"Látszik, mekkora ereje van a diákságnak"

2012-12-20 20:43:37

Közel négyszáz diák tiltakozott a kormány felsőoktatással kapcsolatos tervei ellen a Lovassy gimnáziumban csütörtökön. A tanulók szerint lehetetlen követni a szinte naponta változó elképzeléseket és nem látnak garanciát az ígéretekre.

A diákok nevében Varga Ádám, a diákönkormányzat vezetője mondott beszédet az ország egyik legjobb vidéki gimnáziumának tornatermében megtartott eseményen. Álláspontjuk szerint évtizedes kemény munkájukat sodorta veszélybe a kormány, amikor két hete bejelentette a drasztikus keretszámcsökkentést a felsőoktatásban. Akkor elkezdődött a fejetlenség, egymást érik a tiltakozó megmozdulások, több ezer fős tüntetések országszerte.

Kitért arra is, a demonstrációjuk nem a politikai vezetés ellen irányul, mindössze nemtetszésüket fejezi ki az elmúlt hetek történései miatt. Kifogásolják a mindenféle előzetes konzultáció nélkül bejelentett tízezres keretszámot és azt is, hogy a kormány a - változó - elképzeléseit nem fokozatosan, ésszerűen vezetné be, hanem kapkodva és átgondolatlanul.

Varga Ádám kiemelte, a diákok tüntetései két hét alatt újragondolásra késztették az addig stabil álláspontot képviselő kormányt. Ebből is látszik, mekkora ereje van a diákságnak, ha egy közös ügyért összefognak.

Mint mondta, jelentős eredményeket értek már el a tanulók megmozdulásaikkal, de még vannak aggályaik. Úgy fogalmazott, lehetetlen követni, hogy mi éppen a kormány aktuális javaslata és kézzelfogható garanciát sem látnak arra, hogy a legutóbb beígért 55 ezer férőhelyhez, a minőségi oktatáshoz szükséges források biztosítottak lesznek.

Azt is szeretnék elérni, hogy a jövő generációjával ne lehessen megtenni, hogy ötletszerűen, a jelentkezési határidő előtt egy-két hónappal komoly változtatásokat eszközöljenek.

A beszédet követően a diákok néma csendben ülték végig a fél órás eseményből hátralévő perceket, majd hosszan tapsoltak.

Forrás: Veszport.hu

Vissza...