Ultimátumot írtak a diákok

2013-01-07 19:01:53

Újabb követelésekről döntöttek ma a diákok. Az ELTE BTK hallgatói fórumán egyebek mellett arról határoztak, hogy ne csak a HÖOK-kal tárgyaljon a kormány, hanem az Országos Egyeztetési Fórummal is.

Ezen kívül azt is szeretnék, hogy a fizetős szakokon is legyenek államilag finanszírozott helyek, valamint ultimátumot fogalmaztak meg a kormány felé. Hallgatói fórumot tartottak a diákok az ELTE Bölcsészettudományi Karának egyik előadójában. A Klubrádió riportere szerint körülbelül kettőszázan lehettek a helyszínen. A konferenciát azért szervezték, mert a diákok szerint még mindig nem teljesült a korábbi hat pontjuk.
Közben újabb pontokról is döntöttek. Először is azt követelik, hogy a kormány ne csak a HÖOK-kal, hanem az Országos Egyeztetési Fórummal is tárgyaljon. Utóbbi tagjai a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, valamint a Felsőoktatásban Dolgozók Szakszervezete is. Az emberi erőforrások minisztériuma ma jelentette be, hogy Balog Zoltán szakminiszter pénteken tárgyal ismét a HÖOK-kal.
A diákok másik követelése, hogy legyen államilag finanszírozott hely azon a 16 szakon is, amelyen a kormány megszüntette.

A diákok nagy többséggel megszavazták, hogy ultimátumot fogalmaznak meg a kormány felé: amennyiben február 11-ig nem teljesül a hat pontnyi követelésük, blokkolni fogják az egyetemek környékét és folyamatos tiltakozásokat fognak szervezni, újra az utcára vonulnak - írja a hvg.hu. Hangsúlyozták azonban, hogy addig sem mondanak le a további akciókról. Az ultimátum megfogalmazására egy újabb munkacsoportot hoztak létre.

A munkacsoport által megfogalmazott ultimátum szerint a kormány nem teljesítette a hallgatók 6 pontját, több egyetem csődközeli helyzetbe került, a kancellárok miatt csökkent az egyetemek autonómiája, veszélybe sodorták a felsőoktatást, az elvonások miatt szakok fognak megszűnni, tanárokat küldhetnek el, a hallgatók pedig kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

A diákok ezért ultimátumot adnak a magyar kormánynak, amelyben követelik a hat pont mielőbbi teljesítését, nyilvános tárgyalásokat minden érintett bevonásával, soron kívüli gyorssegéllyel az egyetemeknek az elvonások kompenzálására, hogy minden szakon biztosítsanak államilag finanszírozott férőhelyeket, a szociálisan rászoruló helyzetűeknek vállalják át a felvételi jelentkezés díját, valamint idén kivételesen a felvételi jelentkezéskor a sorrendváltoztatáskor lehessen új szakokat is megjelölni.

Ha nem teljesítik a követeléseket, akkor február 11-étől az ország minden területén az egyetemi polgárok, vagyis az oktatók, hallgatók, valamint a tenni szándékozó emberek a polgári engedetlenség eszközével fognak élni. A diákok hatalmas ovációval elfogadták  az ultimátum szövegét.

(Klubrádió/hvg.hu)

 

Vissza...