Három miniszterelnök-jelölt lehet a baloldalon

2013-02-18 14:44:02

Három miniszterelnök-jelölt lehet az ellenzéki oldalon: Bajnai Gordon, Mesterházy Attila vagy az, akiben ők ketten megállapodnak – jelentette ki Gyurcsány Ferenc volt kormányfő. Szerinte el kellene kerülni, hogy erről hosszas vita folyjék. Ne legyen elhúzódó versengés Mesterházy Attila és Bajnai Gordon között a baloldal vezetői szerepéért – erre figyelmeztetett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az ATV Szabad szemmel című műsorának vasárnapi adásában.

Bajnai, az Együtt 2014 társelnöke két hete ugyancsak az ATV-ben azt mondta a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióról (DK): „kérdés az, hogy tud-e olyan politikai teljesítményt nyújtani a DK, amivel azt a nagyon nagy elutasítottságot, ami a magyar társadalomban velük szemben van, azt oldja. Eddig úgy tűnik, hogy ezt nem tudta végigvinni. Nem érzékelem, hogy lenne akkora szavazótábor vagy olyan elfogadottság, ami őket a parlamentben szeretné látni tömegesen. Ehhez még nagyon jó politikai teljesítményt kell majd nyújtani neki”.

Gyurcsány úgy reagált ezekre a kritikus kijelentésekre, hogy a következő napokban találkozik egy tisztázó beszélgetésre Bajnaival, de – mivel egyikük sem áll olyan jól – nem szerencsés, ha elkezdenék egymást nyilvánosan bántani és „gyalulni”. „Én egy olyan pártnak az elnökeként, amely már túl van azon, amire most készül Bajnai – hiszen 750 településen, 106 választókerületben ott vagyunk –, tudom, hogy milyen pokoli teljesítmény kell ahhoz, hogy idáig eljussunk” – érvelt a DK vezetője.Gyurcsány elmondta: „az a célunk, hogy leváltsuk Orbán Viktort, ami egy kiélezett küzdelem lesz. És ha valaki tud hozni ötezer támogatót, ha lehet, vele is megállapodom. Ha tud hozni kétszázezret, és legalább ennyi támogatója lehet a Demokratikus Koalíciónak, akkor azt nagyon nagy értéknek kezelem”. A pártelnök szerint egyébként a közvélemény-kutatások alapján a DK a második legkevésbé elutasított párt.

Akkor lesz korszakváltás – állítja Gyurcsány –, ha az ellenzéki oldal leszámol a gazdasági és társadalompolitikai ügyekben tapasztalható hazugságokkal. „Az egy hazug konstrukció, amely azt mondja, hogy Orbán és Gyurcsány egyforma. Kell, legyen bátorsága a demokratikus oldalnak végre szembenézni ezzel az időnként általa is támogatott hazug konstrukcióval. A gyurcsányozás politikai, szellemi, emberi restséget mutat. Nem kell ahhoz ma jelentős intellektuális teljesítmény, hogy valaki gyurcsányozzon egyet. A jobboldalon ez lelki szükséglet. Óvnám magunkat ettől, és különösen az ellenzéket, hogy átvegye ezt a silány jobboldali narratívát” – tette hozzá a politikus.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy három miniszterelnök-jelölt lehet az ellenzéki oldalon: Bajnai Gordon, Mesterházy Attila vagy az, akiben ők ketten megállapodnak. „Ami az első kettőt illeti, az én álláspontom az, hogy bármelyiket lehet támogatni, ha van megállapodás közöttük. El kéne kerülni egy nagyon hosszú versengést. Politikai ízlésben, mentalitásban Bajnai közelebb áll hozzám, de nem kétséges, ma az ellenzék vezető erejének vezetője Mesterházy Attila, aki teljes joggal aspirál arra, hogy ő legyen ez a jelölt” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint bölcsesség és türelem kell mindkét kollegájától.

„Kevesebb nyilvános spekulálás ezen, több nyitott beszélgetés Bajnai és Mesterházy között. Ők vannak ebben a helyzetben, akik erről meg tudnak állapodni. Nekünk meg ehhez alapvetően igazodnunk kell” – tette hozzá.

Forrás: Nol.hu

Vissza...