Veszprém nem a Fideszeseké

2013-02-12 21:22:35

Február 8-án a Népszava az alábbi szimpatikusan hangzó hírt közölte. „Szolidaritása jeléül "kitűzte" szerdán a Facebook-oldalára a székely zászlót Lucian Mandruta újságíró. Az egyik legnagyobb hírtelevízió népszerű műsorvezetője Facebook-bejegyzésének magyar változatát a maszol.ro kolozsvári portál közölte.

Sokkal kevésbé volt szimpatikus az a hír, amelyek alapján az vált nyilvánvalóvá, a Fidesz prominens politikusai próbáltak abból politikai tőkét kovácsolni, hogy a székely zászlót kitűzik önkormányzatok épületeire. Az elmúlt napokban arról is bőven hallhattunk, hogy mindez diplomáciai bonyodalmakhoz is vezetett Románia és Magyarország között.

A veszprémi Jobbik figyelmesen követve a híradásokat kapcsolt, azonnal rástartolt az ügyre és nyílt levelet írt Porga Gyulának, Veszprém polgármesterének, hogy a veszprémiek szolidaritása jeléül Veszprémben is helyezzék ki a városházára a székely zászlót.

Veszprém polgármestere -nyilván konzultálva a várost valójában irányító felettesével- mára eldöntötte, fellobogózzák Veszprémet is a székely zászlóval.

Újságot mindeközben vélhetően elfelejtettek olvasni. Még az RMDSZ vezetői is világossá tették nyilatkozataikban, nem örvendeznek a nem várt és túl lelkes magyarországi zászlókitűzési akcióknak, hisz mindez nem segít a problémák gyors és békés rendezésében. Illetve úgy gondolták, hátha nem jutott el a Jobbikos nyílt levélről szóló tudósítás a veszprémiek füléig és a zászló kihelyezésével ők arathatnak némi elismerést az ilyesmire fogékony szélsőségesek körében.

Kezd egyre aggasztóbb mértékű lenni ez a Jobbik és Fidesz közötti szimbiózis. A Jobbik nemrég el tudta érni, hogy egy Fidesz többséggel rendelkező bizottság áldását adja ahhoz, hogy a város határában Veszprémet rovásírással is kiírják. (Eleve elég furcsa, hogy ilyesmiről nem a képviselő-testület, hanem átruházott hatáskörrel egy bizottság döntést hozhat.) Szeptember 8-án hiába kérte a Világos Veszprémért Mozgalom Veszprém polgármesterétől, hogy álljon melléjük és határolódjon el a Jobbik holokauszton gúnyolódó Magyar Élet Menete elnevezésű rendezvényétől, a polgármesternek mindössze annyira tellett, hogy a menet ellen tiltakozóknak és a Jobbik által az országból ideszervezett vonulgatóknak napfényes szép őszi hétvégét kívánjon. Legutóbb azt a kérést nem volt füle meghallani, hogy ha már Róma a Colosseum díszkivilágításának lekapcsolásával tiltakozik a Jobbik rasszista és antiszemita megnyilvánulásai ellen, akkor ehhez Veszprém városa is társuljon, a vár díszkivilágításának lekapcsolásával. S azon sem csodálkozik mára senki, hogy még mindig nem sikerült a mellszobornak végleges helyet találni és így a városháza aulájában felszentelve „kénytelen” ott díszelegni márvány talapzaton Wass Albert fényesre csókolgatott szobra.

Azt sem olvasta bizonyára sem a polgármester, sem a sok okos tanácsadója, amit a román újságíró Mandruta szintén közkinccsé tett a közösségi portálon egyik bejegyzésében.
"A hazaszeretet nem azt jelenti, hogy bunkó módon viselkedsz azokkal, akiknek a neve nem végződik 'escu'-ban....A hazaszeretet nem azt jelenti, hogy korlátozod a melletted élők szabadságjogait csak azért, mert ezeket a jogokat más nyelven és más módon kérik....A hazaszeretet, kedves román testvérem, úriemberi viselkedést jelent. Úremberi magatartást a magyarokkal, a zsidókkal, a cigányokkal, a bolgárokkal, a németekkel, a törökökkel és a tatárokkal szemben. Úriember elfogadja azt, hogy a mellette élők identitásának éppen annyi joga van megnyilvánulni, mint az övének. Minden körülmények között. Még akkor is, ha ez ellentétes a hiteddel, dogmáiddal és azokkal a mesékkel, amelyekkel teletömték a fejed történelemórán."

Nos, polgármester úr, ezt pedig érdemes lett volna elolvasni. S akkor talán legalább most a Világos Veszprémért Mozgalom mellé állna, amikor azok pénteken a volt Bányász Székház előtt azért tiltakoznak jó néhány másik veszprémi civil szervezettel és politikai párttal együtt, mert nem tűrik tovább a Jobbikos retorikát. Nem nyelik le szó nélkül azt, hogy a november 26-án a Parlamentben listázni akaró Gyöngyösi Márton Veszprémben próbálja tovább hinteni a sajátos igazságot. Abban az épületben, amelynek helyén 1944 nyarán gettóba gyűjtötték a zsidó honfitársainkat, hogy onnan a haláltáborokba hurcolhassák őket tovább.

Porga Gyula egyre gyakrabban felejteti el, hogy Ő nem a Fidesz, hanem Veszprém polgármestere. S Veszprém lakossága nem csak a Fidesz híveiből áll. Veszprém nem a Fideszeseké. Veszprém a veszprémieké.

Vissza...