Cseri Péter: A vasárnapi pusztaszabolcsi lecke

2013-01-22 19:03:10

Még a jobboldali, győztes polgármesterjelöltet is meglepte, hogy két baloldali indult egyszerre. A baloldal két jelöltje – közel azonos támogatást szerezve – lényegében kiütötte egymást, holott ketten együtt több szavazatot szereztek, mint a győztes.

– Az ilyen és ehhez hasonló esetek fogják rákényszeríteni a demokratikus ellenzék politikusait az érdemi összefogásra, ami nélkül, amint azt a mostani példa is mutatja, sehol sem lehet legyőzni a jobboldalt – így értékelte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a vasárnapi pusztaszabolcsi időközi polgármester-választás eredményét. Az történt ugyanis, hogy a Fidesz által támogatott aspiráns 45 százalékot elérve megnyerte a voksolást, miközben a baloldal két jelöltje – közel azonos támogatást szerezve – lényegében kiütötte egymást, holott ketten együtt több szavazatot szereztek, mint a győztes.

Pusztaszabolcson még tavaly mondott le tisztségéről Czompó István független polgármester, aki egészségi és családi okokra hivatkozva szakította félbe sorrendben negyedik városvezetői ciklusát. A megüresedett székért négyen szálltak harcba, hárman függetlenként, Miklósi Péter pedig a Demokratikus Koalíció jelöltjeként. Valójában további két induló is kötődik a politikai pártokhoz: Csányi Kálmán iskolaigazgatót a Fidesz támogatta, Szőke Erzsébet, a jelenlegi alpolgármester pedig 2010-ben még MSZP-támogatottként lett önkormányzati képviselő, egyedül a negyedik jelölt, Stanczel Károly számít pártfüggetlennek.

Vasárnap a választásra jogosultak több mint 60 százaléka otthon maradt, csupán 1998-an járultak az urnákhoz. A győzelmet Csányi Kálmán szerezte meg 909 szavazattal, Miklósi Péter 482, Szőke Erzsébet pedig 448 voksot kapott, míg Stanczel Károlyt 151-en támogatták.

„Bár engem is meglepett, hogy két magát baloldalinak valló jelölt is elindult, ám azt utólag fölösleges lenne találgatni, vajon milyen eredmény született volna, ha Miklósi Péter vagy Szőke Erzsébet közül az egyik visszalép a másik javára” – fogalmazott kérdésünkre a győztes Csányi Kálmán, akinek a sikere egyúttal azt is jelenti, hogy gimnáziumi igazgatóként fizetés nélküli szabadságra megy, amíg polgármesterként irányítja majd Pusztaszabolcsot.

Miklósi Péter megkeresésünkre nem titkolta csalódottságát amiatt, hogy nem sikerült nyernie, ugyanakkor a DK szempontjából sikerként könyvelte el a közel 25 százalékos eredményét.

„Épp tízszer akkora támogatottságot értem el, mint amit a hivatalos közvélemény-kutatások a DK-nak mérni szoktak, ráadásul a jelöltek közül a legfiatalabbként a politikai ismeretlenségből indultam, így joggal bízhatok abban, hogy a 2014 őszén esedékes újabb önkormányzati választásokon a második helyről előreléphetek az elsőre” – mondta a 33 éves igazgatásszervező, hozzátéve, hogy ehhez az is szükséges, hogy a baloldal ne indítson egymás ellen jelölteket.

Ezzel a vasárnap harmadik helyen végzett alpolgármester, a magát baloldalinak valló Szőke Erzsébet is egyetért, bár mint mondta: legközelebb vele már nem kell számolniuk az ellenfeleknek, mivel utolsó ciklusát tölti a helyi politikában. A DK egyébként eredetileg őt kereste meg azzal, hogy induljon az ellenzéki párt színeiben, ám ő ezt elhárította. „A helyi MSZP 2010 után gyakorlatilag megszűnt, ahhoz pedig nem akartam asszisztálni, hogy Gyurcsányék az én hátamra kapaszkodva érjenek el sikert a városban” – fogalmazott Szőke Erzsébet, aki nem titkolta, a megkeresés után hátbatámadásként értékelte, hogy a DK végül talált magának egy másik jelöltet Miklósi Péter személyében, akinek a ringbe szállása mindkettejük esélyeit jelentősen csökkentette.

Megkérdeztük Horváth Andrást, az MSZP Fejér megyei elnökét, miért nem sikerült megállapodniuk a baloldali pártoknak egy közös jelölt személyében. „Nem a pártokkal volt itt a baj, hanem azzal, hogy a két jelölt nem értett szót egymással. Szőke Erzsébet nem tagja a szocialista pártnak, Miklósi Péter pedig a DK-ba lépett be, így az MSZP egyikőjüket sem utasíthatta arra, hogy lépjenek vissza a másik javára” – érvelt Horváth András, aki szerint a pusztaszabolcsi fiaskóból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a jövőre esedékes parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Mint mondta, a városban a rendszerváltozás óta még soha nem győzött baloldali polgármesterjelölt, másrészt biztos benne, hogy az ellenzéki pártok között jelenleg is zajló országos szintű tárgyalások lezárultával helyben is megindulnak majd az egyeztetések a közös jelöltállításról, így 2014-ben nem fordulhat elő a pusztaszabolcsihoz hasonló helyzet.

Gyurcsány Ferenc igen biztatónak tartja azt a tényt, hogy vasárnap minden negyedik szavazó a DK jelöltjére adta a voksát. Szerinte még ennél is fontosabb, hogy a második és harmadik helyen végzett baloldali jelöltek közösen több szavazatot gyűjtöttek, mint a Fidesz által támogatott győztes iskolaigazgató. „Ez nem kudarc, hanem egy megtanulandó lecke. Lesz még néhány hasonló eset, amely miatt egyre nagyobb lesz a nyomás a politikusokon az átfogó ellenzéki összefogás megteremtésére” – jósolja Gyurcsány, aki szerint az élet rá fogja kényszeríteni az ellenzéki vezető szerepért harcoló MSZP-t és az Együtt 2014 Választói Mozgalmat arra, hogy megállapodásra jussanak, amelyhez aztán a többi demokratikus erő is csatlakozhat majd.

Forrás: Nol.hu

Vissza...