Gyurcsány ellenzéki erődemonstrációt hirdet március idusára

2013-01-26 18:21:10

Hazafias kötelezettségnek nevezte Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció szombati kongresszusán az ellenzéki erők összefogását, amely nélkül szerinte nem váltható le az Orbán-kormány. A pártelnök a március 15-ei ünnepre közös fellépést, ellenzéki erődemonstrációt javasolt.

A kongresszus elfogadta a párt programját, amit a Fidesz szóvivője azonnal élesen bírált. Az ellenzéki szervezetek hazafias kötelessége, hogy megtalálják a választási együttműködés módját, aki nem ezen dolgozik, az Orbán Viktor hatalomban tartásán munkálkodik - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) kongresszusán szombaton.  DK elnöke a budapesti SYMA csarnokban nagyjából kétezer párttag előtt azt mondta: sok részletkérdésben nincs egyetértés az ellenzéki oldalon, de "az alkotmányosság helyreállítása" közös cél. Szerinte a nézeteltérések nem gátolják a közös indulást a választásokon. Azt javasolta: az ellenzéki szervezetek közösen ünnepeljék március 15-ét, legyen a nemzeti ünnep "ellenzéki erődemonstráció".

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy a szocialista párt vezetése elnézést kért a határon túli magyaroktól az MSZP-nek a kettős állampolgárságról szóló, 2004. decemberi népszavazáson képviselt álláspontjáért. "Ezt tiszteletben tartom, de nem értem és nem értek vele egyet. (...) Ezért is vagyunk más pártban" - jegyezte meg, megerősítve: továbbra is helyteleníti, hogy állampolgárságot kapjanak, akik nem élnek Magyarországon, nem osztoznak a teherviselésben, nem viselik szavazatuk következményét. Kitért arra is, más ellenzéki erőkkel szemben a DK kitart amellett, hogy a rendőrséget - az elkövetett jogsértések ellenére - meg kell védeni 2006. őszi fellépéséért.

Gyurcsány Ferenc - aki előzőleg a DK elnökségi tagjaival együtt a Coldplay együttes egyik dalára vonult be a csarnokba, miközben szimpatizánsai felállva köszöntötték - egyórás beszédében kifejtette: a jelenlegi alaptörvény "barkácsolása" helyett vissza kell térni a 2010-es kormányváltás előtti alkotmányhoz. Ezt azzal indokolta, hogy az alaptörvény "illegitim", sérti az 1989-ben létrejött köztársaság alapeszméit, és vezetőinek képére akarja formálni az országot. Az elmúlt hetekben folytatott országjárásáról azt mondta: legkeserűbb tapasztalata a félelem, amivel szembesült. Sokan attól tartanak, baj érheti őket, ha kiderül, hogy az ellenzékkel szimpatizálnak, míg mások - a diktatúrákban megszokott - szégyenletes kompromisszumokra kényszerülnek, ha boldogulni akarnak, meg akarják őrizni állásukat - magyarázta. Hozzátette: nem gondolja, hogy Magyarország diktatúra lenne, de "már rég nincs demokrácia". Beszédében arra kérte a nagyvárosok polgármestereit, hogy vasárnap - csatlakozva a római Colosseum elsötétítéséhez - egy időre kapcsolják le településükön a díszkivilágítást, így tiltakozva a szélsőjobboldali eszmék terjedése ellen.

Szólt arról is, hogy pártja az egyetlen Magyarországon, amely támogatja az Európai Egyesült Államok létrehozását. Emellett bírálta a kormányt az oktatási rendszer átszervezése miatt. Mint mondta, tiltakoznak az ellen, hogy az iskolákat uniformizálják, "ideológiai átnevelő táborokká" alakítsák.

A DK programjából Niedermüller Péter alelnök azt emelte ki, hogy erősítenék a társadalmi szolidaritást, csökkentenék a társadalmi különbségeket. Debreczeni József - aki 2010-ben az MDF képviselőjelöltje volt - Gyurcsány Ferenc szavaival egybecsengően arról beszélt: a baloldal egy része defenzívában van, kompenzál, ha magyarságpolitikáról van szó. A DK alelnöke úgy fogalmazott, hogy ma nincs ok nemzeti büszkeségre, mert Magyarország történetében először önként, külső hatalom szorítása nélkül "vett vállára egy autokratikus rezsimet". Bauer Tamás alelnök, korábbi SZDSZ-es képviselő azt mondta: noha a DK csak bő egy évvel ezelőtt alakult meg, ennek előzménye Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként elmondott balatonőszödi beszéde, amely megalapozta a reformpolitikát. Szavai szerint a DK most is reformpolitikát javasol számos területen.

Vitányi Iván, a párt tiszteletbeli elnöke közölte: a DK-nak nem az a célja, hogy az ellenzék vezető ereje legyen, hanem hogy szerepet vállaljon a  demokrácia "megteremtésében", ami véleménye szerint azt is jelenti, hogy a kormányváltás után nem egy "baloldali Orbánra" lesz szükség. Varju László pártigazgató arról számolt be, hogy a DK tagjainak száma meghaladja a hétezret, 750 településen vannak jelen, a 106 egyéni választókerület mindegyikében van már pártszervezet, több mint a felében pedig vezetőt is választottak. A kongresszusra hozzávetőleg 1700 párttag és támogató regisztrált, noha az alapszabály értelmében minden párttag részt vehet és szavazhat a gyűlésen. Ez utóbbi lehetőséggel azonban a szervezők nem számoltak, a rendezvényt egy nagyjából kétezer ember befogadására alkalmas csarnokban tartották meg, ami így nagyjából megtelt. A beszédek között a DK elmúlt évi programjait - köztük Gyurcsány Ferenc országjárását és a párt politikusainak az előzetes regisztráció miatt indított éhségsztrájkját - felidéző videobejátszásokat vetítettek.

A kongresszus elfogadta a párt programját. A dokumentum - amelyet a jelenlévő csaknem 1700 párttag és regisztrált támogató szavazatával hagytak jóvá - a 2010-es választás előtti alkotmányos rend helyreállítását szorgalmazza. DK menetrendet sürget az euró bevezetésére, a különadók eltörlésére és a bankadó csökkentésére, kétkulcsos személyi jövedelemadózást vezetne be, visszaállítaná az adómentes sávot a legalacsonyabb jövedelmeknél, megszüntetné a gyermekek utáni adókedvezményt, növelné a családi pótlékot. A pártprogram kezdeményezi az egységes ingatlanadó bevezetését, szociális ösztöndíjrendszerrel párosuló tandíj-kötelezettséget írna elő, de megszüntetné a hallgatói szerződéseket.

A Fidesz szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a baloldal programja nem más, mint azoknak a megszorításoknak a másolata, amelyekkel Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon együtt tette tönkre az országot. "A program fekete-fehéren kimondja: ha rajtuk múlna, megemelnék a kis- és középvállalkozások társasági adóját, az emberek személyi jövedelemadóját, elvennék a gyermekek után járó családi adókedvezményt, eltörölnék a minimálbért, újra bevezetnék a tandíjat, és vizitdíjat szednének az egészségügyi szolgáltatásokért" - sorolta Selmeczi Gabriella, aki közleményét azzal zárta, hogy "ebből a szélsőséges politikából egyszer már elég volt, mert megnyomorította, eladósította és megosztotta az országot".

Forrás: Nol.hu

Vissza...