Ötszáz vetésis diák ülősztrájkolt Veszprémben

2012-12-19 20:54:54

A gimnázium 630 tanulójának döntő többsége, mintegy ötszáz diák vett részt az első három tanórában megtartott ülősztrájkon szerda reggel, ezzel tiltakozva a felsőoktatásban zajló átalakítások ellen.

A Vetési gimnázium tornatermében megtartott demonstráción a diákok társaik előadásában rövid összefoglalót hallgattak meg az elmúlt időszak történéseiről, a kormány felsőoktatással kapcsolat terveiről, mint a keretszámcsökkentés, valamint kitértek az utcai demonstrációkra, felidézték Orbán Viktor miniszterelnök korábbi, tandíjjal kapcsolatos nyilatkozatait. Gazdasági, társadalmi szempontból mondták el kifogásaikat a diákhitellel kapcsolatban, és persze kitértek a kivándorlással kapcsolatos véleményekre, ahogyan a tanárokat érintő részekre is.

A közel ötszáz diák közül többen személyes beszámolót is tartottak. Csabai Máté, a megmozdulás szóvivője ismertette a Hallgatói Hálózat 5+1 pontból álló követelését.

Hangsúlyozta, törekedtek arra, hogy az ülősztrájk kulturált és indulatoktól mentes legyen. Mint mondta, nem pártok ellen irányult megmozdulásuk és nem is követelt a résztvevőktől politikai állásfoglalást.

Kérdésünkre hozzátette, iskolai szinten egyelőre nem terveznek újabb demonstrációt, de ha nem változnak a felsőoktatással kapcsolatos tervek, akkor szerinte szükség lesz egy iskolák közötti összefogásra - erről már most is folynak tárgyalások.

Csabai Máté kiemelte, a kormány arra számít, hogy kifullad majd a diákok lelkesedése, erre utal Orbán Viktor kijelentése, miszerint karácsonyra elhalnak a tiltakozások. Éppen ezért Csabai Máté szerint meg kell mutatniuk, hogy nemhogy abbamaradnak a demonstrációk, hanem tovább terjednek. Mint fogalmazott, remélik, hogy a kormány valóra váltja Balog Zoltán államtitkár negyvenezer férőhelyre vonatkozó nyilatkozatait, de amíg konkrét lépés és döntés nem születik ez ügyben, addig nem szabad félbehagyni a tiltakozó megmozdulásokat.

Forrás: Veszport.hu 

Vissza...