nagyobb baj.

ForrĂĄs: HVG.hu

Vissza...