Tüntettek a Jobbik ellen Veszprémben

2013-02-15 20:31:33

Közel háromszázan vettek részt a Világos Veszprémért Jobbik-ellenes tüntetésén pénteken Gyöngyösi Márton előadásával egyidőben, A Jobbik képviselője Veszprémben kijelentette, nemzeti sorskérdés, hogy "milyen identitású és lojalitású emberek irányítják az országot".

Transzparensek sokaságával, fehér virágokkal és mécsesekkel, némán tiltakozott a Világos Veszprémért Mozgalom péntek délután a bányatröszt épületénél. A Jobbik elleni demonstráción összességében mintegy háromszázan vettek részt, közel húsz szervezet képviseletében, köztük országgyűlési és önkormányzati képviselők és a város két volt polgármestere, Dióssy László és Debreczenyi János is (résztvevők: Demokratikus Koalíció (DK) Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, Híd a Demokráciáért Egyesület, HIT Gyülekezete, Kádártai Lakosok Egyesülete, Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Veszprém, Lehet Más a Politika (LMP) Veszprém, Lokálpatrióták a Városért Közhasznú Egyesület, Magyar Szocialista Párt (MSZP) Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) Veszprém megyei szervezete, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) Veszprém megye, Párbeszéd Magyarországért (PM), Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) Veszprém, Szövetségben Együtt Magyarországért (SZEM) Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, Magyar Szolidaritás Mozgalom Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, Tolerancia Facebookos Csoport, VÁLTOZÁST! 2014 Mozgalom, Veszprémi Polgári Társaskör és a Veszprémi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Szabad Piac Alapítvány).

A résztvevők Gyöngyösi Márton Jobbikos országgyűlési képviselő megérkezésekor hátat fordítottak, ezzel fejezve ki véleményüket, majd a képviselő előadásának idején fehér virágokat és mécseseket helyeztek a bányatröszt falán található emléktáblánál, mely emlékeztet: egykor ezen a helyen állt a zsinagóga és a gettó. A demonstráció atrocitások nélkül ért véget. A témában írt korábbi cikkeinket itt találhatja meg.

***

A Világos Veszprémért Mozgalom demonstrációjához csatlakozott a Szövetségben Együtt Magyarországért (SZEM) városi és megyei szervezetei is, akik a rendezvény előtt kiadott és szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményükben kiemelték, a közéletben és a politikai palettán semmi keresnivalója az uszító, rasszista hangvételű megnyilvánulásoknak.

***

A Jobbikosok "válaszképpen" szintén transzparenst készítettek, és a molinót kifeszítették a demonstrálókkal szemben. A párt képviselői a veszprémi lakossági fórumot megelőzően sajtótájékoztatót tartottak. Ezen Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a demonstráció "szélsőliberális csoportok közös akciója", majd hozzátette, "azon nem csodálkoznak, hogy a Hit Gyülekezete, az MSZP és a DK" ezen részt vesz, de "mindenképpen furcsa, hogy a KDNP megyei szervezete is támogatásáról biztosította a mozgalmat". Hangsúlyozta, a politikai palettán a Jobbik szerint kétféle erő van: nemzeti és nemzetközi. A párt szerinte jó úton jár, képviselik a nemzeti érdekeket és "akiket ez bánt, azok összefognak a nemzeti erők ellen".

Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő elmondta, országjárásának hetedik állomása Veszprém. Úgy vélte, ismét tabutémához nyúlt a Jobbik, Mint mondta, "nemzeti sorskérdés. milyen identitású és lojalitású emberek irányítják az országot" és ez a kérdés a "kettős állampolgárság kapcásn minden esetben felmerül". Szólt arról is, az adatvédelmi biztos szerint parlamenti képviselők, kormánytagok és köztisztviselők esetén közérdekből nyilvános adat az ő állampolgárságuk, mint fogalmazott, "minden állampolgárnak joga van megtudni, kinek az érdekeit képviselik". A magyar-izrael kettős állampolgárokat pedig állítása szerint azért emelte ki külön is, mert "egy olyan ország polgárai, amely napi szinten menetel szembe a nemzetközi jog normáival", ez pedig "nemzetbiztonsági kockázatot jelent mindenhol a világban". Végül hozzátette, kíváncsi arra, hány ember van a kormányban, a Parlamentben, a köztisztviselői karban, "aki nem ennek az országnak az érdekeit tartja elsődlegesen szem előtt, hanem egy idegen államét".

A sajtótájékoztatón Kovács Rajmund városi elnök pedig úgy fogalmazott, a Világos Veszprémért Mozgalom és a mögéjük bújt szervezetek, pártok többsége máshol nem hallatja hangját. Demokratának hívják magukat, de 2002-2010 között megtapasztalhattuk, milyen az MSZP és a belőle kivált DK demokráciája - mondta. Szerinte a Ron Werber-i gyűlöletkampányt folytatják Veszprémben, "megpróbálják összeugrasztani a magyart a magyarral, határon innen és túl."

Forrás: veszpréminapilap.hu

Vissza...