Náci feliratok és horogkeresztek Veszprém több pontján

2013-02-19 19:32:50

Ali pár napja pénteken a Világos Veszprémért Mozgalom szervezésében tüntetés zajlott a Jobbik rasszista és antiszemita megnyilvánulásai ellen városunkban. A ma megjelent hír alapján még világosabbá vált, az eddigieknél is határozottabban kell fellépni az ellen a sötétség ellen, ami a Jobbik ijesztő árnyékaként az országban egyre több helyen jelenik meg.  Így Veszprémben is.

Mielőtt bárki megvádolna azzal, hogy a Jobbikot keverem ezzel gyanúba, jelzem szó sincs róla. Szerintem a szellemiséget hozták csak ők, a többi megy magától.

Náci feliratokat és horogkereszteket festettek fel ismeretlenek két helyen is Veszprémben - a belvároshoz közeli Nap utcában e gy ház kerítésére, illetve a Tesco-aluljáró falára. A rendőrség nyomozást rendelt el az ügyben. A Veszprémi Rendőrkapitányság a veszpreminapilap.hu megkeresésére elmondta, több állampolgári bejelentés is érkezett hozzájuk hétfőn, melyben a bejelentők jelezték, a megyeszékhelyen ismeretlen személy(ek) náci feliratot és horogkeresztet festett(ek) fel több helyen. A bejelentők között volt a lapunknak megerősített információk szerint az antiszemitizmus elleni megmozdulásaival is ismertté vált Világos Veszprémért Mozgalom.

Pálmann László rendőrkapitány-helyettes válaszában kitért arra is, a bejelentések alapján hétfőn helyszíni szemlét tartott a rendőrség két helyen, ennek során kiderült, Veszprémben, a Nap utcában egy családi ház kerítésére festettek horogkeresztet és "Heil Hitler" feliratot, a Külső-kádártai úton lévő Tesco-aluljárónál pedig SS jelvényt  és náci feliratot rajzoltak fel. Mindkét helyen fekete festékkel és majdnem azonos betűtípussal, illetve mérettel helyezték el a feliratokat. 

A Veszprémi Rendőrkapitányság az ügyben nyomozást rendelt el  a büntető-törvénykönyv vonatkozó paragrafusa alapján önkényuralmi jelképek használata vétség miatt, mely a törvény szerint  pénzbüntetéssel büntetetendő.

Kérdésünkre azt is elmondta, hasonló, a megyeszékhelyen elkövetett esetről a rendőrség elvétve szerez tudomást, nem jellemző ezen bűncselekmény előfordulása. A felirat eltüntetése nem a rendőrség, hanem a tulajdonos feladata.

Forrás: Veszprémi Napilap

Milyen elképesztő egybeesés, a ma megjelent másik hír, mely szerint májustól szabadon viselhető a vörös csillag és a horogkereszt. 

 

Vissza...