Paul Lendvai: VĂĄdirat hat Ă©v utĂĄn

2013-01-03 18:35:16

Debreczeni JĂłzsef Ășj könyvĂ©rƑl

„A 2006-os Ƒsz”-t, Debreczeni JĂłzsef Ășj könyvĂ©t a bemutatĂłn az „évtized egyik legjobb politikai krimijĂ©nek” neveztĂ©k. A szerzƑ „zĂĄrszĂł helyett” közli, hogy „kortĂĄrs politikai közĂ­rĂłkĂ©nt” Ă­rta meg a 2006-os Ƒsz törtĂ©netĂ©t. A 280 oldal elolvasĂĄsa utĂĄn ezt az ĂĄllĂ­tĂĄst tĂșl szerĂ©nynek tartom.

Ez a könyv egy szenvedĂ©lyes vĂĄdirat, amelyben a szerzƑ hat Ă©v utĂĄn rengeteg anyag, jegyzƑkönyv Ă©s bizalmas informĂĄciĂł tanulmĂĄnyozĂĄsa utĂĄn leszĂĄmol a 2006. Ƒszi „antidemokratikus ĂĄllamcsĂ­nykĂ­sĂ©rlet” szervezƑivel. Debreczeni JĂłzsef itt nem elfogulatlan törtĂ©nĂ©sz, s több mint „kortĂĄrs politikai közĂ­ró”. Ɛ itt mint ĂŒgyĂ©sz lĂ©p fel az ĂĄltala kĂ©pviselt igazsĂĄg nevĂ©ben.

Ezt megelƑzi a szocialista pĂĄrton belĂŒli „árulĂłk” leleplezĂ©se, akik GyurcsĂĄny Ferenc Ƒszödi beszĂ©dĂ©nek kiszivĂĄrogtatĂĄsĂĄval nemcsak GyurcsĂĄnyt, hanem „sajĂĄt pĂĄrtjukat, a magyar baloldalt, az egĂ©sz demokratikus oldalt, a demokratikus MagyarorszĂĄgot” tettĂ©k tönkre. Ebben a tekintetben tĂĄmadhatĂł a szerzƑ „nem tĂ©nyĂĄllĂĄsa, hanem szubjektĂ­v megĂ©rzĂ©se”, amikor kĂ©t ismert MSZP-politikust, GyurcsĂĄny Ferenc ellenfeleit emlĂ­ti meg nĂ©v szerint. Itt is, mint elƑzƑ könyveiben (ArcmĂĄs, 2009; A politika fertƑje, 2011) OrbĂĄn Viktor, „A VezĂ©r”, kimondottan Ă©s sejtetve a kulcsszereplƑ, aki 2006. oktĂłber 23-ĂĄn is a GyurcsĂĄny kormĂĄny „erƑszakos megdöntĂ©sĂ©re irĂĄnyulĂł kĂ­sĂ©rlet” karmestere volt Ă©s maradt, amĂ­g 2010 ĂĄprilisĂĄban a „fĂŒlkeforradalmat” diadalmasan keresztĂŒlvitte.

Ez a mƱ is bizonyĂ­tĂ©k arra, hogy Debreczeni a rendszervĂĄltĂĄs Ăłta vĂ©lemĂ©nyem szerint a legbĂĄtrabb magyar publicista, aki tekintet nĂ©lkĂŒl szemĂ©lyes Ă©rdekekre mint politikus is az elsƑ orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑ volt az Antall tĂĄborban, aki nyĂ­ltan megbĂ©lyegezte 1992-ben az akkor hatalmas befolyĂĄssal rendelkezƑ Csurka IstvĂĄn „nĂĄci ideolĂłgiĂĄt tĂŒkrözƑ Ă­rĂĄsait”, annak a fĂ©ktelen antiszemita agitĂĄtornak a kirohanĂĄsait, akit temetĂ©sĂ©n a mai rezsim oszlopos tagjai „fĂĄklyavivƑkĂ©nt” ĂŒnnepeltek.

Debreczeni ugyanis nemcsak a rendƑrsĂ©get vĂ©di meg oktĂłber 23-ĂĄn (ellentĂ©tben a tĂ©vĂ©ostrommal szeptember 17-Ă©n Ă©s 18-ĂĄn), nemcsak Ă©s nem elƑször kritizĂĄlja roppant Ă©lesen Ă©s jogosan SĂłlyom LĂĄszlĂł köztĂĄrsasĂĄgi elnököt, aki akkor 2006 ƑszĂ©n nĂ©gy elhamarkodott Ă©s egyoldalĂș nyilatkozatban 2010 tavaszĂĄig „egyengette OrbĂĄn Viktor ĂștjĂĄt”. A szerzƑ az OrbĂĄn-fĂ©le vezĂ©rcsĂ­ny elemzĂ©sĂ©n, az MSZP-n belĂŒli „árulĂłk” leleplezĂ©sĂ©n Ă©s SĂłlyom szerepĂ©nek elĂ­tĂ©lĂ©sĂ©n tĂșl szinte vakmerƑen mĂ©g egy frontot nyit: szembeszĂĄll az Ășgynevezett „jogvĂ©dƑ narratĂ­va” kĂ©pviselƑivel a mĂ©diĂĄkban Ă©s a politikai Ă©letben, akik a rendƑrsĂ©g brutalitĂĄsĂĄt Ă©s törvĂ©nysĂ©rtƑ fellĂ©pĂ©sĂ©t tematizĂĄltĂĄk, illetve közĂ©pre pozicionĂĄltĂĄk magukat. Ebben a tekintetben Debreczeni mĂ©g a balliberĂĄlis Ă©rtelmisĂ©g emblematikus figurĂĄit, Ă­gy Kis JĂĄnost Ă©s TamĂĄs GĂĄspĂĄr MiklĂłst sem kĂ­mĂ©li. Az elsƑt az amerikai követsĂ©g nyomĂĄn „politikailag botfĂŒlƱkĂ©nt” aposztrofĂĄlja, mĂ­g a mĂĄsikat SztĂĄlin szavaival a „hasznos hĂŒlyĂ©k” kategĂłriĂĄjĂĄba sorolja.

Debreczeni szerint az Ƒ „doktriner, moralizĂĄlĂł, a politika valĂłs viszonyai irĂĄnt Ă©rzĂ©ketlen ĂĄllĂĄspontjuk” egyĂŒtt a „fĂŒggetlen” sajtĂł hibĂĄs szerepvĂĄllalĂĄsĂĄval remekĂŒl illeszkedett a 2010-es vĂĄlasztĂĄsok idejĂ©re lĂ©nyegĂ©ben uralkodĂłvĂĄ lett hazug fideszes narratĂ­vĂĄhoz: „GyurcsĂĄny Ferencre Ă©s kormĂĄnyĂĄra rĂĄsĂŒlt a törvĂ©nytelen erƑszak alkalmazĂłjĂĄnak, az emberi jogok eltiprĂłjĂĄnak hamis bĂ©lyege. Mindez nagyban hozzĂĄjĂĄrult a baloldal elsöprƑ veresĂ©gĂ©hez, illetve a Fidesz katasztrofĂĄlis gyƑzelmĂ©hez. SzilvĂĄsy Györgynek igaza van. OrbĂĄn 2010-es kĂ©tharmados gyƑzelme a 2006-os vĂ©res Ƒszben fogant.”

Ugyanez a vĂ©lemĂ©nye GyurcsĂĄny Ferencnek, aki egy Facebook-bejegyzĂ©sĂ©ben (2011. szeptember 27-Ă©n) a mĂ­toszteremtĂ©s Ă©s -fenntartĂĄs jelentƑsĂ©gĂ©vel kapcsolatban kijelenti: „2006 Ƒsze a Fidesz egyik legĂșjabb, legsikeresebb Ă©s egyben legpusztĂ­tĂłbb mĂ­tosza. Az Ƒ kĂ©pletĂŒk egyszerƱ: ’56 örökösei kĂŒzdöttek meg a hazugsĂĄg hatalmĂĄval, amely a bĂ©kĂ©s tĂŒntetƑkre kĂŒldte a diktatĂșra rendƑrsĂ©gĂ©t, Ă©s emberek tucatjainak lƑttĂ©k ki a szemĂ©t. A mĂ­toszteremtĂ©s eszköztĂĄra szĂ­nes volt: parlamenti interpellĂĄciĂł, vizsgĂĄlĂłbizottsĂĄg, a YouTube-on indĂ­tott spotok tucatjai, a »terrort« bemutatni igyekvƑ szĂ­nes kiadvĂĄny, brĂŒsszeli felszĂłlalĂĄs.” SikerĂŒlt Debreczeni JĂłzsefnek ezt a kĂ©tsĂ©gtelenĂŒl sikeres mĂ­toszt szĂ©tzĂșzni? SikerĂŒlt-e egy Ășj Ă©s az igazsĂĄgnak megfelelƑ törtĂ©netet 2006 ƑszĂ©rƑl elƑadni? A vĂĄlaszt több tĂ©nyezƑ nehezĂ­ti. MindenekelƑtt a szerzƑ mai pozĂ­ciĂłja. Debreczeni idƑközben ugyanis a GyurcsĂĄny Ferenc ĂĄltal alapĂ­tott Demokratikus KoalĂ­ciĂł alelnöke, vagyis GyurcsĂĄny helyettese e kis pĂĄrtban. A Fidesz intellektuĂĄlis szĂłcsövĂ©nek tekintett hetilap a szokĂĄsos sunyi mĂłdszerĂ©vel ezĂ©rt sietett mĂĄr egy hosszĂș cikk fƑcĂ­mĂ©ben „leleplezni” Debreczenit, aki „botrĂĄnykönyvet Ă­rt, hogy ĂșjraĂ©pĂ­tse GyurcsĂĄny Ferenc politikai alakjĂĄt.” A cĂ­mlapon mĂĄr „ámokĂ­rĂĄsrĂłl” beszĂ©l a gumikesztyƱvel dolgozĂł Fidesz-lap, amely baloldali rivĂĄlisĂĄval, a 168 ÓrĂĄval szemben, tömegesen kapja a rezsimet szolgĂĄlĂł vagy attĂłl tartĂł intĂ©zmĂ©nyek Ă©s vĂĄllalatok hirdetĂ©seit.

KĂ©tsĂ©gtelen, hogy Debreczeni kĂ©nyes helyzetben volt Ă©s van, hiszen immĂĄr a DK alelnöke. Így nem akar Ă©s nem is tudnĂĄ egy, a viaskodĂł politikai csoportok felett megszĂłlalĂł ĂŒgyĂ©sz szerepĂ©t vĂĄllalni. SzenvedĂ©lyes vĂĄdirata egyĂ©bkĂ©nt nem mentes tĂșlzĂĄsoktĂłl, mint pĂ©ldĂĄul a zĂĄrszĂłban a 2006-os Ƒsz Ă©s az 1946-os hĂ­rhedt miskolci, a kommunista pĂĄrt ĂĄltal szervezett antiszemita vĂ©res zavargĂĄsok pĂĄrhuzamba ĂĄllĂ­tĂĄsa. SajnĂĄlatos az is, hogy mellĂ©kes kĂ©rdĂ©sek, egy Fidesz-kĂ©pviselƑ oktĂłber 23-ĂĄn elszenvedett sĂ©rĂŒlĂ©seinek a kĂ©tsĂ©gbe vonĂĄsa ugyanĂșgy, mint a levĂ©lvĂĄltĂĄs a Galamus portĂĄlon egy, az Ƒ tĂ©ziseivel alapjĂĄban egyetĂ©rtƑ, de joggal vagy jogtalanul megsĂ©rtƑdött szociolĂłgussal eltereltĂ©k a mĂ©dia figyelmĂ©t az alapvetƑ vĂĄdakrĂłl a Fidesz ellen.

E megjegyzĂ©sek nem vĂĄltoztatnak azon, hogy Debreczeni JĂłzsef Ășjra kĂ©nyes Ă©s politikailag roppant fontos tĂ©mĂĄhoz nyĂșlt ugyanĂșgy, mint OrbĂĄn Viktor mĂĄsodik Ă©letrajzĂĄban Ă©s a politika fertƑjĂ©rƑl Ă­rt könyvĂ©ben. Az OrbĂĄn-rezsim nemcsak a hatalmat Ă©pĂ­ti ki hosszĂș tĂĄvra (mint ahogy a miniszterelnök ezt nyĂ­ltan kimondta a Kronen Zeitungnak adott hĂ­rhedt interjĂșjĂĄban, ahol a „legközelebbi tĂ­z kormĂĄny kezĂ©nek megkötĂ©sĂ©rƑl beszĂ©lt”, hanem ezzel egyĂŒtt gyĂĄrtja a mĂ­toszokat a megnyert szabadsĂĄgharcrĂłl, a globĂĄlis kapitalizmus nemzetellenes aknamunkĂĄjĂĄrĂłl, a kormĂĄny nemzetközileg is pĂ©ldĂĄtlan gazdasĂĄgi Ă©s pĂ©nzĂŒgyi sikereirƑl. E könyv jelentƑsĂ©ge abban ĂĄll, hogy elƑször pukkantja szĂ©t a 2006 ƑszĂ©rƑl kĂ©szĂŒlt hazugsĂĄgokra vagy elferdĂ­tett tĂ©nyekre Ă©pĂ­tett lĂ©ggömböket. Egy pĂĄrtos, de ennek ellenĂ©re szĂĄmomra sok tekintetben meggyƑzƑ mƱ, mely a jövƑ politikailag elfogulatlan törtĂ©nĂ©szeinek Ă©s – nemcsak a Demokratikus KoalĂ­ciĂł aktivistĂĄinak – hanem a Fidesz-mĂ©diabirodalomban tevĂ©kenykedƑ törtĂ©nelemhamisĂ­tĂłk ellen fellĂ©pƑ konzervatĂ­v, liberĂĄlis vagy baloldali kritikusoknak is pĂłtolhatatlan Ă©rveket tartalmaz.

 *A szerzƑ a BĂ©csben megjelenƑ EuropĂ€ische Rundschau folyĂłirat fƑszerkesztƑje Ă©s tĂĄrskiadĂłja.

ForrĂĄs: Nol.hu

Vissza...