Hallgatni arany vagy inkåbb vétkes cinkossåg?

2013-02-16 16:45:14

Tegnap VeszprĂ©mben egy -vidĂ©ki viszonylatban igen ritka Ă©s jelentƑs szĂĄmĂș rĂ©sztvevƑt felvonultatĂł- antirasszista tĂŒntetĂ©s zajlott a BĂĄnyĂĄsz SzĂ©khĂĄz elƑtt. MĂĄr hetek Ăłta jĂĄrja Gyöngyösi MĂĄrton Jobbikos orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑ az orszĂĄgot, hogy a ki tudja hĂĄnyadik vĂĄltozatban elƑadja az Ƒ igazsĂĄgĂĄt.

A 2012. november 26-ĂĄn elhangzĂł parlamenti hozzĂĄszĂłlĂĄsĂĄnak mondanivalĂłjĂĄt prĂłbĂĄlja ĂșjrapozicionĂĄlni, holott az tartalmĂĄt tekintve egyĂ©rtelmƱ volt az elsƑ pillanattĂłl kezdve Ă©s nem vĂ©letlenĂŒl vĂĄltott ki nemzetközi felhĂĄborodĂĄst is, igaz nĂ©mi fĂĄziskĂ©sĂ©ssel.

"Úgy gondolom, pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsĂĄn annak, hogy felmĂ©rjĂŒk azt, hogy az itt Ă©lƑ, Ă©s kĂŒlönösen a Magyar OrszĂĄggyƱlĂ©sben Ă©s a magyar kormĂĄnyban (Az elnök csengetĂ©ssel jelzi az idƑkeret leteltĂ©t.) hĂĄny olyan zsidĂł szĂĄrmazĂĄsĂș ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsĂĄgi kockĂĄzatot jelent MagyarorszĂĄg szĂĄmĂĄra. (Az elnök ismĂ©t csenget.) Úgy gondolom, hogy adĂłsai egy ilyen felmĂ©rĂ©ssel MagyarorszĂĄgnak. (Taps a Jobbik soraiban.)" RĂ©szlet a 2012. november 26 -i parlamenti jegyzƑkönyvbƑl.

Gyöngyösi vidĂ©ki körĂștjĂĄn mozdultak itt-ott felhĂĄborodott emberek ellene, de vĂ©gĂŒl mindig a fĂłrumot szervezƑ Jobbiknak ĂĄllt feljebb. KĂ©pesek voltak rendƑrt hĂ­vni a demonstrĂĄlĂłk ellen Ă©s elƑállĂ­ttatni a tĂŒntetƑket, akik transzparenseiken ĂĄthĂșzott horogkereszttel jeleztĂ©k, hogy mit gondolnak a Jobbik megnyilvĂĄnulĂĄsairĂłl Ă©s tevĂ©kenysĂ©gĂ©rƑl. VeszprĂ©mben civil szervezetek Ă©s politikai pĂĄrtok (köztĂŒk a KDNP-vel) a VilĂĄgos VeszprĂ©mĂ©rt Mozgalom mellĂ© ĂĄllva jĂłl felkĂ©szĂŒlten, pĂ©ldĂĄsan megszervezett nĂ©ma tĂŒntetĂ©ssel fogadtĂĄk a Jobbikos kĂ©pviselƑt Ă©s az ĂĄltala nĂ©pszerƱsĂ­tett listĂĄzĂĄsi szĂĄndĂ©kot. Transzparenseik magukĂ©rt beszĂ©ltek. S bĂĄr ahogyan az lenni szokott, a rĂ©sztvevƑk szĂĄmĂĄt illetƑen kirobbant nĂ©mi szĂĄmhĂĄborĂș, fĂŒggetlen hĂ­rforrĂĄsok szerint is legalĂĄbb 300-an mondtak jelenlĂ©tĂŒkkel Ă©s transzparenseikkel nemet Ă©s hatĂĄrozott Ă­tĂ©letet a Jobbik tevĂ©kenysĂ©gĂ©re vĂĄlaszul. Azt mondtĂĄk, Ă©s Ă­rtĂĄk is a demonstrĂĄlĂłk felhĂ­vĂĄsaikban, nem Ă©rtik miĂ©rt hallgat a november vĂ©gĂ©n mĂ©g olyan hangos mĂ©dia Ă©s miĂ©rt hallgatnak vĂĄltozatlanul a politikusok. A Jobbik rasszista Ă©s antiszemita megnyilvĂĄnulĂĄsai miatt politikai karantĂ©nba valĂł, mĂ©gsem törtĂ©nik hĂłnapok Ăłta semmi.

2012. szeptember 8-ĂĄn, amikor a Jobbik Vona GĂĄbor Ă©s Morvai Krisztina rĂ©szvĂ©telĂ©vel VeszprĂ©mben a „Magyar Ă©let menete” elnevezĂ©sƱ rendezvĂ©nyĂ©vel prĂłbĂĄlt csĂșfot Ʊzni a holokauszt tĂșlĂ©lƑibƑl, mĂĄr kapott egy leckĂ©t a VilĂĄgos VeszprĂ©mĂ©rt Mozgalom körĂ© szervezƑdƑ emberektƑl. Akkor kĂ©tszĂĄz gĂ©pkocsival Ă©s fĂ©lpĂĄlyĂĄs ĂștlezĂĄrĂĄssal fogadtĂĄk Ƒket VeszprĂ©m bevezetƑ Ăștjai mentĂ©n. Most a fĂłrum helyszĂ­ne elƑtt gyĂŒlekeztek Ă©s mutattak hĂĄtat Ă©s bĂ­rĂĄlĂł feliratokat -rovĂĄsĂ­rĂĄssal is- a megĂ©rkezƑ Jobbikos orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑknek Ă©s a gĂĄrdaegyenruhĂĄkban Ă©s a vĂ©rgƑzös idƑkre emlĂ©keztetƑ katonai öltözĂ©kekben feszĂ­tƑ testƑreiknek. A VilĂĄgos VeszprĂ©mĂ©rt Mozgalomhoz sem Ƒsszel, sem most nem csatlakozott a helyi Fidesz. Pedig a vilĂĄgos veszprĂ©miek invitĂĄltĂĄk Ƒket. Ɛsszel a Fideszes polgĂĄrmester annyit mĂ©g ĂŒzent a sajtĂłn keresztĂŒl, hogy szĂ©p Ƒszi hĂ©tvĂ©gĂ©t kĂ­vĂĄn, Ășgy a Jobbikos menetelƑknek, mint az ellenĂŒk tĂŒntetƑknek, de most teljesen nĂ©ma maradt.

Egyre nyilvĂĄnvalĂłbb, hogy a Fidesz nagy aggodalommal szemlĂ©li, hogy mikĂ©nt szervezƑdik egyre nagyobbĂĄ -most mĂĄr közel 20 szervezetet összefogva- egy a vĂĄrost vĂ©delmĂ©be vevƑ erƑ. A civilek egyre kevĂ©sbĂ© tolerĂĄljĂĄk az itt tobzĂłdĂł agresszorokat. Mindazokat, akik a legalapvetƑbb politikai kultĂșrĂĄt sem voltak kĂ©pesek elsajĂĄtĂ­tani. Azokat, akik hatalmat akarnak minden ĂĄron. AkĂĄr az emberek legaljasabb Ă©rzelmeire apellĂĄlva Ă©s a tĂĄjĂ©kozatlansĂĄgukat is kihasznĂĄlva.

Sajnos a sajtĂł egy rĂ©sze Ășgy tƱnik velĂŒk szimpatizĂĄl. Ki azzal, hogy segĂ­t nekik a hazugsĂĄgaik elhitetĂ©sĂ©ben, ki azzal, hogy elhallgatja az olvasĂłk elƑl a valĂłs esemĂ©nyeket. Nem azt közvetĂ­ti, ami törtĂ©nt, hanem amit Ƒ akar lĂĄttatni a törtĂ©ntekbƑl. A megyei napilap szombati szĂĄmĂĄban -errƑl a vidĂ©ki viszonylatban ritka Ă©s egĂ©szen bizonyosan sokakat Ă©rdeklƑ, kiemelkedƑ esemĂ©nyrƑl- rövid, illusztrĂĄciĂł, fotĂł nĂ©lkĂŒli hĂ­rben szĂĄmolt csupĂĄn be. A demonstrĂĄlĂłk ĂĄllĂĄspontjĂĄt nem közvetĂ­tette, csupĂĄn GyöngyösiĂ©k Ășjabb, bĂ©kĂ©tlensĂ©get teremtƑ gondolatait. S fĂ©lƑ, hogy az adĂłfizetƑk pĂ©nzĂ©n ingyenessĂ© tett hetilap is hallgatni fog, s ezĂșttal sem lesz tĂ©nyszerƱ. A kiadvĂĄny tartalmĂĄĂ©rt felelƑs szemĂ©lyek egyike észrevehetƑ mĂłdon szimpatizĂĄl a Jobbikkal Ă©s tevĂ©kenysĂ©gĂ©vel. (Haverkodik velĂŒk.)

Ami a legdöbbenetesebb, alig volt mĂ©dia, amelyik a helyszĂ­nnek -ahol a fĂłrumot tartotta a Jobbik- kĂŒlönösebb jelentƑsĂ©get tulajdonĂ­tott volna. A valamikor BĂĄnyĂĄsz SzĂ©khĂĄzkĂ©nt ismert Ă©pĂŒlet a volt veszprĂ©mi zsinagĂłga falaira Ă©pĂŒlt. Azokra a falakra, amely falakon belĂŒl Ă©ltĂ©k utolsĂł heteiket 1944-ben azok a VeszprĂ©mben Ă©s környĂ©kĂ©n Ă©lƑ zsidĂłk, akiket oda Ă©s a környezƑ Ă©pĂŒletekbe gyƱjtöttek gettĂłba a zsidĂłtörvĂ©nyek alapjĂĄn. S akiket onnan a nyilasok veszprĂ©mi hĂĄlaadĂł misĂ©je elƑtt vagonokba is zsĂșfoltak Ă©s elindĂ­tottak a megsemmisĂ­tĂ©sĂŒkre lĂ©tesĂ­tett halĂĄltĂĄborokba. Nem Ă©rv a fĂłrum odaszervezĂ©sĂ©re, hogy ma az Ă©pĂŒletben van a veszprĂ©mi Jobbik irodĂĄja. MĂĄr ez a tĂ©ny is provokĂĄciĂł. Nem az Ă©pĂŒletben lĂ©vƑ elƑadĂłterem a vĂĄros egyetlen erre a cĂ©lra alkalmas elƑadĂłterme. Ez a Jobbikos cselekedet a VilĂĄgos VeszprĂ©mĂ©rt Mozgalom tagjai szĂĄmĂĄra felĂ©rt egy arculcsapĂĄssal. Nem vĂ©letlen, hogy a nĂ©ma tĂŒntetĂ©s zĂĄrĂłesemĂ©nyekĂ©nt, a tragĂ©diĂĄt a hĂĄz falĂĄn jelzƑ emlĂ©ktĂĄbla elƑtt az ĂĄltaluk hozott gyertyĂĄk, fehĂ©r virĂĄgok Ă©s nemzetiszĂ­nƱ zĂĄszlĂłk szĂĄzait helyeztĂ©k el tiltakozĂĄsul Ă©s intƑ jelkĂ©nt egyarĂĄnt.

A helyi mĂ©dia egy rĂ©sze a tĂ©nyek elhallgatĂĄsĂĄval a szakmĂĄjĂĄt is meggyalĂĄzta. Az egzisztenciafĂ©ltĂ©s nem mentsĂ©g erre a tettĂ©re senkinek. NyĂ­lt titok, hogy a Fidesz vĂĄlogatott mĂłdszerek bevetĂ©sĂ©vel presszionĂĄlja a nagyobb olvasĂłtĂĄborral rendelkezƑ helyi mĂ©diumok  szerkesztƑsĂ©geit. Egy tisztessĂ©ges ember az ilyen pressziĂłknak is minden körĂŒlmĂ©nyek között ellenĂĄll. Köszönet mindazoknak, akik az egyre kilĂĄtĂĄstalanabbnak tƱnƑ helyzetben mertek korrekten tudĂłsĂ­tani és lelkiismeretĂŒkre, nem a fĂ©lelmeikre hallgattak.

Nos, aki azt hiszi, hogy nem valĂłs a veszĂ©ly, az kattintson erre a ma mĂĄr lĂ©tezƑ Ă©s eltƱrt listĂĄra.

Vissza...