Az ördög ügyvédje?

2013-01-20 11:01:26

Értelek én Péter. Sejtem mekkora teher lehet rajtad ez a „tieidnek” mindenáron megfelelni akarás kényszere. Akin ekkora a nyomás, és ennyi különböző jogcímen kap sarzsit kenyéradó (és hatalommániás) gazdáitól, annak bizonyára kell időnként ilyesmit mondani.

A minimálbéren élők sorsa utáni aggodalmad megfogalmazása mégis nagyon furcsán hangzik azért a szádból mindettől függetlenül.

Kihasználva azt, hogy Bajnai Gordon Veszprémben tartott lakossági fórumot, igyekeztél gyorsan, de igencsak elnagyolt módon végrehajtani egy pártfeladatot. Az állítólag általad kiadott közlemény szerint-aminek nem egy jobbos hírportál és az adófizetők pénzén működő kormány tv nagyobb feneket kerített, mint a fórumon elhangzottaknak- azt írtad: "Veszprém vendégszerető város, ezért üdvözöljük Bajnai Gordont, akitől legalább első kézből megtudhatjuk, hogy mi vár a magyar emberekre, ha a terveik szerint csökkenne a minimálbér".

Ha eljöttél volna a fórumra- mint a várost vezető többség frakcióvezetője, s mint a vendégszerető veszprémiek "legnagyobbika" -magad is hallhattad volna, nem beszélt sem ott, sem azt megelőzően Bajnai Gordon semmiféle minimálbér csökkentési elképzelésről. Sőt! Világosan és jól érthetően mondta el, -miután Rogán Antal ésSelmeczi Gabriella is ilyesmiket vizionált a napokban- hogy ennek a lejáratására gyártott hírnek nincs valóságalapja. Ha ott lettél volna, s nem futott volna messzire a lábad a testeddel együtt a gyávaságtól, talán szót is kérhettél volna, hogy elmond miként és milyen állítások, hiteles források megismerése után gondolod Te mindezt.

Mégiscsak furcsa, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszterének kabinetfőnökeként egy hazug hírt próbálsz valóságosnak beállítani.

Ha már olyan komoly és felelősségteljes beosztásaid vannak a kabinetfőnöki beosztásodon felül, mint az „Új nemzedék a jövőért program” miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő, veszprémi önkormányzati képviselő és frakcióvezető, a veszprémi Fidesz alelnöke, a Fidelitas Országos Választmányának elnöke, akkor ilyen nyilvánvaló, bár feletteseid és karrieregyengetőid által minden bizonnyal elvárt hazudozással nem szerencsés terhelni a lelkiismereted. Vagy már olyanod sincs?

Neked kellene-ha korod és tapasztalataid alapján nem is, de pozícióid alapján minden bizonnyal azt a legjobban értened, hogy nem az a kérdés, csökkenjen-e a minimálbér garantált összege. Arról folyik a felelősen gondolkodók között némi vita, szabad-e az államnak ezt a kérdéskört szabályoznia. Azzal, hogy az Orbán kormány figyelmen kívül hagyva munkaadók véleményét, a gazdasági viszonyokat, időről időre pusztán populista megfontolásból emel a minimálbér garantált alapösszegén, de valójában munkahelyeket szüntet meg tízezrével. Ha a munkaadók, a kis-és középvállalkozók képtelenek kitermelni a megemelt összegeket, a sajtó képviselői számára érdekes módon kevesebb figyelmet kapó, folyamatosan emelkedő adóterheket, annak bizony mindig elbocsátás lesz a vége. (Pedig egymillió új munkahelyet ígértetek. Igaz, 10 évre.) A mindössze pár hónapra, s napi 6 óra közmunkából meg megélni valóban nem lehet. Bár erről mintha éppen egy hozzád hasonlóan a minimálbérnek havonta vagy 20-szorosát megkereső fiatal Fideszes országgyűlési képviselőnek más lett volna a véleménye.

S ha már a tényeknél tartunk, igazán megnézhetnéd Péter, mennyit ért nettó értékben a minimálbér az általad oly bűnösnek sugallt Gyurcsány, vagy Bajnai kormányok idején. S mekkora összeget kapnak a minimálbérért dolgozók ma kézhez., s mennyi annak a valódi vásárlóértéke.

Péter! Ne csak a Tisztelt Házban vagy a veszprémi közgyűlésben hallgass, ha már ott képtelen vagy a munkád a kimagaslóan nagy összegű juttatások ellenére jól ellátni. Szerencséd, hogy sokan nem tudják, mennyire nem szólalsz meg és dolgozol érdemi módon ezeken a „fórumokon”. Ha még van benned egy csöppnyi becsület, javaslom az ilyen lealacsonyító pártfeladatokban vállalj inkább kevesebbet!

Gondolataim bevezetőjében azt írtam, érteni véllek Péter. Értem miért cselekszel így, még ha nagyon nem is helyeslem mindezt.

Tiszta szívvel javaslom Neked, addig fordulj meg az úton, ami nem válsz végleg az ördög ügyvédjévé. Sajnos már nagyon közel állsz ehhez a "szerephez"!

 

2012. januárjában tettem fel az alábbi kérdés(eke)t Veszprém egyik alpolgármesterének:

Kérdésemben azt szeretném megtudni, feltette-e már a kérdést a veszprémi önkormányzat Fideszes frakcióvezetőjének, az „Új nemzedék a jövőért program” miniszteri biztosának és ha még nem, akkor fel kívánja-e a számára tenni, hogy a Pannon Egyetem doktoranduszaként és egykor volt francia nyelv-és irodalom szakos bölcsész hallgatóként, vállalná-e azt a fajta röghöz kötöttséget, amelyet egy rendeletben minden előzetes egyeztetés nélkül vezetnek be most azoknak a felsőfokú tanulmányaikat hamarosan elkezdő diákoknak, akik esetleg államilag finanszírozott (nem fizetős) helyhez juthatnak 2012 szeptemberétől? (Vállalná-e ezt úgy, hogy közben tudja, nem kereshet majd többet, mint amennyit ma egy francia szakos középiskolai tanár keres?) Megkérdezte-e már és meg fogja-e kérdezni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszterének kabinetfőnökét, egyben a Fidesz országgyűlési és önkormányzati képviselőjét arról, egyetért-e azzal, hogy egyik pillanatról a másikra a tavaly ilyenkor még 4900 államilag finanszírozott férőhelyek számát a gazdaságtudományi képzések esetében mindössze 250 fősre csökkentették? Megkérdezi-e, vagy meg fogja-e kérdezni a közeljövőben a Fidelitas Országos Választmányának elnökét arról, helyesnek véli-e, hogy a Pannon Egyetemen mindösszesen 10 államilag finanszírozott férőhelyet biztosítanak a gazdasági pályák iránt érdeklődő, tanulmányaikat ott folytatni kívánó diákok számára? Megkérdezi-e arról, ha még nem tette meg, ezekben az ügyekben mikor tervez felszólalni a Tisztelt Házban annak érdekében is, hogy a 2 év alatt mindössze 4 hozzászólását kicsit gyarapítani is tudja? S megkérdezi-e, mikor tervez egy önálló indítványt ezekben az ügyekben benyújtani annak érdekében, hogy az eddig meglévő és a Vaddisznó Vadaskert működési engedélyéért aggódó beadványa mellett egyéb értékes indítványa is legyen végre?

Vissza...