Heil Péter: Késő bánat

2013-01-15 17:35:49

A kormány lenullázza az Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), adta hírül az Index. A cikk egy decemberi kormányhatározatra hivatkozik, amely talán Matolcsy Györgynek és az ágazati minisztereknek szánt karácsonyi ajándék – a fejlesztési tárca és a józan ész rovására.

A határozat szerint 2014-től az EU-pénzekről az adott részprogramért felelős ágazati miniszter, és nem a központi hivatal dönt. A fődíjat Matolcsy tárcája, az NGM viszi: övék a források 60 százaléka, a „gazdaságfejlesztés” nevében.

A határozat magán viseli az érdekharcok szokásos jeleit. Egyben próbálja megnyugtatni a változástól eleve irtózó Brüsszelt. Ezért esküdöznek, hogy biztosítani fogják a kifutó programok „zökkenőmentes zárását”. Amitől persze a kép alapvetően nem változik: sok lúd disznót győzött, a miniszterek ezután maguk osztogathatnak, és fürödhetnek a kamerák fényében. Legalábbis, ez lenne a terv.

De nem fog sikerülni. Azok az EU-országok, ahol ilyen felállás – például a bolgárok, a románok, a csehek – a kohéziós politika sereghajtói között vannak. Az élen állók pedig – észtek, litvánok, szlovének és mindenekelőtt a lengyelek – erős központi kontrollt tartanak fenn. Ráadásul: a „decentralizált rendszer” már nálunk is bizonyított, 2004 és 2006 között pont azt, hogy nem működik és a pénz befagyásához vezet. Az, hogy aztán egészen 2010-ig, az éllovasok között szerepeltünk, pont annak köszönhettük, hogy a második Gyurcsány-kormány a programok irányítását egy fedél alatt vonta össze.

Az NFÜ-nek soha nem az volt a lényege, hogy a pénzt „elvegyék” a szaktárcáktól. Hanem az, hogy a rendszer egyértelmű szabályok szerint működjön, a tartalmi kérdésekről pedig ne részérdekek, hanem a kormány egységes stratégiája alapján szülessen döntés. A programok tartalmát mindig a szaktárcák és – amíg voltak – a régiók javaslatai alapján állították össze. Csak éppen mindenkinek tekintettel kellett lennie a többiekre.

A lépés tehát szembe megy az EU gyakorlatával. Pont akkor, amikor Brüsszelben a csapból is éppen az integráció, különböző programok közötti koordináció erősítése folyik. Ráadásul a határozat arról árulkodik, hogy a kormány továbbra sem tudja, hogy a rendszer miért nem működik. Miután pedig a bajt az elődjére már nem kenheti, hát határozottságot színlel, és mindent átszervez. Csakhogy: az NFÜ félreállításával valójában bedobják a gyeplőt, így az eredmény szinte biztosan a káosz fokozódása lesz.

Az egyetlen reményünk csak az lehet, hogy Orbánéknak ezt már nem lesz idejük végigcsinálni.

(A szerző a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt elnökhelyettese)

Forrás: Vasárnapi Hírek

ATV.hu

Vissza...