Levél a Veszprémi 7 Napnak

2013-01-13 18:31:03

Heffler György főszerkesztő; Mátyus Tamás megbízott felelős főszerkesztő és a Veszprémi 7 Nap szerkesztősége részére

Tisztelt Főszerkesztő Úr! Tisztelt Felelős Szerkesztő Úr! Tisztelt Szerkesztőség!

A Veszprémi 7 Nap január 11-i számában nevesítették a Demokratikus Koalíciót a Jobbik adventi keresztjének megbecstelenítése kapcsán.

Mindenekelőtt azt szeretnénk leszögezni, hogy a DK helyi szervezete elhatárolódik a kereszt megbecstelenítésétől. Az ilyen jellegű cselekvésekkel nem ért egyet, azokat semmilyen módon nem támogatja. No, de ha már hírbe hoztak minket ezzel az üggyel kapcsolatosan, szeretnénk az alábbiakat világossá tenni. Pártunk tagjai, sohasem elbújva, titokban cselekszenek. Arcukat és nevüket vállalva, eddig is bátran kiálltak az antiszemita eszméket terjesztő Jobbik helyi és országos megmozdulásai ellen. (A helyieket tekintve pl. akkor, amikor 2012 márciusában a veszprémi Jobbik az Élet Menete Alapítvány által a veszprémi vasútállomásra szervezett vagonkiállítás megnyitója kapcsán provokatív megmozdulást szervezett. A vagonkiállítás ellen tüntetők közé szégyenszemre a Jobbik helyi vezetői azokat invitálták, akik már velük együtt „torkig vannak a holokauszttal”. Legutóbb szeptember 8-án is nyíltan álltunk ki a Jobbik tevékenységével szemben, amikor a burkoltan antiszemita „Magyar Élet menete” elnevezést viselő veszprémi vonulásukat megszervezték. A Világos Veszprémért Mozgalom tagjaiként arcunkat és nevünket vállalva segítettük ekkor is szervezni a gyűlölködő és antiszemita megnyilvánulásaik miatt tiltakozásul a félpályás útlezárásokat). A cikk tévesen azt sugallja, mintha maga a kereszténység lett volna a célpont. Ez nyilvánvalóan nem igaz. Ebben az esetben az elkövetők nem a Jobbik kettős keresztjéhez vitték volna a tehéntrágyát.

Mondjuk már ki végre világosan a Jobbik a kettős keresztet álságosan, nemzeti jelképként állítja fel mindenütt! Pedig az apostoli kettős kereszt sohasem volt elsődlegesen nemzeti jelkép. A Jobbik az a kettős kereszt advent idején történő felállításával is csupán félrevezetni igyekszik a választókat. Így akar trükkösen szavazókat toborozni magának. S ugyanakkor sanda módon nem vállalja fel nyilvánosan, hogy a kettős kereszt valójában mára az ő pártjelvényük lett. Nem csinálnak adventkort mást, mint hogy köztereken állítják fel a pártjelvényüket, miközben a mindannyiunk számára igazán fontos szeretet ünnepe mögé bújnak. A talapzaton fekete festékkel lefújt pártjelvény és Wass Albert idézet sem a kereszt és az egyházak elleni támadás. Az elkövetőn ezzel a tettével azt fejezte ki, hogy nyilvánvalóan nem kér a szélsőjobboldali eszméket hirdető párt megnyilatkozásaiból, a nemzeti alaptantervebe beerőszakolt antiszemita írók tevékenységének diákok számára kötelező megismertetéséből. Szokták mondani, hogy akinek nem inge, ne vegye magára. Igen, ez így van. Jelen esetben az az ing viszont kifejezetten a Jobbiké. Hordják hát csak ők nyilvánosan! Ne bújjanak a kereszténység és a karácsony mögé, hanem vegyék fel végre ezt az éppen általuk szégyenfoltossá tett inget! A városi ingyenes hetilap pedig ne segítse őket valós céljaik elrejtésében és az olvasók további megtévesztésében!

Nyilvánvaló, hogy az elkövető a Jobbikból nem kér! S annak ellenére, hogy az elkövető tettét nem helyeseljük, sőt el is ítéljük azt, a Jobbikból -ebből a rasszista és nyíltan demokrácia ellenes pártból- mi sem kérünk!

Tisztelt Szerkesztőség!

Aggasztónak tartjuk, hogy a közpénzekből működő ingyenes városi hetilap a Veszprémi 7 Nap ezzel az írással már sajnos addig is eljutott, hogy a Jobbikot rágalmazó tevékenységében lelkesen segíti. Egy teljesen alaptalan és sanda módon megfogalmazott állításnak más városi médiával ellentétben hangot ad és ezzel egy a gyűlölködéskeltésre is alkalmas, hazug állítást segít nagy példányszámban, az adófizetők pénzéből terjeszteni. Teszi mindezt úgy, hogy eközben éppen a hírbe hozottakat „felejtette el” megkérdezni. A Veszprémi 7 Nap felelős szerkesztőjének és egyúttal a tudósítás elkészítőjének tisztában kellene azzal lenni, hogy az a módszer amit választott, a „kabátlopásos eset” alaptípusa. Azzal, hogy le is írta azt, a Megbecstelenítették az adventi keresztet” című tudósításban, hogy „csak remélni tudják”, hogy nem a Demokratikus Koalíció egyik politikusa, Vadai Ágnes veszprémi látogatása kapcsán szervezett, alig fél tucat emberrel megrendezett és teljesen súlytalan Jobbikos tüntetés miatti bosszúról van szó, valójában azt sugallják, pont ez a Jobbik helyi vezetőjének az elkövető, vagy elkövetők személyével kapcsolatos egyetlen és biztosan körvonalazódó elképzelése. Megdöbbentő, hogy ennek a sanda gyanúsítgatásnak a közlésével a Veszprémi 7 Nap valójában a gyanúsítás segítőjévé vált. Nem hisszük, csupán reméljük, hogy valamilyen formában legalább elnézést kér mindezért tőlünk a szerkesztőség. Levelünk közlését csak abban az esetben kérjük, ha azt szó szerint közlik az olvasóikkal. Azt nem szeretnénk, ha környezetéből kiragadott mondatokat idéznének tőlünk, esetleg a mondanivalónkat átírt mondatokkal másítanák meg.

Tisztelettel: Katanics Sándor (elnök), Janicsekné Ádám Györgyi (alelnök), Cordierné Kovács Erzsébet, Háy László, Zakar Csaba (elnökségi tagok); Demokratikus Koalíció, Veszprém

Vissza...