Válaszolt a polgármester

2013-01-25 20:21:05

Tegnap írtam a polgármesternek egy levelet és arra kértem, Veszprémben is kövessük Róma példáját és január 27-én kapcsoljuk ki a veszprémi vár díszkivilágítását, így tiltakozva a Jobbik rasszista és antiszemita megnyilvánulásai ellen. Ma megjött a válasz. Íme:

Katanics Sándor

képviselő

Demokratikus KoalĂ­ciĂł

Tisztelt Képviselő Úr!

Köszönöm megtisztelő levelét. Egyetértünk abban, hogy a Jobbik néhány megnyilatkozása vállalhatatlan. Aggodalma érthető, szeretném azonban emlékeztetni arra, hogy Magyarországon a Jobbik antiszemita és rasszista megnyilvánulásai ellen már volt Budapesten tiltakozás, melyen a kormánypárt egyik prominense is részt vett. Így nem hiszem, hogy Veszprémben szükség volna a díszkivilágítás lekapcsolására. Ha esetleg Firenzében, vagy más európai városban is történik hasonló, kérem, értesítsen!

Ezzel egyidejűleg levele meglepett, hiszen furcsának érzem, hogy jelen esetben ennyire fontosnak tartják az egyházi megnyilvánulást, máskor viszont az Alaptörvény és általában a törvények keresztény szellemiségét bírálják és ítélik eltörlésre méltónak. Nyilvánvaló, hogy pártja különösen érzékeny a vallási és nemzetiségi kisebbségek ügyére, hiszen pártjának vezetője, a volt miniszterelnök többször tett erről tanúbizonyságot. Tudjuk például, hogy többször bérmálkozott, ami önmagában kész csoda, és emlékszünk arra is, amikor a zsidó közösség előtt a messiásról hintette el magvas gondolatait, valamint amikor az arab labdarúgókat terroristáknak nevezte. Nyilván elfelejtette azt is, hogy erőszakos rasszista megnyilvánulások, mint pl. a cigánygyilkosságok, az Önök érzékeny pártelnökének regnálása alatt történtek.

Bízom abban, hogy pártja néhány tagjának ebbéli felelősségéről is szót fog ejteni valamikor.

Veszprém, 2013.01.25.

Tisztelettel:

Porga Gyula (polgármester)

 Nem bírtam megállni és válaszoltam:

 Porga Gyula polgármester úr részére

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

Veszprém

Polgármesteri Hivatal

Óváros tér 9.

 Tisztelt Polgármester Úr!

Örömmel vettem, hogy ezúttal kivételt tett velem és sürgősnek jelölt levelemre –nem kivárva az ilyenkor szokásos 15 napot- egy munkanapon belül válaszolt.

Az is megnyugvással töltött el, hogy politikai tanácsadói és közpénzen foglalkoztatott „beszédírója” gyors reagálásra is képes, ha a helyzet úgy hozza.

Azt viszont szomorúan vettem tudomásul, hogy egy korrekt módon felkínált lehetőséggel nem élt demokratához méltó módon. Nem kell ahhoz diploma (még a város első emberének sem), hogy egy ilyen helyzetben átlássa valaki, nem az a lényeg, hogy tud-e frappáns válaszlevelet fogalmazni vagy fogalmaztatni pár rasszista és antiszemita szimpátiájának a megtartása érdekében.

Sokkal inkább azt kellett volna megérteni, itt az ideje a Magyarországon egyre gyorsuló módon terjedő rasszizmussal szembeni közös cselekvésnek. Nem a visszamutogatásnak, hanem a Jobbik által generált gyűlölködés megállításának van itt az ideje. S nem azt várná el Veszprém polgármesterétől a város lakossága, hogy amikor cselekedni kell, akkor arra hivatkozzon, szóltak már a nevében -leginkább persze a külföldről érkező felháborodott hangok lecsillapítása érdekében- Budapesten a Kossuth téren. Eközben pedig arról megfeledkezik, hogy szeptember 8-án -amikor a Jobbik Veszprém lakosságát megfélemlítve vonult a város utcáin, s a Világos Veszprémért Mozgalom maga közé hívta, hogy tiltakozzon az Élet Menetét kigúnyolók vonulása ellen- Öntől mindössze arra futotta, hogy szép őszi hétvégét kívánjon a vonulóknak és a vonulás ellen tiltakozóknak egyaránt.

Tisztelt Polgármester Úr!

Bevallom, nem az Ön által sorolt, mondvacsinált „sérelmek” forogtak a fejemben, amikor arra kértem polgármester urat, hogy az érsek úrnál is járjon közben annak érdekében, hogy csatlakozzanak ehhez a nagy és nemzetközi érdeklődést is kiváltó demonstrációhoz.

Sokkal inkább abban reménykedtem, hogy az a nagyfokú összefonódás, ami nap - nap után tapasztalható a Fidesz mint párt és a katolikus egyház között, ezúttal nemes célt szolgálhat(na). A továbbiakban sem fogom szó nélkül hagyni, ha az egyházat nem éppen a Jobbik által gerjesztett gyűlölet terjedésével szembeni fellépésre kérik, hanem például a Városháza aulájában „ideiglenesen” immár két éve elhelyezett Wass Albert szobor felszentelésére.

Veszprém, 2013. január 25.

 Tisztelettel:

Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció)

Vissza...