Megyesi Gusztåv: Gallérok, paszomånyok

2013-01-26 17:46:14

Mint tudvalevƑ, mĂ©g a mĂșlt Ă©vben KövĂ©r LĂĄszlĂł hĂĄzelnök, mintegy önmagĂĄt is meglepve az ĂŒnnepekre, 2,3 milliĂĄrd forintĂ©rt OrszĂĄggyƱlĂ©si ƐrsĂ©get szervezett 349 emberbƑl, akik mĂĄr az eskĂŒt is letettĂ©k; az ĂŒnnepsĂ©gen, meg fogunk lepƑdni, KövĂ©r LĂĄszlĂłnĂ© volt a zĂĄszlĂłsanya.

Kellett ez mĂĄr nagyon. SzintĂ©n tudvalevƑ, hogy a parlament igenveszĂ©lyes ĂŒzem, s nemcsak azĂ©rt, mert rendre mindenfĂ©le ellenzĂ©ki kĂ©pviselƑk idegesĂ­tik felszĂłlalĂĄsukkal a hĂĄzelnököt, rĂĄadĂĄsul az irĂłnia hangjĂĄn, amit a hĂĄzelnök vĂ©gkĂ©pp nem Ă©rt. Nem vĂ©letlen, hogy az ƑrszabĂĄlyzatban nemcsak az van benne, hogy mikĂ©nt kell a renitenskedƑk ellen sok kolĂłt, netĂĄn vegyi anyagot bevetni, de aprĂł rĂ©szletessĂ©ggel az is, hogy mi a teendƑ akkor, ha szĂł szerint fenevadak tĂ©vednek az ĂŒlĂ©sterembe.

„A mĂĄsok szemĂ©lyĂ©t, vagyonĂĄt közvetlenĂŒl veszĂ©lyeztetƑ megvadult ĂĄllatra az orszĂĄggyƱlĂ©si Ƒr akkor lƑhet, ha a veszĂ©lyhelyzet elhĂĄrĂ­tĂĄsĂĄra az adott körĂŒlmĂ©nyek között mĂĄs lehetƑsĂ©g nincs”, mondja a szabĂĄlyzat, azaz, ha az ƑrsĂ©g kockacukorral nem tudja kicsalogatni a plenĂĄris ĂŒlĂ©srƑl a bocsait vĂ©dƑ anyamedvĂ©t, amely rĂĄ adĂĄsul el akarja venni RogĂĄn Antal laptopjĂĄt is, akkor, de csakis akkor az ƑrsĂ©g lĂĄbon lƑheti Ă©s elƑállĂ­thatja.

MĂĄrmost ennek megfelelƑ az OrszĂĄggyƱlĂ©si ƐrsĂ©g öltözĂ©ke is, amire 170 milliĂł forintot költöttek abbĂłl a cĂ©lbĂłl, hogy a csapat ne csak szĂ©pnek Ă©s tekintĂ©lyesnek lĂĄtszĂ©k, de legfƑkĂ©pp magyarnak. Ehhez kĂ©pest TĂłth LĂĄszlĂł, uniformisgyƱjtƑ Ă©s -szakĂ©rtƑ a napokban Ă©pp e lap munkatĂĄrsĂĄnak, Czene GĂĄbornak mondta el, hogy sikerĂŒlt „a viseleti hagyomĂĄnyainkat felrĂșgĂł, operettek jelmezeit idĂ©zƑ, dilettĂĄns egyenruhĂĄt” kreĂĄlni.

Nem vagyunk a Burda, hogy a rĂ©szletekbe belemenjĂŒnk, legyen elĂ©g annyi, hogy a vĂĄllfƑdĂ­sztƑl kezdve az Ă­velt zsebfedeleken ĂĄt a felsƑ zsebek bordĂł paszpĂłlozĂĄsĂĄig borzalmas Ă©s giccses az öltözet, s a szĂĄndĂ©k ellenĂ©re sincs semmi köze a magyar hagyomĂĄnyokhoz, sƑt kifejezetten a kĂŒlföldi uniformisokra hasonlĂ­t.

RĂĄadĂĄsul TĂłth LĂĄszlĂł szerint a gallĂ©rok felsƑ csĂŒcskei egymĂĄstĂłl centikre elĂĄllnak, ami pĂ©ldĂĄtlan slendriĂĄnsĂĄg, „a bĂ©kebeli egyenruhaszabĂłk ilyen munkĂĄt egyszerƱen nem adtak ki a kezĂŒkbƑl”, mondja, amihez mi legfeljebb annyit tehetnĂ©nk hozzĂĄ, hogy miĂ©rt Ă©pp a szabĂłszakma ne zĂŒllött volna le a sĂĄrga földig. ErrƑl persze mĂ©g nem feltĂ©tlen kell cikket Ă­rni. Hanem az mĂĄr igen figyelemremĂ©ltĂł, hogy nem egyetlen szemĂ©ly szellemi produktumĂĄrĂłl van szĂł, hanem ahogyan FrĂłna Imre alezredes, az OrszĂĄggyƱlĂ©si ƐrsĂ©g egyenruha-szakĂ©rtƑje elĂĄrulta, „az Ășj egyenruha sokak munkĂĄjĂĄnak eredmĂ©nye”. Ez azĂ©rt fontos, mert elterjedt vĂ©lemĂ©nyek szerint ma MagyarorszĂĄgon minden kĂ©rdĂ©sben a nemzet spirituĂĄlis vezetƑje dönt, nĂ©lkĂŒle megĂĄllna az Ă©let.

Mint lĂĄthatĂł, ez nem egĂ©szen Ă­gy van, a spirituĂĄlis vezetƑ ĂĄltal lĂ©trehozott rendszer kezd egyre önjĂĄrĂłbbĂĄ vĂĄlni, sƑt mĂĄr egy szimpla egyenruha megtervezĂ©sĂ©nĂ©l is Ă©rvĂ©nyesĂŒl a kollektĂ­v bölcsessĂ©g elve, amennyiben mindenki, aki Ă©pp arra jĂĄr, konstruktĂ­van beleszĂłl a paszomĂĄnyba, ide Ă­veltebb szegĂ©lyt kĂ©r, oda mĂ©g kĂ©t zsebet a zubbonyra, s ha ideje van, tĂĄn önkezĂ©vel paszpĂłlozik is, FrĂłna alezredes pedig mĂ©g bĂŒszke is rĂĄ, hogy tessĂ©k, ez ami produktumunk, mindenki beletette a magĂĄĂ©t.

Hogy aztĂĄn mi sĂŒl ki ebbƑl, azt most mĂĄr naponta lĂĄtjuk minden szinten. A közvĂ©lemĂ©ny mindenesetre ennek megfelelƑ izgalommal vĂĄrja, hogy ki lesz az elsƑ ellenzĂ©ki kĂ©pviselƑ, akit KövĂ©r doktor kivezettet az ƑrsĂ©ggel; feltĂ©ve, ha addig a medve meg nem unja az egĂ©szet, Ă©s szĂ©t nem csap a teremben.

A szerzƑ az Élet Ă©s Irodalom munkatĂĄrsa

ForrĂĄs: Nol.hu

Vissza...