GyƑztĂŒnk, de...

2013-01-06 09:33:36

Nem lesz tehĂĄt regisztrĂĄciĂł – Ă©s ennek most igazĂĄn lehet örĂŒlni. De csak mĂłdjĂĄval, mert a lĂ©nyeg nem vĂĄltozott. Lehet örĂŒlni, mert Ășgy nĂ©z ki, sikerĂŒlt a FIDESZ-t legalĂĄbb egy ĂŒgyben meghĂĄtrĂĄlĂĄsra kĂ©nyszerĂ­teni.

És - ellentĂ©tben azzal, amit nĂ©hĂĄny megfigyelƑ mond – ez igenis az ellenzĂ©k gyƑzelme volt. AzokĂ©, akik tiltakoztak, kivonultak, sztrĂĄjkoltak, tĂŒntettek, lĂĄncba ĂĄlltak, cikket Ă­rtak, nyilatkoztak, vagy egyĂ©b mĂłdon lĂĄrmĂĄztak. AzokĂ©, akik vettĂ©k a fĂĄradtsĂĄgot, akik vĂĄllaltĂĄk a vĂ©lemĂ©nyĂŒket, Ă©s nem ijedtek meg azoktĂłl a nagyokosoktĂłl, akik igyekeztek kiröhögni Ƒket, vagy Ă©pp– a „kiegyensĂșlyozottsĂĄg” meg a „higgadtsĂĄg” nevĂ©ben – tĂ©nyleg el bĂ­rtĂĄk magyarĂĄzni, hogy a regisztrĂĄciĂł dolga „tĂșl van lihegve”.

MindazonĂĄltal, a „demokrĂĄciĂĄnk” tovĂĄbbra is kb. ott van, ahol a part szakad. A következƑ vĂĄlasztĂĄsokra mĂ©g Ă­gy is sĂșlyosan igazsĂĄgtalan feltĂ©telek között kerĂŒl sor. A vĂĄlasztĂĄsi törvĂ©ny tele van olyan rendelkezĂ©sekkel, amelyek a jelenlegi kormĂĄnypĂĄrtot hozzĂĄk elƑnyös helyzetbe. És sĂșlyosan kifogĂĄsolhatĂłak a vĂĄlasztĂĄs eljĂĄrĂĄsi szabĂĄlyai is. És könnyen lehet, hogy mire az urnĂĄk elĂ© jĂĄrulhatunk, mĂ©g olyanabbak lesznek.

HiĂĄba hĂĄtrĂĄlt meg most a FIDESZ, mĂ©g mindig Ƒk vannak nyeregben. Az alkotmĂĄnyossĂĄg intĂ©zmĂ©nyeit mind maguk alĂĄ gyƱrtĂ©k – jelentƑsen meggyengĂ­tettĂ©k, vagy Ă©rtelmetlennĂ© tettĂ©k Ƒket. AlkotmĂĄnyunk pont annyira van, mint 1949 Ă©s 1989 között. A parlament a kormĂĄnynak semmiben sem ellensĂșlya. SĂșlyosan meggyengĂŒlt az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄs fĂŒggetlensĂ©ge. A legfƑbb ĂŒgyĂ©sz Ă©s a szĂĄmvevƑszĂ©k elnöke is pĂĄrtkatona. A közbeszerzĂ©sek tisztasĂĄgĂĄban kevesebben hisznek, mint a MikulĂĄsban. MegszƱnt a közmĂ©dia: az ĂĄllami tv-ben, rĂĄdiĂłban, az MTI-ben csak agitprop van. A kereskedelmi mĂ©dia az ĂĄllandĂł politikai nyomĂĄs alatt ĂĄrnyĂ©ka önmagĂĄnak. NĂ©hĂĄny hĂ©ten belĂŒl vĂ©gkĂ©pp megszƱnik a fĂŒggetlen jegybank is. És mĂ©g bƑven sorolhatnĂĄnk.

Mindez egyetlen alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄgi döntĂ©stƑl mĂ©g nem vĂĄltozott meg. SƑt, azt sem gondolom, hogy magĂĄt az ÁB-t rehabilitĂĄlhatnĂĄnk. EzĂ©rt a döntĂ©sĂ©rt elismerĂ©s illeti meg Ƒket. De messze vannak azok az idƑk, amikor vakon bĂ­zhattunk abban, hogy az alkotmĂĄnybĂ­rĂĄk visszafogjĂĄk a mindenkori kormĂĄny tĂșlkapĂĄsait.

PĂĄrtunk Ă©s kormĂĄnyunk mĂ©g mindig ugyanolyan, mint a mĂșlt hĂ©ten volt. TovĂĄbbra sem nekĂŒnk, hanem ellenĂŒnk dolgoznak. FigyeljĂ©k a kezĂŒket, mert csalnak. MĂ©g mindig. És ha regisztrĂĄlni nem is kell, szavazni azĂ©rt el kell majd menjĂŒnk. Nem kicsit, nagyon.

ForrĂĄs: Ghostwriter

Vissza...