Járni jár, csak nem jut

2012-12-18 20:20:22

Nem tudjuk, hogy mit dönt majd a kormány szerdai ülésén a felsőoktatás „reformja” ügyében. Másfél nap Orbániában nagy idő, addig még minden megváltozhat. Csak egyvalami biztos: a problémát nem fogja megoldani. Az, hogy vajon Orbán, vagy a diákok „nyernek”-e, teljesen értelmetlen kérdés.

A helyzet ugyanis az, hogy az ország mai állapotában egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak az ingyenes felsőoktatást. Persze, nem lényegtelen, hogy az „ingyen” helyeket állam bácsi hogyan osztja el. A szegényeket ülteti-e a padba, vagy a tehetségeseket, teljesen kizárja-e majd a körből a jól keresettel kecsegtető szakmákat, vagy sem. Elvárja-e, hogy az „állampénzen” tanulók x évre mondjanak le a nagyvilágról, vagy sem. Fontos kérdések ezek, de végső soron mégis csak másodlagosak. Mert amíg ezekről vitatkozunk, alapvetően csak a szart passzírozzuk.

Ne tévedjünk: a jövő évi büdzsét bizony a botrányt kiváltó, csökkentett keretszámokra írták. És amíg a lé nem lesz több, addig nem lesz több a közösből tanuló diák sem. Orbán pedig egy dolgot feltűnő módon nem ígért: a költségvetés kijavítását. Persze, blazírt képpel ki fogja hirdetni, hogy mindenki ingyen tanulhat, aki megérdemli, mert elég tehetséges, és hajlandó az egyetem után a népéért dolgozni. Ovi jól bírja a kamerát, szeme sem fog rebbenni. Tudja: lesz elég békemenetelő agyhalott, aki az ő tulipános ikonját csókolgatva majd ezt a cumit is szépen benyeli. Lesz elég bértollnok, aki ezek után is az ő narancsos dicsőségét zengi. És lesz elég csalódott vesztes, akit frankón fel lehet hergelni a hőbörgő suhancok ellen. Olyan, aki történetesen örül annak, hogy most az egyszer valaki más szívja meg. Aki gyerekkora óta gyűlöli a sok ingyenélő stréber szemüvegest.

Hiába hirdetnek "diákforradalmat", az egyetemisták amit kérnek, nem kapják meg. Talán ha ’90 óta nem mindig azt a kormányt választjuk, amelyik könnyű álmot ígér. Vagy ha 2008-ban nem adjuk el a lelkünket 300 forintért az ördögnek, és nem vagyunk akkora idióták, hogy a FIDESZ kedvéért leszavazzuk a tandíjat akkor, amikor még talán segíthetett volna. De hülyék voltunk, és most megint megkapjuk az esedékes számlát. Ilyen egyszerű.

Ezért mondom, hogy teljesen mindegy, végül mit dönt a kormány az állami felsőoktatásról. A kérdés legfeljebb az, hogy a temetésén milyen zene szóljon. Feltámasztani mindenesetre a következő kormány sem fogja. A csatát már régen elvesztettük. A mostani gimnazisták, és még jó pár évfolyam hallgatói – a lehetőségeikhez képest – biztosan nagyon drága egyetemekre fognak járni.

Forrás: ghostwriter.blog.hu

Vissza...