Az MNB piros foltja

2013-01-20 09:03:27

Mindjárt az elején hadd mondjam el: én is tudom, hogy miért is vitatható, amit alább leírok. Egyfelől, Matolcsy Györgyöt még ki sem nevezték bankelnöknek. Másodszor, semmi garancia arra, hogy 2014-ben itt bármi is megváltozik.

De azért…

Azt mondja a kormányfő, hogy „offshore-spekuláns még egyszer nem lesz jegybankelnök”. Gratulálunk, Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy a közte és a kulturált miniszterelnökök klubja közötti távolságot minimum fényévekben kell mérni. Nekem speciel arra vonatkozóan lennének ötleteim, hogy ki ne legyen még egyszer miniszterelnök ebben a országban (vagy bármi más, amiért fizetés jár). De ettől függetlenül a narancsvezér ezerszer ismételt beszólása említésre sem lenne méltó, ha nem arról árulkodna, hogy bizony M. úré a jövő.

Hagyjuk tehát Orbánt, hagyjuk Simor Andrást, és az offshore ügyleteket. Foglalkozzunk inkább Matolcsyval – kiindulva persze abból, hogy a fentebb említett két hipotetikus esemény bekövetkezik - azaz:

-          egyfelől, az MNB-t megveri a sors, és megkapja a nyakába a fenéktájéki piros foltok legnagyobb hazai népszerűsítőjét. Ami sajnos valószínű.

-          másfelől, a FIDESZ-t megveri az ellenzék, és marad annak halovány esélye, hogy öt év múlva Matolcsy György nem lesz újra jegybankvezér. Ami sajnos kevésbé valószínű, de azért hipotézisnek elmegy.

Matolcsy kinevezése legitim lépés lesz. Végtelenül ostoba – bármilyen cinikus macchiavellista számítás szerint is az – de ettől még legitim. A Parlamentnek joga van kinevezni őt, és ehhez még az Alkotmány eltörlésére módosítására sincs szükség. A lényeg az, hogy nagyon rá fogunk fizetni, és ténlyeg nem hiszem, hogy egy következő kormány lehet majd annyira balek (béna, naív, hülye – nem kívánt törlendő), hogy őt a helyén hagyja. Még akkor sem, ha „rendes” országban a jegybankelnök szent tehén, nem lehet fenyegetni, lemondatni, leváltani. Ha egy kormány megpróbálja, akkor mindjárt magára vonja a piacok dühét, ami általában pénzbe kerül. Sokba. Matolcsy azonban nem tehén, hanem valami más. És nem hiszem, hogy a pénzpiacoknak - meg nekünk - pont ő hiányozna majd.

Tudom: kultúrországban a pártoktól független tisztviselőket illik meghagyni a helyükön. Még akkor is, ha nem tetszenek az embernek. Igaz, a FIDESZ kinevezettek nagy részével – Polt Péterrel, Handó Tündével, Szalai Annamáriával – kapcsolatban alkotmányossági kifogások is felhozhatóak. Egyszerűen illegitim módon kerültek oda. Sokkal többen vannak azonban azok, akiknek a kinevezését jogi alapon nehéz kritizálni. Csak éppen egy másik független szakember politikailag motivált kinyírásából húztak hasznot, vagy egyszerűen alkalmatlanok. Azt hiszem, 2014 után az ő esetükben sem szabad majd szemérmesnek lenni. (Az uralkodó közvélekedés szerint egyébként Matolcsy is alighanem kimeríti legalább az egyik kategóriát).

Bosszúszomj? Nem, ez nem az. Az közigazgatásunk manapság úgy általában véve működésképtelen, legalábbis messze a legalapvetőbb elvárások alatt teljesít, amit nem szabad hagyni. Ez személyi kérdés is. Sőt, egy egyébként a jobboldalhoz köthető korábbi belügyi államtitkár – még igazi szakember –  mondása szerint „a közigazgatásban csak személyi kérdések vannak”. 

A következő kormányváltás nem egyszerű kormányváltás lesz – hanem remélhetőleg rendszerváltás. Vissza a jövőbe. Úgyhogy, leendő Miniszterelnök Úr, akárki is legyen ön: ne legyen ijedős, ne legyen szemérmes, cselekedje meg, amit a helyzet megkövetel. Matolcsynál is. Minden olyan állami alkalmazottnál, aki nem hozzáértő, csak egy piros pattanás Jupiter fenekén.

Nem szeretem magamat hallani, amikor ilyet mondok. De igazam van. Abban biztos vagyok.

Forrás: Ghostwriter.blog

Vissza...