Sajátos demokráciafelfogás

2013-02-03 11:38:38

Az alábbiakban egy a 2013. január 31-i közgyűlésen lezajló vitának a Vehir.hu-n megjelent rövid kivonatát olvashatják. Miért is tanulságos ez a vita? Mert a Fideszes többség egyáltalán nem tartja bajnak, ha így működik a közügyek intézése manapság ebben az országban. Sőt! A polgármester arról próbált meggyőzni, nekem van szégyenkezni valóm, hogy ezt szóvá teszem.

Szerinte az normális, hogy a veszprémi Fidesz elnöke, aki egyúttal a miniszterelnök helyettese, nem a korrekt  -s időben elkezdett- lobbizást választja. Pedig tehette volna, hogy a költségvetési törvény előkészítése során érvel és segít Veszprémnek, ahogyan azt elvileg teszi a többi megválasztott országgyűlési képviselő. S akkor októberben a közgyűlésen nem annak az előterjesztésnek kellett volna elénk kerülnie, ami végül is elénk került, s amit most január végén alapjaiban módosítottak.

 

Szomorú, de egyáltalán nem vélik problémának, hogy alig pár nappal a 2013. évi költségvetési rendelet elfogadása után nyúlnak bele felülről az ország költségvetésébe. Egy demokratikus berendezkedésű országban ez a működési forma elképzelhetetlen. S normális demokráciákban ebből -a hatalommal való visszaélés miatt- büntetőügy is keletkezne. Nálunk meg utána sem lehet annak nézni, mi hogyan történt, hiszen a kormányüléseken nem készül hangfelvétel és jegyzőkönyv.

A hĂ­r Ă­gy jelent meg. (Klikk ide!)

Január 4-én ezt írtam erről a Facebookon.

"A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormány már az újév harmadik munkanapján hozzányúl az általános tartalékként szolgáló rendkívüli intézkedések tételhez. Ennek értelmében 2 milliárd forintot csoportosít át Veszprémi Járási Hivatal elhelyezésének biztosítása érdekében." Ezt biztos neked "köszönhetjük" Tibor! Több hivatalt a zembereknek!

Volt aki zokon is vette, hogy veszprémiként miért nem örülök ennek jobban.

Ezt írtam indokként:  „Nem a felújítással van a baj, hanem a hozzá vezető autoriter úttal. A közben megvalósuló erőfitogtató, hazug magatartással. A kádári járási hivatali rendszer visszaállításával és a hivatali rendszer mindenhatóságának újrateremtésével, a demokratikusan működő intézményrendszer felszámolásával.”

Navracsics mondott még érdekeseket: „Navracsics úr azzal is indokolta most a járási hivatalok újralétrehozásának a létjogosultságát, hogy így végre újra lehetnek az országban közösségi terek. Elgondolkodott azon, hogy annak idején a vizitdíjak bevezetésének szándékakor az orvosokat indokolatlanul látogató nyugdíjasokat akarták a vizitdíjjal a rendelőktől távol tartani.”

A tárgyalt napirend: A Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatalának kialakítását célzó átadás-átvételi megállapodásának módosítása

A korábbi közgyűlési döntés értelmében a veszprémi járás január 1-jétől három helyszínen (a Vörösmarty tér 3. szám alatti jelenlegi Okmányiroda, a Victor Hugo utca 3. szám alatti volt illetékhivatal épülete és az Óvári Ferenc u. 7. szám alatti jelenlegi kormányablak épülete) kezdte volna meg a működését. A Victor Hugo utcai ingatlanba azonban nem tudott beköltözni a hivatal, így tárgyalások során új megállapodás született, így a Veszprémi Járási Hivatal a Vörösmarty tér 3. szám alatti (Okmányiroda), a Radnóti tér 2/B. szám alatti, Óváros tér 9 szám alatti (Polgármesteri Hivatal) és a Szabadság tér 15. szám alatti ingatlanokban kezdi meg a működését.

Katanics Sándor (DK) értetlenül áll a történtek előtt. Rosszul előkészített előterjesztés volt az, amit októberben elfogadott a közgyűlés, majd december 28-án derült ki, hogy a Victor Hugo utcai ingatlan nem alkalmas a járási hivatal befogadására. A demokrácia ma úgy működik, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek. Az a mázlink, hogy van a városnak egy nagy embere, aki kormánytagként ráhatást tud gyakorolni a központi költségvetésre. Ennek nem így kellene működnie. Ennek nagyon rossz az üzenete.

Porga Gyula polgármester szerint annak is rossz az üzenete, ha valaki veszprémiként nem örül annak, hogy olyan kitűnő országgyűlési képviselője van, aki ilyen színvonalon képes végezni a tevékenységét. Ez nem mázli, nagyon sokan dolgoztak azért, hogy ez így alakuljon. A veszprémieknek többé nem kell irigykedniük más városokra, büszkék lehetnek arra, hogy kiemelt helyzetben vagyunk. Furcsa, hogy egy kétmilliárdos beruházás ellen valaki egyáltalán szót emel. Örüljünk neki, hogy a fejlesztésnek a veszprémi és veszprém környéki polgárok élvezhetik a gyümölcsét. Veszprémnek az az érdeke, hogy a mindenkori kormánypárti képviselőik minél magasabbra jussanak, és minél inkább segíthessék a városukat - ezt annak idején ellenzéki képviselőként is így gondolta.

Vissza...