Már akármit megtehetnek

2013-01-13 14:43:09

Tessék a címet szó szerint venni. Még a törvény sem köti őket. Nem, hisz ha kitalálnak valamit egy szűk körben, pl. a kormányülésen, azt végrehajtják és a látszat kedvéért utólag visszamenőleges hatályú törvényekkel teszik szalonképessé.

Már egy ideje nem jogállam Magyarország. Csak még sokan nem vették ezt észre. Egy aprócska ügy ennek alátámasztására. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata „lelkesen” kereste a megoldást arra, hogy jó helyet találjon a járási hivatal számára. Közgyűlésen meg is szavazta ezt a testület. Aztán Veszprém történetébe magát mindenáron beírni akaró nagy hatalmú politikusunk, a kormányülések valamelyikén rávehette a legfőbb hatalmasságot, más megoldást szeretne. S ehhez, ki tudja milyen alkuk szüleményeként megkapta az engedélyt is. Így írtam a hírről nemrég a Facén.

"A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormány már az újév harmadik munkanapján hozzányúl az általános tartalékként szolgáló rendkívüli intézkedések tételhez. Ennek értelmében 2 milliárd forintot csoportosít át Veszprémi Járási Hivatal elhelyezésének biztosítása érdekében." Ezt biztos neked "köszönhetjük" Tibor! Több hivatalt a zembereknek!

Mindez január 4-én került bejegyzésre. Az ezt követő napon beszéltem Hartmann Ferenc képviselőtársammal, aki jelezte már Ő is foglalkozik az üggyel. Mondtam, ezt nagy örömmel veszem. Másnap kaptam is tőle egy levelet. Ebben elküldte azt a polgármesternek írt kérdést, amire 15 napon belül remélhet írásos választ. A levél alább olvasható.

Nos, pár nappal ezelőtt a Napló is foglalkozott a történettel. Persze sejtésem szerint csak azután, hogy a képviselő úrtól megkapta a szerkesztőség az alább közölt levelet. Hartmann úr úgy járt, ahogyan én jártam még tavaly májusban. Nem értettem, miként juthat el oda a megyei napilap, hogy a képviselőtől kapott információt arra használja, hogy berohan a polgármesterhez és csinál vele az adott témában egy beszélgetést. Majd megírja a tanácsadók által összeszerkesztett választ.  (Hiába igyekeznek a cikk után rákattintani arra, hogy Katanics Sándor véleménye. Ott már nem talál semmit. Nem én tüntettem el. S hamarosan eltűnik szerintem a rálinkelés lehetősége is.) Ezzel a tevékenységgel segítenek elmosni a sok „ árulkodó jelet”. Segítenek eltitkolni mindazt, ami szerintem a durva megsértése a jogszerű eljárási rendnek.

Amikor kezembe jutott egy belső utasítás arról, hogy a város miként tiltotta meg az intézményvezetők számára az intézményeikben keletkező számlák kiegyenlítését súlyos likviditási gondjai miatt, másnapra sajtótájékoztatóra hívtam a Napló munkatársát is. Ők ezt meggyőződésem szerint arra használták fel, hogy újságírójukkal felkerestették a polgármesterhez és gyorsan riportot csináltak vele. A polgármester a nyilatkozatában persze próbálta mindazt tompítani, elrejteni, amit az tevékenységükkel egyébként pont ők idéztek elő.

Aztán júliusban visszatértem a témára, mert még adatvédelemre hivatkozva is próbálták hátráltatni a képviselői munkámat. Időbe került, mire kideríthettem a tényleges adatokat, amit májusban még titkoltak előlem annak ellenére, hogy azok közérdekű adatok voltak. 

Mit is gondoljunk az ilyen eljárás most már nem is csak egyedi volta miatt?
Nem gondolhatunk mást, mint hogy egyre többen adják fel a függetlenségüket és vele együtt a becsületüket.

 

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

8200 Veszprém, Óváros tér 9.

Porga Gyula polgármester úr részére

 

Tisztelt Polgármester Úr!

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzata 33. § (1) bekezdése alapján felvilágosítás kérése céljából interpellációt kívánok intézni polgármester úrhoz

Ez a közigazgatás új kultúrája? – címmel.

Veszprém MJV önkormányzata 2012. október 25-ei ülésén tárgyalta „A Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatalának kialakítását célzó átadás-átvételi megállapodás jóváhagyása című előterjesztést.

Az előterjesztés szerint „A Veszprémi Járási Hivatal 2013. január 1-jén Veszprém székhellyel, Veszprém településen 3 db ingatlanban kezdi meg működését: a Veszprém, Vörösmarty tér 3. szám alatti (jelenlegi Okmányiroda), a Victor Hugo utca 3. szám alatti (volt illetékhivatal épülete) és az Óvári Ferenc u. 7. szám alatti (jelenlegi kormányablak épülete) ingatlanban. A Veszprémi Járási Hivatal székhelye a Veszprém, Victor Hugo u. 3. szám alatti ingatlanban lesz biztosítva.”

A Közgyűlés felhatalmazta a polgármestert a jóváhagyott átadás-átvételi megállapodás aláírására és felkérte a polgármestert és a jegyzőt, hogy a jóváhagyott és aláírt átadás-átvételi megállapodás alapján az abban foglalt intézkedéseket határidőben tegye meg a Veszprémi Járási Hivatal létrejötte és működésének megkezdése érdekében. A határidő 2012. december 31. volt.

Aztán a képviselők a sajtóból tudják meg, hogy a járási hivatal máshol, az egykori Rosos-kúria épületében lesz. Minek ide testületi döntés, önkormányzati demokrácia.

Mi több a Magyar Közlöny január 4-ei száma azt közli, hogy kormány már az újév harmadik munkanapján hozzányúl az általános tartalékként szolgáló rendkívüli intézkedések tételhez és a Veszprémi Járási Hivatal elhelyezésének biztosítása érdekében 2 milliárd forintot csoportosít át a Rosos-kúria felújítására. Úgy tűnik a Fidesz kormánynak és helyi képviselőinek semmi sem drága. Ki fizeti meg mindezt? Ez az eljárás lenne a közigazgatás új kultúrája?

De polgármester úrtól nem ezekre a kérdésekre várok választ.

Polgármester úr tájékoztatást kérem arról, hogy a képviselőtestület megkerülésével hozott döntés törvényes, jogszerű-e? Mi lesz a korábbi testületi döntéssel? Nem kell-e a döntés újratárgyalni? Mi lesz a korábban kijelölt épületek sorsa? Az állam megvásárolja-e a kiszemelt épületet?

Veszprém, 2013. január 8.

Üdvözlettel:

Hartmann Ferenc

Vissza...