Bajnaiék programot hírdettek

2013-02-10 07:13:35

Kormányértékelés helyett választási kampánynyitót tartott az Együtt 2014 szombaton a Millenárison. A heteken belül párttá alakuló mozgalom vezetői kormányváltást, az azt követő hónapokra pedig többkulcsos adórendszert, megemelt minimálbért, új munka- és sztrájkszabályokat és személyes rendőrt ígértek a közel kétezres hallgatóságnak. Bajnai Gordon viccelni kezdett, reményt osztott, és kisfiús bájával elvarázsolta a többségében nyugdíjas korú közönséget.

"Újra a nyugdíjasokon akarnak spórolni" - Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc feje és ez a felirat köszöntötte a Millenáris minden hirdetőoszlopáról szombaton kora délután az Együtt 2014 kormányértékelő rendezvényére igyekvő, többségében nyugdíjas korú közönséget. Szemétség - kommentálta a plakátokat két, a beszédekre érkező nyugdíjas, akik azon is felháborodtak, hogy Orbán nem akar vitázni Bajnaival. "Be vannak ezek szarva nagyon" - mondták. A Békemenet szervezői által jegyzett plakátok Bajnai Gordonnak is feltűntek, és bő egy órával a gyülekező után nagy tapsot és hangos elismerést kapott, amikor szóba hozta, és az "Orbán-Simicska duónak" tulajdonította őket.

Az elmúlt években Orbán Viktor is a Millenáris Parkban tartotta hagyományos évértékelő beszédét, de amíg őt csak a meghívott vendégek hallgathatják élőben, Bajnaiék beszédére bárki jelentkezhetett az interneten. Egy órával a kezdés előtt csak pár tucatnyian vártak a csikorgó hidegben és szálingózó hóban a bejárat előtt, így a Millenáris legnagyobb csarnokában felállított 1500 szék nagy magabiztosságról árulkodott. "Attól félek, ez kevés lesz" - mondta a Haza és Haladás sajtósa, és igaza lett: kezdésre megteltek a sorok, a későn érkezők pedig már csak a galérián állva hallgathatták végig a beszédeket. Az [origo] tudósítja a rendezvény után elcsípte két szervező beszélgetését, akik azt mondták, hogy 1800-an voltak a teremben, közülük százan voltak a meghívott vendégek, a Szolidaritás, a Milla és a Haza és Haladás körülbelül ezer embert szervezett és szállított a rendezvényre, és legalább 7-800-an "az utcáról estek be", amit ők nagyon jónak tartottak, de Bajnai Gordon is azt mondta a rendezvény végén az [origo]-nak, hogy elégedett, mert többen voltak, mint ahány széket hoztak.

A közönségben többségben voltak a nyugdíjas korúak, de minden sorba jutott pár fiatal is. A száz meghívott vendég között kevés volt az ismert ember, tudósítónk az előző kormányok politikusai közül Kuncze Gábort, Mécs Imrét, Suchmann Tamást és Draskovics Tibort látta a közönség sorai között, de ott volt Heller Ágnes filozófus is, aki egyenesen a szószékhez legközelebbi székről hallgatta végig a beszédeket.

A bejáratnál a három szervező közül csak a Szolidaritás és a Haza és Haladás állított fel asztalt - egymásról jó pár méter távolságra. A Szolidaritásnál fehér, feliratos egyenpólóba öltözött idősebb asszonyok szórólapokat és toborzócédulákat osztogattak, a Haza és Haladásnál pedig két sportzakós fiatal beszélgetett egymással. Az Együtt 2014-ben összefogó három szervezet különbözősége akkor volt a legszembetűnőbb, amikor a vezetőik beszéde előtt lejátszották a kisfilmjeiket: a Milla egy magyar alternatív zenekar számára vágta össze az eddigi tüntetéseik felvételeit, a Haza és Haladás egy britpop számra mixelte rá Bajnai Gordon beszédeit, a Szolidaritás viszont egy II. világháborús bombázás drámaiságát közelítő zenére mutatta be a bohócforradalom és a rendvédelmisek tüntetéseinek képeit.

Bár az Együtt 2014 szervezői gyakran hangoztatják, hogy a három szervezet egyforma súllyal vesz részt a szövetségben, a köztük lévő erőviszonyokat jól jelezte, hogy a millás Juhász Péter beszélt először és a legrövidebben, és a hallgatóságot sem nagyon mozgatta meg, a beszéde alatt az [origo] tudósítója körül ülők többségében egymást méregették, a szószék mellett ülő Bajnai Gordont vagy saját magukat próbálták meg lefényképezni, és csak akkor kapták fel a fejüket, amikor Juhász kimondta a rendezvény bűvös szavát, amire automatikusan tapsolni kezdtek: kormányváltás.

Juhász után Kónya Péter a Szolidaritás kisfilmjének drámai hangnemében kezdett beszélni, és miután lefestette az Orbán-kormány intézkedéseinek tragikumát, neki jutott az a szerep, hogy ígérgessen. Kónya azt mondta, hogy miután 2014-ben leváltják az Orbán-kormányt, bevezetik majd a többkulcsos, a gazdagokat jobban sújtó adórendszert, megemelik a minimálbért, megújítják a munka törvénykönyvét és a sztrájktörvényt, a munkanélküli segély folyósításának idejét legalább hat, de inkább kilenc hónapra emelik, felemelik a leszakadó kistérségeket és felzárkóztatják a romákat, visszaállítják a korkedvezményes nyugdíjat, a fegyveres testületek dolgozóit újra megbecsülik, és minden állampolgár tudni fogja, ki az ő rendőre. Az ígéreteknek eleinte lelkesen tapsoló közönséget érezhetően meglepte ez a sok minden, valahol a leszakadó kistérségek felemelése körül már alig-alig ütötték össze a tenyerüket az újabb ígéretek után, pedig Kónya még ezek után is sorolta, hogyan fogják felvirágoztatni az országot.

"Azt várom, hogy egy lépéssel előrébb megy, mint eddig, és elmagyarázza, mit tett az Orbán-kormány az országgal" - mondta egy középkorú férfi a beszédek előtt az [origo]-nak, mint vár Bajnai Gordontól. De Kónya után Bajnai beszéde végképp világossá tette, hogy az előre meghirdetett program ellenére nem kormányértékelő, inkább kampánynyitó rendezvényt tart az Együtt 2014. Bajnai ugyan röviden, általánosságban beszélt arról, hogy az Orbán-kormány elvette az emberektől a reményt, de ennél részletesebben nem értékelte a kormány munkáját, inkább arra koncentrált, hogy elmondja, hogyan fogja ő és szövetségesei - a remény koalíciója - visszaadni azt az embereknek.

A Együtt 2014 vezetőin az elmúlt hónapokban láthatóan dolgoztak a tanácsadók, hogy jobbak legyenek, mint az első közös szereplésükön, októberben voltak: az akkor pulcsiban színpadra álló Kónya Péter például most öltönyt vett fel, az akkor görcsösen beszélő Bajnai Gordon pedig sokkal könnyedebben beszélt, és még egy-két viccelődő megjegyzést is megengedett magának, amit a közönség hangos nevetéssel és vastapssal honorált. "Retorikailag még nincs ott teljesen, de már jobb, mint korábban" - mondta a beszéde után egy középkorú nő. Bajnainak egyébként láthatóan alakul a rajongótábora: amikor megérkezett, tapssal fogadták, a beszéde után pedig minden nő rajongással a hangjában beszélt róla az [origo]-nak. "Olyan kisfiús, de neki ez a bája" - mondta egy középkorú nő mosolyogva.

Bajnai azt ígérte, a következő hetekben párttá alakuló mozgalom csatlakozási kampányt indít, házról házra járva el fognak jutni mindenkihez, ő maga egyedül százezer embert fog megszólítani, és milliókat meggyőzni arról, hogy 2014-ben rájuk kell szavazni. Nemcsak a választókat, hanem a lehetséges szövetségeseket is meg fogják győzni: az LMP-ből kivált képviselőket üdvözölte, az MSZP-nek pedig azt üzente, hogy megérti a dilemmájukat, de sem elég szavazójuk, sem elég hitelük, sem elég szaktudásunk nincs ahhoz, hogy egyedül legyőzzék a Fideszt, ezért jobb lesz, ha egyezségre jutnak velük. "Egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk" - zárta a beszédét, amelyben nem hagyott kétséget a felől sem, hogy ő lehet csak ennek az összefogásnak a vezére: "tudom, hogy mit várnak tőlem, meg is akarom tenni, és végig is fogom csinálni" - mondta, a közönség pedig állva tapsolt neki.

A közönség reakciói alapján ezzel a beszéddel legalábbis eltalálta Bajnai, hogy mit vár tőle a közönsége. "Én azért jöttem, mert biztos voltam benne, hogy azt fogom hallani, amit hallani akarok, és nem csalódtam" - mondta egy középkorú nő a beszéd után az [origo]-nak, és mások is úgy nyilatkoztak, hogy nagyon tetszett nekik a beszéd, mert reményt adott. Többen azt mondták az [origo]-nak, hogy a párttámogatottsági mutatók ellenére azért tartják reálisnak, hogy Bajnaiék legyőzzék 2014-ben a Fideszt, mert nincs olyan rétege a társadalomnak, amelyet az Orbán-kormány ne sértett volna meg.

Forrás: origo.hu

Vissza...