Aczél Endre: Orbån és az IMF

2013-02-02 10:08:51

A magyar dolgozĂł nĂ©p OrbĂĄn Viktor szokĂĄsos, pĂ©nteki reggel interjĂșjĂĄbĂłl (Kossuth rĂĄdiĂł) megtudhatta, hogy a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) azĂ©rt tagadta meg tƑlĂŒnk a vĂ©dƑhĂĄlĂłkĂ©nt szolgĂĄlĂł Ășn. „rugalmas hitelkeretet” – amelyet a kĂ©szenlĂ©ti hitellel ellentĂ©tben nem kötnek feltĂ©telekhez, folyamatos ellenƑrzĂ©shez –, mert az IMF „egy bank”, amely csak azt akarta, hogy kormĂĄnya törölje el a bankadĂłt, s bankok helyett adĂłztassa a zembereket.

Amire persze, Ă­gy OrbĂĄn sokadszor, mi nem vagyunk/voltunk hajlandĂłk. (Nota bene: elƑször hallottam Ă©letemben, hogy az IMF szolidĂĄris volna az eurĂłpai kereskedelmi bankokkal. Ilyen nincs! Nincs, nincs, nincs.)

Rövid vĂ©lemĂ©nyem: ez ĂĄllamfĂ©rfihoz mĂ©ltatlan, önigazolĂł, ĂŒres Ă©s nem kevĂ©sbĂ© hazug fecsegĂ©s volt.

Pro primo, az IMF nem bank, hanem az ENSZ szakosĂ­tott szervezete, amely 188 tagorszĂĄgĂĄnak a tƑkĂ©jĂ©vel gazdĂĄlkodik, termĂ©szetesen a vĂ©grehajtĂł tanĂĄcs judĂ­ciuma szerint. A forrĂĄsokat Ășjabban a tĂ©nyleg bajban levƑ, szegĂ©ny vagy a szegĂ©nysĂ©gbƑl feltörni akarĂł orszĂĄgok felĂ© terelik. MagyarorszĂĄg nem ilyen.

Pro secundo, azzal, hogy van-e bankadĂł vagy nincs (tovĂĄbbĂĄ energia- Ă©s tĂĄvközlĂ©si szolgĂĄltatĂłkra, kiskereskedelmi ĂĄruhĂĄzlĂĄncokra kivetett sarc), az IMF nem foglalkozik – az ugyanis az EurĂłpai UniĂł asztala. (Az uniĂł szerepĂ©re mĂ©g visszatĂ©rek.)

Pro tertio, a 2009-ben lĂ©trehozott, valĂłban „rugalmas hitelkeretnek” (flexible credit line – FLC) elnevezett termĂ©ket eddig hĂĄrom orszĂĄg vehette igĂ©nybe: LengyelorszĂĄg, MexikĂł Ă©s Kolumbia. Közös vonĂĄsuk hĂĄrom van: korĂĄbban egyikĂŒk se vette igĂ©nybe az IMF segĂ­tsĂ©gĂ©t; „gazdasĂĄgi fundamentumaik Ă©s gazdasĂĄgpolitikai teljesĂ­tmĂ©nyeik” (IMF-szöveg) rendben levƑnek Ă­tĂ©ltettek; egyikĂŒk sincs recessziĂłban, sƑt a gyarapodĂĄs MexikĂłban Ă©s KolumbiĂĄban kifejezetten gyorsul (LengyelorszĂĄgban lassul). Ɛk hĂĄrman bizonyultak mĂ©ltĂłnak arra a vĂ©delemre, amit a rugalmas hitelkeret az esetleg bekövetkezƑ rossz fordulatok ellenĂ©ben nyĂșjt.

OrbĂĄn figyelmĂ©be ajĂĄnlom, hogy az IMF ezt a kĂŒlönleges hitelkeretet (LengyelorszĂĄg esetĂ©ben 33 milliĂĄrd dollĂĄr – nem nyĂșltak mĂ©g hozzĂĄ) egyetlen olyan orszĂĄgnak sem Ă­tĂ©li oda, amelyik egyszer mĂĄr „élvezte” az IMF segĂ­tsĂ©gĂ©t (MagyarorszĂĄg pĂ©ldĂĄul), illetve amelyikben a „növekedĂ©s negatĂ­v” (ez a szóösszetĂ©tel egyĂ©bkĂ©nt magyar talĂĄlmĂĄny, a recessziĂłt palĂĄstolja). IlyenformĂĄn elkĂ©pzelni nem tudom, miĂ©rt remĂ©nykedett OrbĂĄn abban – ha egyĂĄltalĂĄn –, hogy MagyarorszĂĄg hozzĂĄfĂ©r az IMF-nek ehhez a valĂłban laza pĂ©nzĂ©hez. AzĂ©rt, mert az elmĂșlt Ă©vben „jelentƑsen javult a magyar pĂ©nzĂŒgyek helyzete”? MellĂ©beszĂ©lĂ©s. LengyelorszĂĄg mĂ­nusz 1 szĂĄzalĂ©kkal rosszabb költsĂ©gvetĂ©si szaldĂłt mutatott ki a 2012-es Ă©v vĂ©gĂ©n, mint mi, mĂ©gis – most januĂĄrban – tovĂĄbbi kĂ©t Ă©vvel meghosszabbĂ­totta szĂĄmĂĄra az IMF a rugalmas hitelkeret „ablakĂĄt” – azaz a hozzĂĄfĂ©rĂ©s hatĂĄridejĂ©t. Aki vissza akarja kapni 188 tagorszĂĄg közös pĂ©nzĂ©t, nem arra figyel, hogy a költsĂ©gvetĂ©s mĂ­nusza 3 szĂĄzalĂ©k alatt van vagy sem – igaz, az esztelen tĂșlköltekezĂ©sre nagyon is figyel –, hanem arra, hogy van-e növekedĂ©s, mert ha van, nƑnek a (normĂĄlis, nem sarcszerƱ) adĂłbevĂ©telek, ha nincs, akkor csökkennek, ilyenformĂĄn a hitel visszafizetĂ©sĂ©re valĂł kĂ©pessĂ©g is ezzel arĂĄnyosan csökken.

De mindezzel egyĂŒtt hangsĂșlyoznom kell, sƑt köteles vagyok, hogy az IMF soha, semmikor, semmilyen formĂĄban (se rugalmasan, se kĂ©szenlĂ©ti alapon) nem kölcsönöz uniĂłs tagorszĂĄgnak az uniĂł – a brĂŒsszeli BizottsĂĄg – egyetĂ©rtĂ©se nĂ©lkĂŒl. MagyarorszĂĄgra ezĂ©rt mindig vegyes delegĂĄciĂłk jöttek, igaz, IMF-vezetĂ©ssel, de uniĂłs kĂ©pviselettel. Amikor tehĂĄt szĂșrĂłs(an igaztalan) megjegyzĂ©seit OrbĂĄn Viktor kifejezetten az IMF-re hullajtja, szĂĄndĂ©kosan hallgat errƑl a mindenki elƑtt ismert összefĂŒggĂ©srƑl. Én törtĂ©netesen egyĂĄltalĂĄn nem tartom kizĂĄrtnak, hogy a „rugalmas hitelkeret” odaĂ­tĂ©lĂ©sĂ©t az uniĂł vĂ©tĂłzta meg. Csakhogy ilyesminek a fölvetĂ©se nem volna comme il faut, mert mĂ©g olyan lĂĄtszat keletkezhetne, hogy nekĂŒnk  uniĂłs vitĂĄink vannak. (Vannak? FĂ©ltucat.) OrbĂĄn tehĂĄt a kussolĂĄst lĂĄtta opportunusnak.

EbbƑl az alkalombĂłl fölidĂ©zem a londoni The Economist 2012. januĂĄr 7-i – tehĂĄt több mint egy Ă©vvel ezelƑtt kelt  – szerkesztƑsĂ©gi cikkĂ©t, amelyben a vilĂĄg ĂĄltalam legnĂ­vĂłsabbnak gondolt gazdasĂĄgi-politikai hetilapja, nĂ©mikĂ©pp kiesve abbĂłl a visszafogottsĂĄgĂĄbĂłl, amelyre a tekintĂ©lye Ă©pĂŒl, valĂłsĂĄggal követelte, hogy az uniĂł ne jĂĄruljon hozzĂĄ a demokrĂĄcia-deficites MagyarorszĂĄg ĂĄltal kĂ©rt IMF-hitelhez! BĂĄr, ismervĂ©n Olli Rehn finn pĂ©nzĂŒgyi biztost, ezt csak gyanĂ­tom, mĂ©gis szĂ­vesen illesztem ennek az Ă­rĂĄsnak a vĂ©gĂ©re a mondatot: „És lƑn!”

P.s. Az eurĂłban kibocsĂĄtott magyar ĂĄllamkötvĂ©nyt „veszik mint a cukrot”, halljuk. Az IMF pĂ©nze nem is kell nekĂŒnk. NanĂĄ, hogy veszik. X befektetƑ fĂ©l-mĂĄsfĂ©l szĂĄzalĂ©kon jut forrĂĄshoz Nyugat-EurĂłpĂĄban, AmerikĂĄban, JapĂĄnban Ă©s ez a forrĂĄs neki legalĂĄbb 5 szĂĄzalĂ©k hasznot fial – bĂĄr kockĂĄzatost, hiszen „bĂłvlinak” minƑsĂŒlnek a papĂ­rjaink – MagyarorszĂĄgon. Kis bibi, hogy (1) az IMF kĂ©szenlĂ©ti hitele, amelyet a szokĂĄsos, illƑen szigorĂș feltĂ©telek mellett (talĂĄn) fölkĂ­nĂĄlt, sokkal kevesebbe kerĂŒlt volna nekĂŒnk Ă©s (2) az emlĂ­tett ĂĄllampapĂ­rokban megtestesĂŒlƑ hitelfelvĂ©tel folytĂĄn bƱvĂ©sznek kell lennie annak, aki a magyar ĂĄllamadĂłssĂĄg folyamatos csökkentĂ©sĂ©rƑl papol. Ámde semmi fĂ©lelem: fognak papolni, mert lehet. A bĂĄrĂĄnyok (birkĂĄk) hallgatnak.

ForrĂĄs: Galamus.hu



Vissza...