Kísérleti nyulak

2010-10-16 19:22:26

Kísérleti nyulak vagyunk, mondta az RTL Klub esti (fél hetes) híradójában egy kolontári asszony. Érthető okokból nem kívánkozik haza, most mégis hazaküldték. Miközben gyűlnek a milliók és egyre többen fedezik fel, hogy a gyűjtés élére állni szereplési lehetőség is, a visszaköltöztetettek nem boldogok. Bár ma már állítólag a 600 milliót is meghaladta az Orbán Viktor narrálásával (ez ám az államférfi) reklámozott nemzeti kármentő alap (ami ma nem nemzeti, az túrót sem ér) a gyűjtés újabb lendületet vett.

Még az X-Faktor zsűrije is a segítségnyújtás fontosságára és a segélyvonal hívására irányította rá a műsor szüneteiben a figyelmet. A kolontári asszony meg a kísérleti nyúl szerepéről beszélt. Önök értik ezt? Valami olyasmit mondott a rövid riportban, hogy „majd kiderül, vagy megmaradunk, vagy nem. Majd megnézzük, hogy egy év múlva, vagy egy-két hónap múlva milyen betegség jön ki rajtunk”. (A híradós anyag itt megtekinthető.) Én már kezdem érteni, miről is beszélt pontosan. Ma, amikor indultam az Arénába az MKB Veszprém- Kolding Elite kézilabda meccsre, ránézve a fekete cipőmre, kissé meglepődtem. A cipőm szélén jól kivehetően látható a vörös por nyoma. Hittem is meg nem is eddig, hogy a szél majd erre is hordja. Úgy tűnik, tényleg hordja. A feleségemnek megemlítve az észlelteket, elmondta, délelőtt a bevásárlásból hazafelé jövet egy autókonvoj fordult be előtte a Kádártai körforgalomnál a „falu” irányába. Elől egy jól láthatóan vörös porral borított rendőrautó, majd katonai gépjárművek. Csak nem a bányába járnak dolomitért? Futott át rajtam a gondolat. Nos egyáltalán nem lehetetlen, hogy már itt lebeg a por a levegőben a mi közvetlen környezetünkben is és valóban nem lehet a sokféle ál- és valós hír közepette eldönteni, ez most ártalmas lesz, vagy sem. Erről kellene végre korrekt módon tájékoztatni nemcsak a megyében élőket, hanem az egész országot, sőt a nemzetközi sajtót is. Mert még a végén tényleg az terjed el rólunk, hogy itt veszélyes az élet és a megtermelt élelmiszer fogyasztása kockázatot jelent.

A kolontári asszony kísérleti nyúl hasonlata nekem mást is eszembe juttatott. Bizonyára nem csak én nem értem, miért kell bevezetni kijárási tilalmat az érintett települések közelében 23 óra után. S azt sem igyekszik kifejteni a kormány, miért is akarja december végéig fenntartani a katasztrófavédelmi szükségállapotot. Hacsak nem azért, hogy a katasztrófavédelem főigazgatója, kormánymegbízott addig azt csináljon a nemrég elfogadott jogszabály alapján a Mal Zrt. élén, amit a kormány jónak tart. Ez is egy kísérlet lenne? Annak a kísérlete, hogy speciális helyzetekben mennyire maradunk birkák és meddig engedjük még a fát is vágni a hátunkon?

Vissza...