Már megint egy sikertörténet

2013-01-09 20:18:36

Sikertörténet volt az iskolák állami fenntartásba vétele, minden menetrend szerint zajlott, mondta a minap Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, miután január elsejétől közel háromezer iskola irányítása került át az államhoz.

Egy héttel az évkezdet után ezt az állítást ilyen bátran a média képviselőinek a képébe vágni? Azért ehhez kell némi bátorság! Kicsit azon csodálkozom csupán, hogy a lakájmédia kevésbé illusztris képviselőin kívül az ott lévő kisszámú és még a szabad sajtót jelentő médiamunkás miért nem állítja ezt a képtelen kijelentést párhuzamba azzal, ami ma valójában tapasztalható bármelyik az állam által most átvett oktatási intézményben.

Nos, mi pedagógusok új munkaszerződéseket még nem láttunk. Tesszük tovább a dolgunkat már csak a diákokért érzett felelősségünk okán is, de az önmagában elég abszurd helyzet, hogy megváltozott a munkáltatónk személye és még senki sem állt a mai napig szóba velünk ebben az egyáltalán nem mellékes papírügyben. Az intézményvezetők is igazán nagy bajban vannak. Fogalmuk sincs, hogy mit tehetnek, mihez vannak, maradtak jogosítványaik. Ha elfogy a fénymásolópapír, ha vinni kell a mosodába a törölközőket, ha felmosórongyra van szüksége a takarítónak, vagy ki kell cserélni a kiégett fénycsöveket egy tanteremben, fogalma sincs ki adhat erre utasítást és kinek a keretéből költhet erre vagy arra.

Az iskolák dologi kiadásainak jó részét és az üzemeltetést továbbra is az önkormányzatok rendezik, látják el. Akik bizonyítani tudták az elmúlt hetekben, hogy erre képtelenek, azoknak most az államtitkár tájékoztatása szerint iskolánként havi 1.5 milliótól- akár havi 20 millió Ft-ig kifizetendő költségekkel kell számolni. Meglehetősen kétséges, hogyan fogják pénztelen kistelepülések ezeket az összegeket kifizetni az állam számára. Vélhetően csak úgy, hogy az állam egyéb normatívákat nem ad majd ténylegesen oda, visszafogja, amit „kiszámláz” az intézmények üzemben tartási költségei címén.

Akik megtartották az iskolák üzemben tartási feladatait, azok is nagy bajban vannak. Vélhetően hasonlóan cselekedtek, mint Veszprém. Nálunk a közel 400 technikai dolgozó egy részét átvette egy az önkormányzat tulajdonában lévő cég, amelyik most sok-sok millióért szolgáltat az önkormányzatnak. S létrehozott egy olyan szolgáltató szervezetet is, amelyiknek az utolsó pillanatban vezetőjét nagy nehezen sikerült azért kinevezni. A takarítók és az iskolák gazdasági irodáinak alkalmazottai az ő fennhatósága alá kerültek, de ők sem igazán tudják jelenleg, milyen feladatokat kell ellátniuk és milyen munkaszerződések alapján. Olyat ugyanis még senki sem adott a kezükbe. Ki tudja, lehet, hogy grátiszban dolgoznak egy hónapot?

Nos, az iskolák a fejük tetején állnak. Azért nincs a problémáknak látható tünete, mert a munka a rendszer nagyfokú tehetetlensége okán egyelőre halad tovább. Nagy baj lehet még ebből, ha a vezető nélkül robogó teherautóba nem sikerül menet közben visszaültetni valahogy egy jó sofőrt. Van az a betonfal, ami képes egy ekkora tehetetlen tömeget is megállítani. Csak hát akkor nem lesz könnyű újraindítani.

Vissza...