Koncepció nélkül

2013-01-03 18:20:25

Nehéz optimistának lenni a 2013-as évet illetően - írja újévi helyzetértékelőjében Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője.

Nehéz és küzdelmekkel teli évet búcsúztattunk december 31-én. Olyan évet, amelyben fenntartói feladataink egy részét már csak jelentős mértékű, de szerencsénkre végül mégis csak átmeneti zavarok leküzdése árán sikerült megoldani. Közintézményeink működtetése a központi finanszírozás kiszámíthatatlansága és a város jelentős nagyságúra nőtt adósságállománya miatt bizonytalanná vált. Kormányzati döntések eredményeként 2013-tól már biztosan nem lesznek ilyen természetű problémáink. Az állami kezelésbe vétel miatt az intézményeink működése ugyan nem került biztosabb kezekbe, de ezzel a döntéssel a telepelüléseket (Veszprémet is) végképp megfosztották egy fontos és az önkormányzatiság lényegét jelentő fenntartói feladatától, döntési jogosítványától. Csak a működtetés feladata marad nekünk, a tartalom meghatározására viszont nem lesz többé lehetőségünk. 

Veszprém eddig büszkén vallhatta iskolavárosnak magát! Most azzal kell szembenéznie, hogy az a tartalmi gazdagság, amivel eddig megjeleníthettük intézményeinket, hirtelen elszürkül, megkopik.

A 2013-as év köszöntésekor bizony nehéz optimistának lenni. Az elmúlt években látszólag gyarapodott ugyan a város, de leginkább presztízsberuházásokat végeztetett el uniós pénzek felhasználása árán. Valós koncepció nélkül alakította át Veszprém a közoktatás feltételrendszerét és a kultúrát. Az egészségügyi alapellátás nem lett jobb és munkahelyeink megőrzése sem lett biztosabb, újabb lehetőségek kialakulása sem erősíthetett minket lelkiekben. A remény maradt meg egyedül. Annak a reménye, hogy 2013-ban végre eljuthatunk annak a felismeréséig, mit és hogyan kell megváltoztatnunk annak érdekében, hogy ismét egy szabadabb országban és biztonságban élhessünk szűkebb lakókörnyezetünkben is. A Demokratikus Koalíció tagjait 2013-ban is az motiválja, hogy egy nyugatos, polgári Magyarországot, egy élhetőbb, felemelkedő és ugyanakkor szolidáris, Európába integrálódó, szomszédaival megbékélt Magyarországot hozzon létre.

Boldog új évet, kedves veszprémiek!

Katanics Sándor
(Demokratikus Koalíció, Veszprém)

forrás: Vehir.hu

Vissza...