Szűkített kapacitásokkal hozza vissza a keretszámokat a kormány

2013-02-01 19:07:10

Bár Orbán Viktor szerint nincsenek felsőoktatási keretszámok, az oktatási államtitkárság kreatív trükkel hozná vissza a régi gyakorlatot: minden intézményben jelentősen szűkítenék a szakos kapacitásokat, több esetben még a tavalyinál is kevesebb hallgatót vehetnének fel. Úgy tudjuk, több helyen tiltakozásra készülnek. 

„Vagy a középiskolások lettek hirtelen nagyon kövérek, vagy esetleg összeomlott egy-két épületünk, úgy, hogy nem is tudtunk róla” – ironizált a hvg.hu-nak egy budapesti egyetem vezetője az oktatási államtitkárság pénteken kézbesített levelével kapcsolatban, amely szakokra lebontva határozza meg, hogy mekkora kapacitásokkal indulhatnak szeptembertől a képzések az intézményben. A jelek szerint az oktatási államtitkárság ügyes trükkel próbálja visszazárni azt az ajtót, amit a felsőoktatási keretszámok eltörlésével a kormány elvileg szélesre nyitott: egyszerűen alacsonyabb kapacitásszámokat határoztak meg a legtöbb szakon, mint eddig.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma péntek délutáni közleményében azt írta, megkezdődött a felvételi jelentkezés, a felsőoktatási tájékoztató javított kiadása már elérhető. Mint írták, a felsőoktatási intézmények bár korábban is közölték, minimum és maximum hány hallgató oktatását tudják vállalni, a végleges számokat csak most határozták meg. "A tájékoztatóban szereplő adatok véglegesítése nem volt zökkenőmentes, mert számos intézmény a működési engedélyben meghatározott kapacitását jelentősen meghaladó létszámot kívánt meghirdetni. Ezekben az esetekben a fenntartó korrigálta az adatokat" - írták.

Az oktatási államtitkárság ezért amennyiben az intézmény által megállapított túlzottan magas létszám miatt a képzés minőségét veszélyeztetve látta, számos esetben élt a felsőoktatási törvényben rögzített szakos kapacitás-jóváhagyási jogosítványával.

Sejteni lehetett, hogy nem az egyetem húzza meg a korlátot

Bár Orbán Viktor a decemberi hallgatói tiltakozások hatására maga mondta el a hvg.hu-nak, hogy nem lesznek keretszámok, hogy 240 pontos felvételi fölött mindenki bekerülhet az államilag támogatott egyetemi képzésbe, az államtitkárság először a 16 legnépszerűbb szakra megállapított rendkívül magas ponthatárokkal korlátozta a jelentkezők számát. Ettől függetlenül akár 70 ezren is tanulhattak volna ingyen a január elején megjelent felvételi tájékoztatóban kihirdetett kapacitások alapján, ha a diákok jól taktikáznak. A kormány ugyanis a hallgatók követeléseinek engedve azt ígérte decemberben, hogy jövőre 55 ezren tanulhatnak ingyen, igaz, három feltételt is támasztott: érjék el a 240-es ponthatárt, írják alá a hallgatói szerződést, és az egyetemek is hirdessenek ennyi helyet.

Ezeknek a követelményeknek az átgondoltsága már akkor kétségesnek tűnt, hiszen az alapján akár az is előfordulhat, hogy minden jelentkező bejut arra a helyre, ahova jelentkezett, függetlenül attól, hogy a korábbi években támasztott felvételi követelményekhez képest ott lenne-e a helye. A december 31-én megjelent 2013-as felvételi tájékoztatóban az elmúlt évekhez hasonlóan a felsőoktatási intézmények megjelölték kapacitásaikat, így az ELTE magyar szakára 220-an is bekerülhettek volna, miközben tavaly első helyen majdnem ennyien, 239-en jelentkeztek, ám mégis csak 90-en jutottak be a meglehetősen magas ponthatár miatt.

Így már januárban gyanítható volt, hogy változnak februárban a felvételi jelentkezési feltételek, azaz a kormány felülíratja az intézményekkel a szakos kapacitásokat.

Autonómiára nincs szükség

Információink szerint azonban az új kapacitásszámok miatt például az ELTE szabad bölcsészet szakán a tavalyi maximum 280 helyett idén 140 hallgatót lehet felvenni. Jogász képzésre 450 helyett maximum 380-at, tanítónak 210 helyett 150-et, társadalmi tanulmányok szakra pedig 150 helyett 80-at. De nem csak az ELTE járt így, Pécsre például információink szerint az eddigi 600 helyett 300 jogászt vehetnek majd fel. Az államtitkárság közlése szerint a kapacitásszámok még péntek este megjelennek a felvi.hu oldalon.

Egy név nélkül nyilatkozó egyetemi vezető azt mondta a hvg.hu-nak, általános a felháborodás az érintettek körében. „Több szempontból is nagyon inkorrektnek és elfogadhatatlannak tartom a minisztérium lépését. Egyrészt a kapacitásszámokat az intézmények akkreditációjakor állapították meg, világos kritériumok alapján, egyeztetett folyamat keretében. Erre jön egy helyettes államtitkári döntés, ami az egészet felülírja. Ennyi erővel holnap ugyanígy kaphatunk egy levelet arról, hogy ennek, vagy annak a doktori minősítését az államtitkárság semmisnek tekinti” – mondta forrásunk, aki szerint ha valóban csak ennyi hallgatót vehetnek fel összesen, az azt is jelenti, hogy sok fizetős hallgatóról is le kell majd mondaniuk, így jelentős bevételtől eshetnek el, miközben az állami támogatás folyamatos csökkenése miatt erre jobban rászorulnak, mint valaha.

Úgy tudjuk, több intézményben tiltakozni fognak valamilyen formában.

Forrás: HVG.hu

Vissza...