Fintorgók

2013-02-18 20:01:45

Hívhatjuk így bátran mindazokat, akik (elhúzzák a szájukat, s mintha bűzt szagolnának) felhúzzák az orrukat, amikor az ellenzéki együttműködés bármiféle formája szóba kerül. (Amennyiben a következő egy-két hónapban nem húzódnak a háttérbe ezek az orrukat kényeskedő módon húzogatók, hosszú éveken keresztül lesz még mit szagolgatni, de sajnos nemcsak nekik.)

Emlékszik még valaki arra pontosan, mit írt Gyurcsány Ferenc 2012.októberének elején a Facebook oldalára? A Milla és Bajnai címmel október 11-én megfogalmazott bejegyzése ezekkel a sorokkal kezdődik: "Megingathatatlanul hiszek a demokratikus ellenzék együttműködésének szükségességében. Ha ez létrejön, akkor le tudjuk váltani Orbánt. Ha nem, akkor sokáig a nyakunkon maradhat. Az együttműködés legnagyobb akadálya az a hazugság, amely egyenlő távolságot tart a Fidesztől és az MSZP-től illetve a Demokratikus Koalíciótól. Ebben a hazugságban osztozik ma a Milla, a Szolidaritás és az LMP. Nem lehet egy kalap alá venni a 2010 előtti kormányokat és Orbán mostani kormányát. Az előbbiek, ha hibákkal és tévedésekkel is, de a demokrácia, a 89-es alkotmányosság talaján álltak. Orbán rendszere ezzel szemben feldúlta a Köztársaságot, lerombolta a jogállamot és önkényt épít. A Milla tüntetése be akarja fejezni a múltat. Orbán is ezt akarta. Ebből lett a fülkeforradalom. A III. Magyar Köztársaságot nem befejezni, hanem újjáépíteni kell. A Milla úgy akarja leváltani Orbánt, hogy második frontot nyitva küzd az MSZP és a DK ellen is. E pártokat nemkívánatosnak minősíti.”

 

„Bajnait sokra tartom. Fontos szerepe lehetne az ellenzéki együttműködés létrehozásában, Orbán leváltásában, a leendő kormányzásban. Most sokak meglepetésére szónok lesz a Milla tüntetésén. Ellentmondásos helyzet. Ha Gordon a Milla élére akar állni, akkor ez teljes tévedés. Ő nem osztozhat a múlt eltörlésének, az MSZP és a DK megbélyegzésének politikájában. Ha meg az ellenzéki együttműködés meghirdetését tervezi, akkor nagyon rossz színpadot választott. Bárhogy is, Bajnai mostani döntése több, mint ellentmondásos, hajlok rá, végzetes stratégiai hiba.”

No, ezekből a mondatokból jó nagy vita keveredett. Nem részletezem hány elemző, politológus, újságíró vette a volt miniszterelnököt világosan megfogalmazott mondataiért nyelvére, vagy tűzte a tollhegyére. S most, hogy 4 hónappal vagyunk túl az akkori eseményeken, mintha kezdene az akkor megfogalmazott jóslat valósággá válni.

Október 23-án Bajnai Gordon felszólalt a Milla színpadán. A következő napokban -bár még csak mozgalomként jött szóba az Együtt 2014 néven meghirdetett tömörülés- a közvélemény-kutatók az egekben mérték (az ekkor még csak sejthetően) Bajnai Gordon vezette irányzatot. Még a szocialistákkal is összemérhető támogatásúra mérték őket, s ez igazán meglepő eredménynek számított. A Mesterházy vezette baloldali párt napról-napra keserves küzdelmeket vívva kommunikálta, vegye tudomásul mindenki, ők a legnagyobb és az ellenzéki összefogást egyedül vezetni képes erő. S tessék, Bajnai jó két éven át tartó hallgatása után a Milla színpadán megszólalása nemcsak a Milla Sajtószabadság úti demonstrációinak adott a jelentős számú tömegek odacsábítása, majd cél nélküli hazazavarása után a tüntetéseknek végre értelmes mozzanatot. Az egykor a szakszervezetekben eredményesebben küzdő „civilek” épülgetése Bajnai megszólalásával is értelmezőjére talált. A 2011.júniusában még együtt „bohócforradalmat csináló” Kónya Péter és Árok Kornél közül már csak Kónya Péter állt, mint a Szolidaritás vezére 2012 októberében a hármak színpadán. (Árok Kornél 2012.februárjában a szoros barátságban megvívott "forradalom" után azért távozott, mert a 2014-es választásokra készülve a Szövetség az Egységes Magyarországért (SZEM) néven létrehozott pártban kívánt a továbbiakban politizálni.)

Október 23-án a hármak, (Milla, Haza és Haladás ás Szolidaritás) még nem közös pártban, hanem mozgalomban álmodtak sikert. A 2010-ben kétharmaddal győző fülkeforradalmárok által átformált választási törvény elfogadása után viszont már az Együtt 2014 tagjai is ráébredtek, ők is csak pártként küzdhetnek tovább.(Hogy pontosan hány pártként teszik ezt meg, azt még biztosan szerintem most sem tudják.) Órákkal Bajnai színpadra lépése előtt az Egyetem téren a Demokratikus Koalíció elnökeként Gyurcsány újra világossá tette, nincsenek a 2014-es választásokra miniszterelnök-jelölti ambíciói, s a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az ellenzéki erők Bajnai mögé felsorakozva tűznék ki Orbán leváltásának és hatalomból ki -akolbólintásának közös gondolatát. A következő hónap közvélemény-kutatásai elképesztő módon formálták át az ellenzéki oldalon megmutatkozó támogatást. Az MSZP, a DK és az LMP is megszenvedte az új és szabályozatlan erő felbukkanását. S bár nem győzték „hozzáértők” azon állításukat- miszerint Bajnaiék jobbról is tömegeket képesek magukhoz vonzani támogatóként- adatokkal is alátámasztani, mára egyértelműnek látszik, ebből bizony mérhetővé váló szavazótömeg nem lett igazán.

Az október 23-án Együtt 2014 néven meghirdetett mozgalom ellenben akarva vagy akaratlanul, de két részre szakította a Lehet Más a Politikát. Annak 15 parlamenti képviselőjéből 8 kivált és létrehozott egy új formációt Párbeszéd Magyarországért néven. Eközben az LMP frakció a Tisztelt Házban is működésképtelenné vált. Bajnai Gordon az elmúlt hetekben, érzékelve, hogy az MSZP az irányítást ismét sikeresen vette át- (sorra szervezte az Együtt 2014 részvétele nélkül zajló, ellenzéki pártok közötti egyeztető fórumokat) évértékelőjéből egy pártprogramot meghirdető miniszterelnök-jelölt jelöltté avanzsált. S bár azt jelezte, ismét azokat hívja, akik a pártot nem választók egyre duzzadó táborába húzódtak át, végül is az MSZP-vel és DK-val szemben nyitott csak frontot. A DK szavazóinál vélhetően még mindig sikeresen. Sikeresen, hiszen maga a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc mondta, Bajnai mögé -hisz a DK elképzeléseihez Bajnai áll a legközelebb-, a DK egésze szívesen beáll. A szocialisták úgy tűnik már nem hisznek neki. S Mesterházy vezetésével beneveztek abba a versenyfutásba, aminek győztese mondhatja talán majd meg a végén, ki adja a végső küzdelemben az ellenzéki oldal által jelölt miniszterelnököt.

A történéseket végigkövetve egyértelművé kezd válni, a gyurcsányi jóslat könnyen lehet hamarosan realitás. Az Együtt 2014 a legfrissebb mérések szerint a 6% után már csupán 3%-on áll. S a szakértők szerint a leginkább csupán az egykor volt liberális szavazók gyűjtőpártjává vált. Ezen vélhetően Fodor Gábor bejegyzésre váró liberális pártja sem fog sokat változtatni. Hacsak nem erodálja a 4 hónappal ezelőtt még egy irányba tartó- Orbánt leváltani akaró- tömegeket ő is tovább.

Szóval itt tartunk kedves barátaim. A választani tudók 55%-a (3%-kal több mint legutóbb), a pártoktól eltávolodott, szavazni úgy tűnik, jelenleg nem kíván. Az ellenzéki oldalon pártot kereső tömeg pedig nem együtt hanem külön-külön szerveződik, vagy sokkal inkább ténfereg az egyes pártok között ide-oda tovább.

A 2012. október eleji Facebookos jóslat a beteljesüléséhez sajnos ma minden eddiginél közelebb áll.

Ha megtörténik mégis (az eddig tapasztalatainkból mondható) csak remélni lehet, hogy nem a megfogalmazója lesz majd megint a hibás.

Vissza...