Megjött a pofon Brüsszelből

2013-02-22 15:50:10

Idén és jövőre is 3,4 százalék lesz a hiány az Európai Bizottság téli gazdasági előrejelzése szerint. A 2012-es deficitet 2,4 százalékosra becsülte a brüsszeli testület, kicsivel alacsonyabbra az ősszel becsült 2,5 százaléknál. Az idei hiányszám ezzel szemben jóval nagyobb, mint amit még ősszel jósolt a bizottság, amikor 2,9 százalékos becsült 2013-ra.

Ez azt jelenti, hogy már idén is fenntarthatatlannak tartja a bizottság a magyar gazdaság korrekcióját, igaz, a 2012-es határidőre az uniós küszöbérték, három százalék alá nyomta a kormány a hiányt.

Nincsenek jobb hírek a növekedéssel kapcsolatban sem. Idén 0,1 százalékkal tovább zsugorodik a magyar gazdaság, 2014-re viszont 1,3 százalékos gazdasági növekedést jósol az Európai Bizottság. Az államadósság számait 2012-re 78,6 százalékra, 2013-ra  78,7 százalékra, jövőre pedig 77,7 százalékra becsüli.

A túlzottdeficit-eljárásra vonatkozóan ez azonban még csak jelzésértékű. A 2012-es gazdasági adatok verifikálása, és az áprilisban benyújtandó nemzeti reformprogram és konvergenciaprogram alapján dönt majd májusban az eljárás feloldásának, vagy folytatásának javaslatáról a bizottság a tavaszi gazdasági előrejelzés után. A végső döntést júniusban hozzák meg az uniós pénzügyminiszterek.

Erre a folyamatra utalt Olli Rehn pénzügyekkel foglalkozó EU-biztos is, amikor a sajtótájékoztatón Magyarországról szólva közölte: a magyar hatóságok elkötelezettek, hogy három százalék marad a deficit idén is, ennek teljesítéséhez azonban strukturális jellegű intézkedéseket kell tenni, ezeket pedig a konvergenciaprogramban részletezni. A finn politikus jelezte: hat tagállam, köztük Magyarország kerülhet ki idén a túlzottdeficit-eljárás alól, a legtöbb kockázatot Lengyelországban és Litvániában látja. Rehn újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a bizottság egyelőre nem tudott minden tervezett intézkedést figyelembe venni a 3,4 százalékos hiányszám megállapításakor, több, nemrég hozott intézkedést vizsgálnak, hogy egyszeri, vagy tartós hatásúak-e.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Bizottság téved, előrejelzése hibás, mert a gazdasági növekedés egy százalék felett lesz, és ezért a hiány is "bőven a GDP 3 százaléka alatt lesz". Matolcsy György tárcája szerint hibás az is, hogy a Bizottság nem hiszi el, hogy a gazdaság fehérítéséből, a pénztárgépek bekötéséből vagy az e-útdíj bevezetéséből a várt összegek befolynak a költségvetésbe. "A Magyar Kormány hangsúlyozza, hogy a Bizottság mostani előrejelzése csupán előzetes, a végleges prognózis a tavaszi előrejelzésben májusban várható" – írja a tárca, amely továbbra is bízik abban, hogy magyraország "sikeres költségvetési politikájának köszönhetően kikerül" a túlzottdeficit-eljárásból.

Forrás: Nol.hu

Vissza...