ÚjĂ©vi köszöntƑ

2013-01-05 21:55:00

Nem tudom melyik Ă©v volt az elsƑ. Csak azt tudom, hogy jĂł nĂ©hĂĄny Ă©ve, egĂ©szen biztosan több mint egy Ă©vtizede alakult VeszprĂ©mben ki az a hagyomĂĄny, hogy az Ășj Ă©v kezdetĂ©n a megyei jogĂș vĂĄrosban összegyƱlnek mindazok, akik szerepe jelentƑs vagy annak gondolt a megye Ă©s a vĂĄros gazdasĂĄgi Ă©s kulturĂĄlis Ă©letĂ©nek alakĂ­tĂĄsĂĄban.

Minden Ă©v kezdetĂ©n több szĂĄzan jönnek össze egy adott helyszĂ­nen a tudomĂĄnyos Ă©let, az oktatĂĄs, a kultĂșra, a sport, az egĂ©szsĂ©gĂŒgy, a gazdasĂĄgi Ă©let fontosabb pozĂ­ciĂłit betöltƑ szereplƑi Ă©s mindazok, akik az elmĂșlt Ă©vekben valamely terĂŒleten kimagaslĂł teljesĂ­tmĂ©nyt nyĂșjtĂł tevĂ©kenysĂ©gĂŒkĂ©rt elismerĂ©sben rĂ©szesĂŒltek, hogy boldog Ășj Ă©vet kĂ­vĂĄnjanak egymĂĄsnak Ă©s nĂ©hĂĄny barĂĄti szĂłt is vĂĄltsanak egymĂĄssal.

Nagyon sok ilyen alkalommal lehettem ott Ă©n is.

Ott lehettem annak idejĂ©n, mint VeszprĂ©m egyik jeles oktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyĂ©nek igazgatĂłja, mint a vĂĄros kĂ©pviselƑje, s voltak olyan Ă©vek is, amikor orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑi megbĂ­zatĂĄsom miatt invitĂĄltak erre a jeles esemĂ©nyre.

A rendezvĂ©ny hĂĄzigazdĂĄi hagyomĂĄnyosan a Pannon Egyetem rektora, az MTA VeszprĂ©mi TerĂŒleti BizottsĂĄga elnöke, VeszprĂ©m Megyei JogĂș VĂĄros polgĂĄrmestere, VeszprĂ©m Megye KözgyƱlĂ©sĂ©nek elnöke voltak kĂ©t Ă©vvel ezelƑttig. A rektor Ă©s az akadĂ©mia terĂŒleti elnöke mĂĄr csak azĂ©rt is, mert a helyszĂ­n hagyomĂĄnyosan az egyetem aulĂĄja volt. Persze annak is lehetett szerepe abban, hogy a hĂĄzigazdĂĄk között ez a kĂ©t, titulusĂĄbĂłl adĂłdĂłan mindig fontos tudomĂĄnyos munkĂĄt is vĂ©gzƑ ember ott legyen, hogy ne csupĂĄn a mindenkori Ă©s a hĂ©tköznapjainkat uralĂł politika Ă©s a politikusok legyenek ezeknek a rendezvĂ©nyek a meghatĂĄrozĂł szereplƑi, sokkal inkĂĄbb azok, akik egy orszĂĄg fejlƑdĂ©sĂ©nek, a biztos jövƑ megteremtĂ©sĂ©nek legfontosabb „épĂ­tƑkövei”. Tapasztalatom szerint a köz-, a felsƑoktatĂĄs terĂŒletĂ©n teljesĂ­tƑk kivĂĄlĂłsĂĄgai, az egĂ©szsĂ©g megƑrzĂ©sĂ©nek elsƑ szĂĄmĂș segĂ­tƑi, a szĂ©pet Ă©s a harmĂłniĂĄt szĂĄmunkra megteremtƑk, a mƱvĂ©szetet a hĂ©tköznapi halandĂłk szĂĄmĂĄra is Ă©rthetƑen megjelenĂ­teni tudĂł mƱvĂ©szek, vagy a sportĂ©let terĂŒletĂ©n rendkĂ­vĂŒlit nyĂșjtĂłk az elmĂșlt Ă©vekben mindig sokan tettĂ©k ezeken az ĂșjĂ©vköszöntƑ rendezvĂ©nyeken a tiszteletĂŒket.

VĂ©lhetƑen Ă­gy volt ez a mai napon is a VeszprĂ©m ArĂ©nĂĄban. Merthogy a helyszĂ­n tavaly ilyenkor megvĂĄltozott. MĂĄr nem a Pannon Egyetem AulĂĄja a hagyomĂĄnyos ĂșjĂ©vi köszöntƑk helyszĂ­ne, hanem a vĂĄrosi sportcsarnok. Nem tudom mi volt az oka, ennek a helyszĂ­nvĂĄltozĂĄsnak. TalĂĄn az, hogy Ă©vrƑl-Ă©vre egyre többen jelentek meg a meghĂ­vottak közĂŒl ezeken a rendezvĂ©nyeken? Vagy, hogy egyre nƑtt a kikĂŒldött meghĂ­vĂłk Ă©s Ă­gy az esemĂ©nyre invitĂĄltak szĂĄma? Esetleg az vĂĄlt döntƑ Ă©rvvĂ©, hogy lĂ©trehoztĂĄk minden megyĂ©ben a kormĂĄnyhivatalokat Ă©s a kormĂĄnymegbĂ­zott is hĂĄzigazdĂĄvĂĄ vĂĄlt? TalĂĄn Ă©rdemes lenne egyszer az Ă©vrƑl-Ă©vre erre az esemĂ©nyre meghĂ­vott Ă©s ott szĂĄmos tudĂłsĂ­tĂĄst kĂ©szĂ­tƑ mĂ©dia szereplƑinek ezt is kiderĂ­teni.

Az tĂ©ny, hogy ezek az esemĂ©nyek mindig fontos tĂĄrsadalmi esemĂ©nyek voltak. A gazdasĂĄgi Ă©let szereplƑi, a telepĂŒlĂ©si polgĂĄrmesterek, hivatalok vezetƑi, a kimagaslĂł elismerĂ©seket elĂ©rƑk, az oktatĂłk, az intĂ©zmĂ©nyvezetƑk, a mƱvĂ©szek igen nagy szĂĄmban jelentek meg, barĂĄtkoztak legalĂĄbb ilyenkor egymĂĄssal egyeztettek vĂ©lhetƑen kevĂ©sbĂ© hivatalosan is arrĂłl, hogyan segĂ­tsĂ©k a szĂĄmukra legfontosabbat, a megyĂ©t vagy vĂĄrosukat közös örömĂŒnkre tovĂĄbb gazdagĂ­tani. Az egyĂŒttmƱködĂ©s alapjai nĂ©ha ilyenkor is erƑsödtek a mĂĄshovĂĄ, mĂĄsokhoz tartozĂĄs ellenĂ©re is.

Nem tudom mikor jelentek meg elƑször ezeken a rendezvĂ©nyeken az egyhĂĄzak kĂ©pviselƑi, de az elmĂșlt idƑkben egyre gyakoribb volt az is, hogy ezeken a tĂĄrsasĂĄgi rendezvĂ©nyeken Ƒk is tiszteletĂŒket tettĂ©k. A köszöntƑket sokĂĄig hagyomĂĄnyosan hĂĄzigazdakĂ©nt is megjelölt politikusok mondtĂĄk. Ki-ki tehetsĂ©ge vagy jĂłl megfizetett ĂŒnnepi beszĂ©dĂ­rĂłja segĂ­tsĂ©gĂ©vel tette, tehette ezt meg. Voltak jĂł Ă©s humoros beszĂ©dek, csapnivalĂłan rosszak Ă©s oda nem illƑek Ă©s nĂ©ha jĂłkedvƱ szereplĂ©sekkel tarkĂ­tottak is. EmlĂ©kszem arra, amikor politikusok Ă©s a rektor, akĂĄr „a hĂĄrom tenor”, mĂ©g dalra is fakadtak. S voltak kisebb botrĂĄnyok helyszĂ­nei is nĂ©ha ezek a rendezvĂ©nyek. Pl. amikor a politikus Ă©s egy mĂ©diamunkĂĄs közötti szerelem lĂĄngja itt csapott magasba. Sokan talĂĄn mĂĄr csak ilyen esemĂ©nyek megtörtĂ©ntĂ©nek lehetƑsĂ©ge miatt is szĂ­vesen mentek el ezekre az esemĂ©nyekre.

Most, pontosabban egy Ă©ve megvĂĄltozott valami. Akkor mĂ©g talĂĄn kevĂ©sbĂ© volt Ă©rzĂ©kelhetƑ, mĂĄra talĂĄn jobban. S ki tudja mĂ©g meddig fog tartani, amikor mĂĄr szinte mindenki Ă©rezni fogja. Amikor mĂĄr azok lesznek majd jĂłval többen, akik nem vidĂĄman, hanem inkĂĄbb szorongva Ă©s ĂĄllĂĄsuk fĂ©ltĂ©sĂ©nek kĂ©nyszerĂ©bƑl vesznek majd rĂ©szt „jĂłpofizva” ezeken az ĂșjĂ©vköszöntƑkön.

MegvĂĄltozott mĂ©g valami, nemcsak a helyszĂ­n. Nemcsak az törtĂ©nt meg, hogy most mĂĄr a kĂ©tharmaddal rĂĄnk testĂĄlt pĂĄrtpolitikus, a kormĂĄnymegbĂ­zott is hĂĄzigazdĂĄvĂĄ vĂĄlt. Sokkal inkĂĄbb az vĂĄltozott meg, hogy hatalommĂĄniĂĄsok, nem a vĂĄros Ă©s nem a megye felemelkedĂ©sĂ©n, hanem a sajĂĄt egzisztenciĂĄjuk Ă©s hatalmuk megalapozĂĄsĂĄn Ă©s kiteljesedĂ©sĂ©n dolgozĂłk, a kevĂ©sbĂ©, vagy egyĂĄltalĂĄn nem tisztelhetƑ emberek vettĂ©k ĂĄt egyre több helyen, intĂ©zmĂ©nyben, s Ă­gy az ĂșjĂ©vköszöntƑ megtartĂĄsakor is az irĂĄnyĂ­tĂłi szerepet.

BeszĂ©lni a „legfontosabbak vagy a magukat legfontosabbnak gondolĂłk” mĂĄr nem beszĂ©lnek ilyen alkalmakkor. BeszĂ©lnek helyettĂŒk az esemĂ©nyre invitĂĄlt professzorok Ă©s nagy tiszteletnek örvendƑ vilĂĄgi Ă©s egyhĂĄzi szemĂ©lyek.

Sajnos nem veszik Ă©szre mindeközben, hogy mĂĄr Ƒk is csak eszközök. S eszközökkĂ© vĂĄltak azok az intĂ©zmĂ©nyvezetƑk, hivatalvezetƑk, akiknek a kinevezĂ©sĂ©rƑl az önkormĂĄnyzatok, most mĂĄr inkĂĄbb csak a suttogĂł titkos tanĂĄcsadĂłk, papĂ­ron persze az ĂĄllam valamelyik nagy hatalmĂș hivatalvezetƑje, minisztere dönt.

KĂ©t Ă©ve megvĂĄltozott nemcsak a köszöntƑk helyszĂ­ne, hanem MagyarorszĂĄg is. MegvĂĄltozott, fogyĂłban a demokrĂĄcia. Nemcsak a pĂ©nzĂ©rmĂ©krƑl, a papĂ­rpĂ©nzekrƑl Ă©s az orszĂĄghatĂĄron felszerelt ĂŒdvözlƑtĂĄblĂĄkrĂłl tƱnt el a köztĂĄrsasĂĄg felirat, hanem a hĂ©tköznapi szĂłhasznĂĄlatbĂłl a közgondolkodĂĄsbĂłl is eltƱnƑben van. Nem csak az intĂ©zmĂ©ny- Ă©s hivatali rendszer van totĂĄlis ĂĄtalakĂ­tĂĄs alatt, hanem a demokrĂĄcia leĂ©pĂ­tĂ©se is napirendre kerĂŒlt. HelyĂ©re naprĂłl napra egyre nagyobb teret elfoglalva, a fĂ©lelemmel teli autokrĂĄcia költözik.

Ez az oka annak, hogy hiĂĄba voltam idĂ©n is meghĂ­vottak között, akĂĄrcsak tavaly, nem volt meg bennem sem a kedv, sem az akarat a rĂ©szvĂ©telre. A tavalyi Ă©v utĂĄn idĂ©n is Ășgy döntöttem: nem megyek, bĂĄr sokakat szeretnĂ©k ilyenkor az ott lĂ©vƑk között vĂĄltozatlanul örömmel köszönteni.

No, de nem akarom Ƒket vĂ©letlenĂŒl sem nehĂ©z helyzetbe hozni. Nem szeretnĂ©m, ha fĂŒrkĂ©szƑ tekintetek gazdĂĄi az Ă©n ellenzĂ©ki szerepvĂĄllalĂĄsom miatt, a velem szĂłba ĂĄllĂłkat pusztĂĄn ezĂ©rt megbĂ­zhatatlanabbnak tartanĂĄk. Azokkal meg, aki minden valĂłs felhatalmazĂĄs Ă©s pĂĄrbeszĂ©dek nĂ©lkĂŒl verik most szĂ©t valĂłjĂĄban a demokrĂĄciĂĄt, nincs kedvem mĂ©g ennyire az Ă©v elejĂ©n sem jĂłkedvƱen parolĂĄzni. Akik egyre nyilvĂĄnvalĂłbban keverik bajba az orszĂĄgot, annak leĂ©pĂŒlĂ©sĂ©t segĂ­tik felelƑtlen tevĂ©kenysĂ©gĂŒkkel elƑ, azokkal szerintem nem szabad, veszĂ©lyes Ă©s tilos parolĂĄzni. Az ilyen emberekkel valĂł barĂĄtkozĂĄs ugyanis gerincroncsolĂł, elhitvĂĄnyulĂĄst okoz.

Mindaz, ami ma a közigazgatĂĄs, a köz- Ă©s a felsƑoktatĂĄs, a kultĂșra, az egĂ©szsĂ©gĂŒgy ĂĄtszervezĂ©sekor törtĂ©nik, az nem az egĂ©sz orszĂĄg, nem mindenki kedvĂ©re Ă©s boldogulĂĄsĂĄra, sokkal inkĂĄbb a hatalom Ă©rdekeinek kiszolgĂĄlĂĄsĂĄra, annak gƑgös arroganciĂĄja fĂŒggvĂ©nyekĂ©nt vĂĄltozik csupĂĄn. A ma döntĂ©shozĂłi szĂĄmĂĄra mĂĄr nem a demokratikus berendezkedĂ©sƱ orszĂĄgok Ă©rtĂ©krendje, nem az EurĂłpĂĄhoz igazodĂĄs, hanem ÁzsiĂĄhoz, az autoriter tĂĄrsadalmi berendezkedĂ©sekhez, a diktatĂșrĂĄkhoz valĂł tartozĂĄs vĂĄlt sajnos a legfontosabbĂĄ.

Vissza...